in

U ukrajinska veleposlanstva stigli paketi sa životinjskim očima

U ukrajinska veleposlanstva stigli paketi sa životinjskim očima
Slatka-Tajna.Eu
U ukrajinska veleposlanstva stigli paketi sa životinjskim očima

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Nekoliko ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu, među kojima je i ono u Zagrebu, primilo je jezive pakete u kojima su bile krvave životinjske oči. Poslani su veleposlanstvima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji te generalnim konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu. Slučaj s paketom potvrdila je policija koja je u priopćenju navela da neće iznositi detalje, ali da je sumnjiva pošiljka u njihovim rukama i da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Pošiljku su odbili zaprimiti zbog upozorenja ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova da su i druga ukrajinska veleposlanstva diljem Europe s adrese tog pošiljatelja zaprimila sumnjive pošiljke.

– Odmah po saznanju policija je poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u koordinaciji s drugim sigurnosnim službama i u kontaktu s ukrajinskim veleposlanstvom, priopćio je MUP.

Podsjećaju da su diplomatska i konzularna predstavništva stranih država u RH objekti čija se zaštita provodi na temelju Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, a o čemu se, iz razumljivih razloga, detalji ne iznose u javnost.

Kriminalističko se istraživanje nastavlja, a pošiljka/pismo u posjedu je policije te će se prema njemu postupati s ciljem utvrđivanja podrijetla i sastava, navodi se u priopćenju.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Hrvatskoj jedno je u nizu diplomatskih predstavništava te države koje je primilo “krvave pakete” sa životinjskim očima, objavilo je u petak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Nikolenko: Proučavamo značenje te poruke

Pozivajući se na objavu na Facebooku glasnogovornika ministarstva Olega Nikolenka, agencije u petak prenose da su paketi, natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa, također poslani ukrajinskim veleposlanstvima u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji te generalnim konzulatima u Napulju i Krakovu te konzulatu u Brnu.

Taj se incident događa nakon šest pisama-bombi poslanih na različite adrese u Španjolskoj, uključujući ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, veleposlanstvo SAD-a te ured premijera Pedra Sancheza.

– Proučavamo značenje te poruke, napisao je Nikolenko na Facebooku, dodajući da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio svim veleposlanstvima da pojačaju osiguranje.

Nikolenko na Facebooku također navodi da je vandaliziran stan veleposlanika u Vatikanu. Izvor u veleposlanstvu u Rimu rekao je da je pred vratima ostavljen ljudski izmet.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Kazahstanu dobilo je prijetnju bombom, no to poslije nije potvrđeno, dodaje Nikolenko u objavi na društvenoj mreži.

Veleposlanstvo u SAD-u primilo je pismo s člankom koji je kritičan prema Ukrajini, a to pismo, kao i većina ostalih, stigla je iz jedne Europske zemlje, rekao je Nikolenko ne otkrivajući detalje.

MVEP snažno osudio slanje sumnjivog paketa u ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) snažno je osudilo slanje sumnjivog pisma veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, a ministar Gordan Grlić Radman izrazio je solidarnost ukrajinskom veleposlaniku Vasiliju Kiriliču, priopćio je MVEP Hini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hrvatsko ministarstvo dodalo je da je Grlić Radman u razgovoru s ukrajinskim veleposlanikom iskazao solidarnost te potvrdio pomoć svih institucija, koje sudjeluju u istraživanju ovog čina zastrašivanja.

Incident su u Saboru komentirali Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) i Željko Sačić, zastupnik Hrvatskih suverenista.

– Prije svega mislim da se radi o terorističkom činu, pokušaju zastrašivanja, i imam poruku za one koju su to učinili, nećete nas zastrašiti, nećete nas pokolebati u našoj odlučnosti da pomognemo Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi protiv agresora. To sigurno neće obeshrabriti ni Ukrajince u njihovoj borbi za slobodu i za teritorijalni integritet njihove države. Ne znam tko to radi, imam neke sumnje, ali to su samo sumnje i o tome ne bih javno govorio. Ono što mogu napraviti i što radim, ovim putem pozivam sve institucije u Republici Hrvatskoj da se pokuša ući u trag, kako sam rekao, teroristima i provokatorima, rekao je Hajduković. 

– To su vrlo neugodna saznanja kojima svjedočimo. Nažalost, otvorili smo tu Pandorinu kutiju, sada osim vojnog i agresivnog napada na teritoriju Ukrajine, sve države Europe bit će uvučene u taj sukob na jednoj obavještajnoj poziciji. Sve opcije su otvorene. Na prvi pogled bilo bi logično da to dolazi od ruskih obavještajnih službi, da se poruka šalje tim državama koje su se ovih dana izjašnjavale o tome da se neposredno uključe u rat u Ukrajini obučavajući ukrajinske vojnike. S druge strane, sve je moguće da se i zaplaše određene države u pružanju pomoći, rekao je Sačić. 

Arsen Bauk (SDP) kaže da ovo doživljava pokušaj zastrašivanja Ukrajine i oblik specijalnog rata, ali misli da to neće imati utjecaja na odlučnost ukrajinskog vodstva i naroda u borbi za slobodu. Što se tiče odabira zemalja u kojima se to dogodilo, treba sačekati još koji dan da se vidi hoće li još biti sličnih slučajeva pa će se moći detaljnije komentirati.

Poziv da se sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu

Na pitanje što očekuje od naših službi nakon ovog događaja, Bauk je kazao da ako su u mogućnosti, otkriju odakle je paket došao, iz Hrvatske ili inozemstva i poduzmu ono što bi po zakonu i Ustavu trebali poduzeti.

– Još jednom apeliram na one koji imaju ovlast za to da sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu te stave to na dnevni red, apelirao je Bauk na državni vrh.

Sada je zadnja minuta sudačke nadoknade za sazivanje Vijeća, jer već smo u sudačkoj nadoknadi, pa ako se već nisu sastali danas, da nije kasno ni sutra. Pozivam da konačno i taj sustav profunkcionira ili očekujem od Vlade da dade inicijativu da se ta Vijeća ukinu jer su očito nepotrebna, poručio je Bauk.

Iz Ukrajine pak zaključuju da je sve to dobro planirana kampanja terora i zastrašivanja, a dok traje, ukrajinska veleposlanstva pod pojačanim su mjerama sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

#zadruga #fyp #viral #smijesno #ludilo #brendon

#zadruga #fyp #viral #smijesno #ludilo #brendon

Vidna nelagoda na licu Džejle u Ami G Showu: Je li bolja nikakva nego bilo kakva promocija? – Senzacija

Vidna nelagoda na licu Džejle u Ami G Showu: Je li bolja nikakva nego bilo kakva promocija? – Senzacija