in

Velika potraga za vozačem koji je pregazio policajca i pobjegao

Velika potraga za vozačem koji je pregazio policajca i pobjegao
Slatka-Tajna.Eu
Velika potraga za vozačem koji je pregazio policajca i pobjegao
Potraga za vozačem

Potraga za vozačem

Foto: PU splitsko-dalmatinska / Milan Sabic/Pixsell

U Splitu i okolici još traje velika policijska potraga za Ivanom Božićem (1993.), mladićem iz Solina za kojeg se sumnja da je prošle noći automobilom udario prometnog policajca i pobjegao. Policajac koji je pokušao zaustaviti vozilo, teško je ozlijeđen. Policija na različitim lokacijama u Splitu, Solinu i Omišu zaustavlja osobna i teretna te vozila javnog prijevoza. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, potraga se širi na Šibensko-kninsku županiju.

Iz policije su zamolili građane da ne prilaze muškarcu s fotografije ako ga uoče, nego da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

Nalet automobilom na 20-godišnjeg splitskog policajca ima obilježja pokušaja teškog ubojstva, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Iz Solina za Dnevnik HTV-a javila se reporterka Ivana Šilović koja je rekla kako zasad nema novih informacija, policija traga za 29-godišnjim Ivanom Božićem koji je osumnjičen za pokušaj ubojstva mladog policajca.

– U Splitu, Solinu i Omišu je gotovo opsadno stanje. Stotine policajaca je na terenu. Pretražuju se svi tereni za koje se pretpostavlja ili su građani javili da bi osumnjičenik mogao biti. U blizini kuće obitelji Božić je i policijska blokada gdje je i nađen automobil kojim je počinjeno kazneno djelo. Pokušava se na sve načine pronaći taj osumnjičenik i odvesti u zatvor, rekla je.

Iz policije poručuju da neće stati

Istaknula je kako je danas bila dojava da je viđen u krugu KBC-a Split i u roku deset minuta, interventna i specijalna policija došle su u krug KBC-a Split i pregledali sve što su mogli.

– To je bila netočna informacija. Iz policije poručuju da neće stati, da će potraga trajati koliko god treba, sve dok se ne pronađe osumnjičenik, dodala je Šilović.

Marendić: Možemo biti optimisti

Ivana Šilović je razgovarala s načelnikom PU splitsko-dalmatinske Slobodanom Marendićem koji je rekao da je oko 15 sati imao kontakt s kolegom i liječnicima koji brinu o kolegi te da je optimist.

– Imamo takve naznake da možemo biti optimisti da će se kolega oporaviti i uskoro doći raditi svoj posao. Unatoč teškim ozljedama koje je zadobio, zahvaljujući njegovom entuzijazmu, uvjeren sam da će on savladati ovu prepreku, naglasio je.

Marendić je rekao kako je utvrđen identitet osobe i aktivno ga traže.

– Aktivirali smo sve resurse i odradit ćemo sve vrste poslova koji su potrebni da ovo kazneno djelo razriješimo. Zahvaljujem građanima na solidarnosti, dodao je.

“Ovo je kvalificirano kao pokušaj ubojstva” 

Istaknuo je kako napadi na policiju nisu neuobičajeni, do desetak napada tijekom godine zabilježi se na području PU splitsko-dalmatinske.

– Za sve bi bilo bolje da takvih napada nema, pa i na policiju. Ovakvi ekscesi pokazuju da se ne smijemo uspavati, nego svi moramo raditi i poslati poruku na koji način želimo živjeti u ovom gradu i županiji. Ovo je kvalificirano kao pokušaj ubojstva te je u tom kontekstu organizirano kriminalističko istraživanje i na takav način surađujemo s Županijskim državnim odvjetništvom i provodimo sve radnje koje su propisane u kaznenom postupku, zaključio je.

KBC Split izvijestio je o stanju ozlijeđenog policajca.

– Radi se o teškim tjelesnim ozljedama, i to o ozljedama više organskih sustava. Nakon dosadašnjih mjera intenzivnog liječenja i postupaka, ozlijeđeni policajac je stabilno, ali još uvijek životno ugrožen, rekla je prijepodne Mileva Frankić, anesteziologinja u KBC-u Split, dodavši da su najopasnije ozljede u predjelu prsnoga koša.

Božinović: Nalet na policajca u Splitu ima obilježja pokušaja teškog ubojstva

Ministar Božinović je kazao da je čin vozača koji je pregazio mladog policajca dok je radio svoj posao za svaku osudu te da policija neće stati dok ne pronađe počinitelja.

– Ovaj događaj ima obilježja pokušaja teškog ubojstva, poručio je ministar ističući da su misli svakog pripadnika hrvatske policije i Ministarstva unutarnjih poslova usmjerene na to da se ozlijeđeni policajac oporavi od višestrukih teških ozljeda.

Objavljene snimke s nadzorne kamere

Policijska uprava objavila je snimke s nadzorne kamere na kojima se vidi da Ulicom Domovinskog rata prolazi crni Golf. Policajac koji se bori za život u Jedinici intenzivnog liječenja je vježbenik koji je u policiji zaposlen prije sedam mjeseci. 

Nakon što je policija objavila fotografiju automobila i pozvala građane u pomoć, apel je vrlo brzo urodio plodom. Vozilo je pronađeno, a za 29-godišnjim vlasnikom se i dalje intenzivno traga.

– Sve do sada utvrđene činjenice ukazuju da se s ovim događajem dovodi u vezu Ivan Božić. Molimo sve građane koji imaju informacije o njemu, da nam jave. Molimo da mu ne prilaze, nego nazovu policiju koja će izaći na teren i obaviti sve mjere i zadatke. U ovom trenutku smo intenzivno na terenu i posao nam je pronalazak Ivana Božića, rekla je prijepodne Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Željeni preventivni učinak

Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje napad na policajca dakle tretira se i treba se tretirati kao pokušaj ubojstva. Policajac ako ne može sebe zaštiti ne može zaštiti niti građane. Oglasili su se i iz Sindikata policije tražeći da se taj događaj okarakterizira kao pokušaj ubojstva te još jedanput upozoravaju da su kazne za napade na policijske službenike preblage i nemaju, kako kažu, željeni preventivni učinak.

– Ako iza policijskog službenika ne stoji sustav, ako ne dobije određenu zaštitu, onda to nije dobro za ovu državu, istaknuo je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
4 savjeta za jačanje imuniteta

4 savjeta za jačanje imuniteta

Široki Brijeg: Otvorena izložba slika s međunarodne likovne ‘Eko kolonije 2022.’ / Bljesak.info

Široki Brijeg: Otvorena izložba slika s međunarodne likovne ‘Eko kolonije 2022.’ / Bljesak.info