in

RAT UŽIVO: Velika Britanija uvela sankcije za još 22 Rusa

RAT UŽIVO: Velika Britanija uvela sankcije za još 22 Rusa
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Velika Britanija uvela sankcije za još 22 Rusa

19:10 NATO bi mogao investirati u sisteme oružja iz sovjetske ere kako bi pomogao Ukrajini, javlja Kyiv Independent.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je danas za CNN da savez razmatra pomoć Ukrajini u proizvodnji municije za sisteme iz sovjetske ere koje zemlja već posjeduje.

18:40 Vadym Skibitsky, predstavnik Uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane, rekao je da Rusija provodi izviđanje za svoj sljedeći masovni raketni napad. Rekao je da Rusija ima dovoljno oružja da bombardira Ukrajinu.

18:20 Velika Britanija je uvela sankcije za još 22 Rusa, uključujući zamjenika premijera Manturova.

UK kaže da su sankcionirane osobe učestvovale u daljnjoj mobilizaciji trupa za rat Rusije protiv Ukrajine.

18:00 Zaštitar ukrajinske ambasade u Madridu povrijeđen je nakon što je danas otvorio pismo-bombu naslovljeno na ambasadora, a Kijev je naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inostranstvu.

Zaštitar je zadobio lakše povrede i sam je otišao u bolnicu na liječenje, rekla je zvaničnica španske vlade Mercedes Gonzalez za televiziju Telemadrid.

Nakon incidenta, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ambasadama i konzulatima Kijeva u inozemstvu da hitno pojačaju sigurnosne mjere, rekao je glasnogovornik ministarstva. 

Ministar je također pozvao Španiju da “poduzme hitne mjere za istragu napada”, dodao je glasnogovornik.

Počinitelji, dodao je, “neće uspjeti zastrašiti ukrajinske diplomate niti zaustaviti njihov svakodnevni rad na jačanju Ukrajine i suprotstavljanju ruskoj agresiji”.

Pismo, koje je stiglo običnom poštom i nije prethodno pregledano, “izazvalo je vrlo malu ranu na prstu desne ruke zaposlenika nakon što ga je otvorio u vrtu ambasade”, rekla je Gonzales. 

Potvrdila je da je pismo bilo namijenjeno ukrajinskom ambasadoru Serhiju Pohoreltsevu.

17:30 Čečenski lider Ramzan Kadirov je kritizirao papu Franju zbog izjave da čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga u Ukrajini pokazuju veću okrutnost od etničkih Rusa. Podsjetimo, Papa je navedenu izjavu dao u intervjuu za katolički časopis America. 

Kadirov je na Telegramu napisao da je sramotno da Papa ne zna kako se muslimani odnose prema neprijatelju dodajući da je Papa “žrtva propagande i upornosti stranih medija”. “Mi ne započinjemo bitku bez davanja mirovne ponude, baš kao što je to činio naš prorok Muhammed. I učinili smo to od početka specijalne vojne operacije vjerojatno desetke puta”, dodao je.

17:00 Dvojica muškaraca optuženih da su radili s ruskim snagama koje su okupirale Herson su uhapšena, prema ukrajinskoj sigurnosnoj službi. Neimenovani muškarci su se navodno dobrovoljno javili da rade s ruskim vlastima kada je grad zauzet na početku invazije.

Jedan je radio kao policajac, a drugi je bio zadužen za suzbijanje ukrajinskog pokreta otpora, rekla je Ukrajina. Obojica su se navodno pokušala sakriti u gradu dok su se ruske snage povlačile.

16:45  Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njegove snage izvršile proboj u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini. “Kao rezultat ofanzivnih akcija ruskih trupa, Andrijivka (Narodna Republika Donjeck) potpuno je oslobođena od ukrajinskih oružanih snaga”, objavili su.

Andrijivka je malo naselje južno od grada Bahmuta, u regiji u kojoj se odvijaju neki od najžešćih sukoba. Ministarstvo je saopćilo da su ruske trupe nastavile “uspješne ofanzivne operacije za oslobađanje Vodiana”, obližnjeg naselja.

16:30 “Potrebno je izbjeći svaki vojni sukob između nuklearnih sila, čak i uz korištenje konvencionalnog oružja. Eskalacija bi mogla postati nekontrolirana”, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Također je optužio Zapad da gura Ukrajinu da se nastavi boriti protiv Rusije.

16:10 Ukrajina je pojačala osiguranje svojih ambasada u svijetu nakon što je španjska policija objavila da je zaposlenik ukrajinske ambasade u Madridu ranjen kada je otvorio pismo bombu. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je da ukrajinske ambasade “hitno” pojačaju osiguranje, saopćilo je njegovo ministarstvo.

Kogod stoji iza napada, “ne može uspjeti omesti ukrajinske diplomate u radu za jaču Ukrajinu i u borbi protiv ruske agresije”, rekao je Kuleba. 

16:00 Pojavljuje se više detalja o eksploziji pisma bombe u ukrajinskoj ambasadi u Madridu u kojoj je ozlijeđen jedan zaposlenik. Pismo je navodno stiglo običnom poštom i nije skenirano.

Mercedes Gonzalez, predstavnica španske vlade u Madridu, rekla je da je eksplozija izazvala “vrlo malu ranu na prstu desne ruke” zaposlenika. Detektivi istražuju incident, zajedno s forenzičkim i obavještajnim istražiteljima, objavila je španska policija.

