Categories: Novosti

USTAVNI SUD BiH PROLONGIRAO DONOŠENJE ODLUKE: O Schmidtovim amandmanima nakon formiranja vlasti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj plenarnoj sjednici odgodio je donošenje odluke o meritumu odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, nezvanične su informacije portala Faktor.

Odluka bi, prema pravilima Ustavnog suda BiH trebala biti donesena u hitnom postupku već na narednoj sjednici u januaru, jer se radi o predmetu visokog prioriteta.

U članu 25. pravila stoji:

(1) Hitno postupanje je obavezno u predmetima koji se tiču zahtjeva podnesenih na osnovu člana IV/3.f) Ustava, izbornih prava i odluka o privremenim mjerama.

(2) U određivanju redoslijeda po kojem će se postupati s predmetima Ustavni sud će uzeti u obzir važnost i hitnost postavljenih pitanja na osnovu kriterija koje je sam utvrdio.

(3) Predsjednik Ustavnog suda može dati prvenstvo nekom određenom zahtjevu/apelaciji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prema nezvaničnim informacijama, od podnošenja zahtjeva pa do jučer kada je počela plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, sudije su bile pod pritiskom pojedinaca iz međunarodne zajednice, s ciljem da se odbaci Komšićev zahtjev. Iako je Komšić u svom zahtjevu zatražio donošenje privremene mjere, odnosno da se ne vrši izbor delegata u kantonalnim skupštinama, dok Sud ne donese odluku, to se nije dogodilo, jer se u skladu sa rokovima koje je dala Centralna izborna komisija BiH dovršava proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je 11. oktobra Ustavnom sudu BiH zahtjeve za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federeacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik.

Komšić je u svom zahtjevu naveo da se radi o neustavnim mjerama jer mogu nanijeti nepopravljivu štetu koja može nastati njihovom primjenom.

– Stupanjem na snagu izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, prema nametnutim odlukama visokog predstavnika, koje su u značajnom dijelu neustavne, stvorilo je obavezu da se putem zahtjeva Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine takve neustavne odluke stave van snage. Posebno je zabrinjavajuće da svojom nametnutom odlukom visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik je svojim nametnutim odlukama, u noći kada je obavljeno glasanje građana Bosne i Hercegovine, izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila, kao što je prevario i sve političke stranke i druge učesnike izbora, koji bi izvjesno ponudili drugačije izborne liste, prilagođene tim novim pravilima.

Osim toga, visoko predstavnik je izvršio i direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, što je obaveza iz Ustava BiH, na način da je doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike u zakonodavne organe vlasti koje su željeli, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine. Svojom odlukom da se koriste dva različita popisa, jedan za formiranje zakonodavnog organa vlasti i drugi popis za formiranje izvršnih organa vlasti u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, Visoki predstavnik je učinio neviđen i nezapamćen presedan i doveo sve građane Bosne i Hercegovine u stanje pravne nesigurnosti – stoji između ostalog u Komšićevom zahtjevu.

Redakcija

Recent Posts

Svjetska banka procijenila troškove obnove u Ukrajini na 486 milijardi dolara

15 milijardi dolara potrebno Ukrajini za hitnu obnovu u 2024. 500 obrazovnih institucija obnovljeno prošle…

28 minuta ago

Koliko minuta ljutnje povećava rizik od srčanog udara

Samo osam minuta ljutnje može dramatično povećati rizik od srčanog udara, upozoravaju naučnici. Novo istraživanje…

60 minuta ago

Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Prosvjed vatrogasacaFoto: Sanjin Strukic / PIXSELLPod zvucima sirene i geslom "Lažima se vatre ne gase"…

1 sat ago

Karlos Alkaraz propušta masters u Rimu

Karlos Alkaraz preskočiće masters u Rimu koji je planirano da se igra naredne sedmice. Španski…

1 sat ago

MLADENOVIĆKA IMALA UDES: Automobil totalno uništen, pjevačica prebačena u Urgentni centar

Aleksandra Mladenović sinoć je imala saobraćajku u Beogradu na vodi! Popularna pevačica Aleksandra Mladenović sinoć…

2 sata ago

Sudbina joj je odredila tugu: Ana Bekuta ostala bez para i krova nad glavom

Životna priča Ane Bekute tera na suze Pevačica Ana Bekuta nerado govori o ovom bolnom…

3 sata ago