in

U petak pretežno oblačno, često uz oborine, bura okreće na jugo

U petak pretežno oblačno, često uz oborine, bura okreće na jugo
Slatka-Tajna.Eu
U petak pretežno oblačno, često uz oborine, bura okreće na jugo

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

“I idućih dana na kopnu većinom oblačno, povremeno s kišom, u petak još ponegdje i susnježicom i snijegom, u gorju i novim tanjim snježnim pokrivačem. Od ponedjeljka više sunčanih razdoblja uz malo višu temperaturu zraka, ali i dalje mjestimice kiša.

Na Jadranu promjenjivo i nestabilno često s kišom, pa i u obliku pljuskova, te u petak još uz buru, zatim umjereno jugo, koje će za vikend biti jako i olujno. Temperatura zraka bez veće promjene.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak pretežno oblačno, često uz oborine, bura okreće na jugo

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom tmurno i oblačno, povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutranja temperatura zraka oko 3 °C, a najviša dnevna između 4 i 6 °C.

Malo niža temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme i povremenu kišu, u gorju i snijeg, kojeg ponegdje može biti i u nizinama.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, osobito prijepodne. U gorju većinom oblačno sa susnježicom i snijegom te tanjim snježnim pokrivačem. Uz obalu će u noći i ujutro puhati jaka do olujna bura koja će prijepodne oslabjeti. Temperatura zraka u gorju od -1 do 3 °C. Uz obalu jutarnja između 5 i 8 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Uz obalu ujutro umjerena do jaka bura koja će brzo oslabjeti i okrenuti na jugo. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito prijepodne i sredinom dana. Puhat će slab do umjeren istočnjak i jugo.”

I dalje povremene oborine

Idućih dana na kopnu umjereno i pretežno oblačno povremeno s kišom. U ponedjeljak više sunčanih razdoblja. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, u ponedjeljak i jugozapadni.

Na Jadranu promjenjivo i pretežno oblačno, često s kišom i grmljavinom, osobito u subotu i nedjelju, kada pljuskovi mogu biti i jače izraženi. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom moru i olujno, koje će u ponedjeljak oslabjeti, i na sjevernom dijelu okrenuti na jugozapadnjak.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sandra Drinčić, feng shui stručnjak: Šake su mi se kočile, promijenila sam stan i ozdravila

Sandra Drinčić, feng shui stručnjak: Šake su mi se kočile, promijenila sam stan i ozdravila

Pokušaj krijumčarenja preko granice: Mercedesov prtljažnik “pun” mobitela / Bljesak.info

Pokušaj krijumčarenja preko granice: Mercedesov prtljažnik “pun” mobitela / Bljesak.info