in

Sarajevo Innovation Summit – najveći regionalni događaj o inovacijama

Sarajevo Innovation Summit – najveći regionalni događaj o inovacijama
Slatka-Tajna.Eu
Sarajevo Innovation Summit – najveći regionalni događaj o inovacijama

U prepunoj sarajevskoj Vijećnici održan je peti Sarajevo Innovation Summit u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo u saradnji sa Misijom USAID u Bosni i Hercegovini.

Ove godine centralna tema najznačajnijeg samita inovacija u regiji je bila je najaketuelnija tema današnjice – energetska i klimatska kriza. Živimo u vremenu tzv. triple C krize – one uzrokovane COVID-19 (Covid), klimatskim promjenama (engl. climate change) i konfliktom (engl. conflict) što čini proces donošenja odluka i kreiranja politika u svim područjima veoma izazovnim.

Ovogodišnji Summit nudi konkretne preporuke za prevazilaženje klimatske i energetske krize i to kroz ulaganje u obnovljive izvore energije, štednju odnosno smanjenje energetske potrošnje, te diverzifikaciju energetskih zaliha i dobavljača kako bi se osigurala energetska sigurnost i neovisnost.

Jedna od ključnih ideja održivog razvoja je činjenica da Zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je posudili od svoje djece, što znači da je neophodno prilagođavanje naše strategije energetske tranzicije novom geopolitičkom kontekstu. Za implementaciju efikasne klimatske i energetkse politike(a), neophodno je nastaviti graditi jaka partnerstva na svim nivoima i u svim sektorima. Potrebno je zajedno raditi na pronalaženju realnih i pravednih rješenja koja će pomoći da se prevaziđu globalni klimatski izazovi smanjenjem emisija, prilagođavanjem, inovacijama i zajedničkim strategijama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Summit je otvorila dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović i direktorica Misije za međunarodni razvoj pri USAID-u u Bosni i Hercegovini gospođa Courtney Chubb, a prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić, direktor regionalnog ureda Friedrich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe dr. Ralf Melzer, te idejni tvorac i osnivačica Sarajevo Innovation Summit-a prof. dr. Amila Pilav-Velić.


Keynote govornici Summit-a 2022 su bili dr. Steven S. Burns, direktor energetike i infrastrukture u Uredu za Europu i Euroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Andrej Gajić, naučnik National Geographic-a i Počasni ambasador Mediteranskog mora; Snježana Kopruner, Direktorica GS-TMT d.o.o. Travnik BiH.

Summit je ove godine organizovan u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godinapostojanja Fakulteta, čime se želi dati doprinos održivom razvoju ekonomije i društva u cijelosti.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prvi dron 'made in Bosnia'

Prvi dron 'made in Bosnia'

“Ja joj ne branim”: Zdravko Čolić otkrio zbog čega se njegova supruga ne pojavljuje u javnosti

“Ja joj ne branim”: Zdravko Čolić otkrio zbog čega se njegova supruga ne pojavljuje u javnosti