in

Švedski projekt koji je pomogao registraciju nekretnina u BiH / Bljesak.info

Švedski projekt koji je pomogao registraciju nekretnina u BiH / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Švedski projekt koji je pomogao registraciju nekretnina u BiH / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu završetka projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini” (CILAP) u srijedu je u Mostaru održana završna svečanost u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Riječ je o dugoročnom projektu čiji je cilj bio povećanje učinkovitosti i pouzdanosti procedura u zemljišnoj administraciji BiH.

”CILAP projekt Švedski projekt ili projekt za izgradnju kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura. Projekt je startao 2013. godine i suština projekta je bila tehnička potpora projektu registracije nekretnina u BiH. To je zajednički projekt dvaju geodetskih uprava u BiH” objasnio je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Istaknuo je kako je osnovni cilj projekta bio pomoći u uspostavi kvalitetnijeg, sigurnijeg, pouzdanijeg sustava zemljišne administracije u BiH s osvrtom na izgradnju kapaciteta, jačanje institucija, edukacije i transfer znanja.

”Ovaj projekt je posebno interesantan jer Kraljevina Švedska ima sličan sustav zemljišne administracije kao BiH. Imaju zemljišnu knjigu na jednoj strani i katastar na drugoj strani. Tako da je to bila izuzetna prilika preuzeti iskustva iz Kraljevine Švedske”, pojasnio je Obradović.

Foto: Fena / Završna svečanost u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Po njegovim riječima kreatori projekta su domaće institucije.

”Dvije geodetske uprave (FBiH i RS) su bile kreatori projekta i kao takvog su prezentirali Vladi Kraljevine Švedske koja je prihvatila taj projekt i evo s današnjim danom još uvijek traje.

U Federaciji je u 27 općina od njih 79 digitalni adresni registar u cijelosti završen, a u 61 općini taj projekt je u tijeku. Registar cijena u cijelosti završen je i u jednom i drugom entitetu u svim općinama. Na našem geo portalu mogu se vidjeti svi prometi nekretnina to je osnovni korak prema projektu koji se zove masovna procjena koji je izdogovaran u Banja Luci i Sarajevu”, naveo je Obradović, napominjući kako će to biti veliki zajednički projekt koji će dobiti tehničku potporu od Kraljevine Švedske.

Obradović je naglasio da je njihova glavna vizija imati sigurne, točne i u digitalnom obliku podatke o nekretninama.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković kazao je kako su od 2013. godine imali kredit Svjetske banke od 17 milijuna dolara za uspostavu jedinstvene evidencije, a kao tehnička podrška im je bio CILAP projekt.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Projekt se sastoji od tri faze. U svakoj od njih imali smo određene izazove, probleme. Međutim napravili smo odličnu stvar kada je u pitanju građenje i usluge koje smo poboljšali i podigli na jednu veću razinu”, istaknuo je Stanković.

Što se tiče Republike Srpske, on je rekao kako su imali potpisan sporazum sa svim lokalnim zajednicama, od čega je oko 30 lokalnih zajednica uspostavilo adresni registar.

”Cilj nam je da adrese bb nestanu. Što se tiče digitalnog arhiva odmakli smo u dobroj fazi i mi bi s početkom sljedeće godine trebali raditi na zgradi digitalnog arhiva u Banja Luci. Tu će biti centralna zgrada za cijelu Republiku Srpsku gdje će biti sve digitalizirano. U sklopu te zgrade biti će i muzej geodezije gdje ćemo pokušati studentima, srednjoškolcima iz te oblasti dočarati i pokazati, nastanak i razvoj geodetske struke”, naglasio je Stanković.

Kada je riječ o registru cijena, podsjeća kako imaju više od 70 tisuća ugovora unijeti u registar što je preduvjet za masovnu procjenu. S tim projektom, kako kaže, idu sljedeće godine u pregovore sa Svjetskom bankom uz podršku Kraljevine Švedske.

Šefica Odjela za razvojnu suradnju Veleposlanstava Švedske u BiH Eva Smedberg kazala je ponosna na rezultate koji su postignuti tijekom ove suradnje koja traje cijelo desetljeće.

”Uspjeh ovog projekta je jasan dokaz da BiH može da napreduje u velikoj mjeri kada prostoji konstruktivna suradnja između nadležnih institucija”, istaknula je Smedberg.

Ocjenila je kako su uz podršku Švedskih eksperata u okviru projekata postignute zahtjevne i teške strukturalne reforme u izuzetno zahtjevnom okruženju.

Projekt je rezultat suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Lantmäterieta (Švedska uprava za mapiranje, katastar i upis prava), uz podršku Veleposlanstva Švedske u Bosni i Hercegovini i Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj (Sida).

Također, projekt je proveden i u sinergiji s različitim zainteresiranim stranama te je ojačao kapacitete institucija i ostvario značajne rezultate u oblastima adresnog i registra cijena nekretnina, geodetske infrastrukture, informacionih tehnologija, kao i digitalnog arhiva.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Zastrašujući gubici agresorskih snaga u jednom danu, sprema se nikad jači odgovor Rusiji…

RAT UŽIVO: Zastrašujući gubici agresorskih snaga u jednom danu, sprema se nikad jači odgovor Rusiji…

#kaskader #uroscertic #majamarinkovic #smijesno #ludilo #viral #zadruga #okršaj

#kaskader #uroscertic #majamarinkovic #smijesno #ludilo #viral #zadruga #okršaj