in

Ove biljke pospješuju varenje, ubrzavaju cirkulaciju i utiču na rad crijeva

Slatka-Tajna.Eu

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu varenje tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz crijeva, a među njima su dvije najefikasnije.

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu varenje tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz crijeva, a među njima su dvije najefikasnije.

Đumbir

Jedna šolja napitka od ovog praha može da pomogne u snižavanju holesterola i krvnog pritiska

Đumbir je prokinetička biljka broj jedan prema travarima. Osim što modulira inflamatorni odgovor, ima antivirusni efekat i stimuliše cirkulaciju, efikasno stimuliše pokretljivost u digestivnom traktu. Od davnina se koristi za lečenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može da pojača i ubrza pražnjenje creva, što je veoma korisno za osobe koje pate od gastropareze (otežano pražnjenje želuca u dvanaestopalačno crevo zbog poremećene pokretljivosti želuca). Dokazano je da đumbir utiče na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tokom procesa varenja, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Artičoka

Ovo je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost digestivnog trakta. Dok đumbir više deluje na pokretljivost creva u celini, artičoka jače deluje na pokretljivost tankog creva, stimulišući lučenje žuči i olakšavajući probavne enzime da efikasnije razgrađuju hranu, vare masti i apsorbuju vitamine.

Odličan je izbor ako imate problema sa neredovnom stolicom ili imate poteškoća sa varenjem hrane. Artičoke se mogu ugraditi u različite recepte, od salata i soseva do priloga i variva od povrća, a preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekat na varenje je 30-38 g dnevno za muškarce i 21-25 g dnevno za žene.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najmlađu nikada ne viđamo u javnosti: Dženifer Lopez pozirala sa sestrama – liče kao da su trojke – Senzacija

Najbogatija je pjevačica na estradi: Samo jedna njena torba vrijedi kao 2 stana, živi u vili od 500 kvadrata, ima 3 pomoćnice – Senzacija