in

Gradišćanski Hrvati obnavljaju kuće na Banovini

Gradišćanski Hrvati obnavljaju kuće na Banovini
Slatka-Tajna.Eu
Gradišćanski Hrvati obnavljaju kuće na Banovini

Obnova je počela

Foto: HTV / HRT

Gotovo dvije godine nakon potresa na Banovini nekonstrukcijski je obnovljeno gotovo pet tisuća kuća. Sporo napreduje konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih domova. Nužno je ubrzati birokratske procedure – od odluka, obrade zahtjeva i raspisivanja natječaja do jače mobilizacije građevinara. Stavit će se naglasak i na samoobnovu – uz novčanu potporu države. U međuvremenu velika su pomoć stradalima – bez vlastitoga krova nad glavom – donatori. Poput onih iz Austrije.

Topao novi dom i blagoslovljene kuće. Vijest da će dobiti novi dom za šesteročlanu obitelj Gabrić bila je nevjerojatna.

-Izneneđujuće je, a ono kad pogledate ovu okolinu dalje i sve, mogu reći da nas je Bog pogledao i evo samo to. Kad pogledam druge ljude po kontejnerima, gledate vijesti kad će, kud će, kako će, druga zima dolazi, rekao je Žarko Gabrić.

Kuće su dobili zahvaljujući akciji koju su pokrenuli gradišćanski Hrvati. U suradnji s austrijskim biskupijama, Caritasom, resornim ministarstvom još 4 obitelji dobit će nove kuće.

– Ja nisam baš vjerovao, supruga je najviše vjerovala, ali evo obistinilo se super. To nam je, ne znam šta bi rekao, stvarno sreća velika, kazao je Tomislav Nekić.

Novu kuću dobit će i djevojčica Anđela. Za nju je najljepše što kuća ima 2 kata.

– I tamo ćemo imati krevet na izvlačenje i nacrtat ćemo jedno drvo gdje će se vješati panda, rekla je Anđela.

Zadovoljstvo zbog novog krova nad glavom nije mogla sakriti ni Adriana Kusuran.

– Zadovoljni, prezadovoljni, čekamo, imamo vjeru da će bit bolje sutra i dočekat ćemo i to.

Veliku ulogu u ovoj hvale vrijednoj akciji imali su gradišćanski Hrvati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Sagradili smo šest kuća, sagradili smo župni ured u Čučerju i kupili smo ovdje stan Caritasu sisačke biskupije da bi mogao i dalje ovdje pomagati ljude, rekao je fra Božidar Blažević, predsjednik Udruge gradišćanskih Hrvata HRVAT S.A.M., ujedno i voditelj projekta.

– I to je naš doprinos stvarno ovoj napaćenoj zemlji ovdje i ovomu narodu. Daj Bože da to bude kao jedno predbožićno slavlje i čin ljubavi za budućnost, kazao je željezanski biskup Egidije Živković.

Presretan je bio i sisački biskup Vlado Košić.

– Ovo je možda jedna mala kap uz ono sve što bi morala i već radi država, ali to ide sporo. Neka ovo bude jedan poticaj da se to može i da je dobro da se ljudi organiziraju samostalno evo kao vjernici pomažu jedni drugima, rekao je Košić.

Do sada je nekonstrukcijski obnovljeno 4000 kuća, novoizgrađeno je 6 kuća. Državni tajnik kaže da su svjesni sporosti i da će se konstrukcijska obnova uskoro vidjeti na terenu.

– Ugovaramo prvih 50 kuća konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća. U natječaju su prve 3 višestambene zgrade u Sisku i jedan cijeli set od više desetaka višestambenih zgrada. Rekao sam davno da ću biti zadovoljan kad će sve biti gotovo, međutim veliko ograničenje u ovim postupcima obnove je mogućnost građevinskog sektora, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Iseljeni Hrvati ponovno su dokazali da imaju veliko srce koje je – iako udaljeno, uvijek uz svoju domovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE BRAT RELJE POPOVIĆA: Majka im je bila poznata balerina, a ne zna se ko je ljepši

OVO JE BRAT RELJE POPOVIĆA: Majka im je bila poznata balerina, a ne zna se ko je ljepši

Hrvatski dvojac u opasnosti od prisilne pauze

Hrvatski dvojac u opasnosti od prisilne pauze