in

Široki Brijeg: Otvorena izložba slika s međunarodne likovne ‘Eko kolonije 2022.’ / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 29. studenoga,u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu otvorena je izložba slika s međunarodne likovne “Eko kolonije 2022.”.

Na Blidinju je od 29. kolovoza do 4. rujna ove godine održana 13. likovna Eko kolonija, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Eko koloniju je implementirala nevladina udruga EKO-ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu, priopćili su organizatori.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj koloniji sudjelovao je 21 student s likovnih akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ekologija kao početna točka razvija se kroz platna u vrtlogu boja te u konačnici daje jasnu sliku odraza ljudske duše mladih umjetnika. Zastupljen je nadrealizam, ekspresionizam, simbolizam, i još mnogi drugi likovni pravci koje su sudionici uzimali kao osnovu ispoljavanja vlastite impresije koju je izazvalo Blidinje. Spoj umjetnosti i ekologije očituje se kroz interakciju tijekom realizacije projekta, ali objedinjuje se u vidu izložbe predstavljene javnosti. Ovogodišnja izložba je dubokoumna, nosi snažnu poruku. To je poruka mira, filantropski orijentirana, apelira na očuvanje okoliša i mira u svakom čovjeku. HOMO ECOLOGICUM – HOMO PACIS”, istaknula je akademska slikarica Kristina Ćavar, umjetnički voditelj ovogodišnje likovne Eko kolonije i kustos izložbe.

Foto: PR / Otvorena izložba slika s međunarodne likovne ‘Eko kolonije 2022.’

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Tema kolonije su blidinjski krajolici, kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice te ljepote vjerskih građevina.

Izložbu je otvorio stručni suradnik u Ministarstvu obrazovanja, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Josip Primorac, koji je istaknuo da izloženi radovi studenata s različitih likovnih akademija traže svoje mjesto pod ”likovnim Suncem”.

Projekt PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS), s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka (hCA).

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Velika potraga za vozačem koji je pregazio policajca i pobjegao

Gdje će “najluđu noć” dočekati bh. građani?