15:52 Ruski predsjednik Vladimir Putin usmjerio je svoju “vatru i bijes” na civilno stanovništvo Ukrajine, bombardirajući više od trećine ukrajinskog energetskog sistema – opskrbu vodom i strujom – u strategiji koja neće uspjeti, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

15:26 Španska policija priopćila je da je u ukrajinskoj ambasadi u Madridu došlo do eksplozije.

14:57 NATO je obećao da će pomoći ruskim susjedima “da prežive kao neovisne nacije”, objavivši da je ishod rata od “egzistencijalne važnosti” za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14:33 KIjev je pozdravio prijedlog Evropske komisije o osnivanju posebnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini.

13:47 Sastanak licem u lice na dosad najvišoj razini između SAD-a i Rusije od početka rata održan je ranije ovog mjeseca, kada su se susreli ravnatelj američke CIA-e William Burns i šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin. Na sastanku održanom 14. rujna Burns i Nariškin razgovarali su o “nuklearnim temama”, potvrdio je danas Putinov šef špijuna u izjavi za rusku režimsku agenciju RIA.

13:16 Aleksej Kudrin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, postao je posljednji u nizu visokih ruskih dužnosnika koji je podnio ostavku. Kudrin je bio šef ruskog odbora za revizijua, a ranije je obavljao dućnost ministra financija i zamjenika premijera. Kako javlja Guardian, izvori sugeriraju da bi po odlasku iz vlasti mogao zaposliti u ruskom tehnološkom divu Yandexu.

12:45 Moskva je imenovala glavnog inženjera okupirane ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, Jurija Černičuka, za ravnatelja elektrane, objavila je ruska državna nuklearna agencija Rosenergoatom. Ta pozicija je bila upražnjena od od listopada, kada su dotadašnjeg šefa elektrane, prema tvrdnjama Kijeva, otele ruske snage.

12:12 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je rekao da će fokus ulaganja u 2023. godini biti na infrastrukturi za nuklearno oružje, što uključuje izgradnju silosa u koje će biti smješteni novi projektili. 

11:08 Evropska komisija najavila je planove za konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kako bi se Moskva kaznila za invaziju na Ukrajinu. Potvrdila je to predsjednica Ebropske komisije Ursula von der Leyen.

10.10 Gori termoelektrana u ruskom gradu Permu, Ukrainska pravda donosi video s lica mjesta.

09.10 Britanski vojni obavještajci su se u svom današnjem izvještaju posvetili novom ruskom zakonu o “stranim agentima”, koji će Kremlj koristiti kako bi ugušio kritike rata u Ukrajini. Podsjećaju da je Vladimir Putin promijenio zakon koji je na snazi od 2012. godine, i to na način da lični detalji, uključujući adrese, tzv. “stranih agenata” mogu biti javno objavljeni, što znači da su izloženi maltretiranju. Zakon stupa na snagu sutra.

Ranije je zakon bio ograničen na osobe i institucije za koje je Kremlj tvrdio da su primili financijsku podršku iz inozemstva. No sad se zakon širi na sve one za koje vlada procijeni da su pod “utjecajem ili pritiskom” iz inozemstva.

“Kremlj vjerovatno postupa preemotivno kako bi spriječio veću pobunu u Rusiji s obzirom na to da konflikt u Ukrajini traje i dalje te sve više utječe na svakodnevni život Rusa”, stoji u izvještaju.

08.10 Rusi su oštetili plinsko distribucijsko mjesto u blizini Zaporožja, javlja Ukrainska pravda.

08.00 Tokom sedmice više od 720 ranjenih okupatora dopremljeno je u bolnicu u Donjecku, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je najnovijI izvještaj o situaciji na bojišnici. U njemu se navodi kako su ukrajinske snage odbile ruske napade u smjeru šest naselja na istoku zemlje. Konkretno, u protekla 24 sata ruski napadi su odbijeni kod Stelmakivke u Luhanskoj oblasti te Bilohorivke, Marinke, Bahmutske, Pervomaiske i Nevelske u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je u istom periodu izvelo 15 udara na područja s velikom koncentracijom ruskog vojnog osoblja, oružja i vojne opreme te dva udara na ruske sisteme protuzračne odbrane, stoji u izvještaju. Ukrajinska vojska također je gađala ruske artiljerijske sisteme te oborila tri drona tipa Orion-10, stoji u izvještaju ukrajinskog Glavnog stožera. 

06.00 Ruski vojnici nastavljaju s napadom na ukrajinske snage ukopane duž bojišnice u regiji Donjeck na istoku zemlje, dok su projektili ranije jučer pogodili grad Dnjipro, saopćilo je ministarstvo odbrane u Moskvi. Ministarstvo je navelo da su gradovi Verhnokamjansk, Andrivka i Vodjane napadnuti iz zraka.

Izvještaji se poklapaju sa sličnim izjavama ukrajinskog glavnog stožera, koje se odnose na masivnu koncentraciju ruskih trupa duž fronta na tom području. Ranije jučer četiri ruske rakete pogodile su ukrajinski grad Dnjipro, prema regionalnim dužnosnicima. Nema izvještaja o žrtvama.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

AJŠA KAPETANOVIĆ NAKON RAZVODA OD ADIJA ĐOGIĆA: Razišli smo se bez svađe

AJŠA KAPETANOVIĆ NAKON RAZVODA OD ADIJA ĐOGIĆA: Razišli smo se bez svađe

Priprema za ražanj 🔥🐷🔥#shorts #smesniklip #smehdosuza #smesnobalkan #balkansmeh #smijeh #smijesno

Priprema za ražanj 🔥🐷🔥#shorts #smesniklip #smehdosuza #smesnobalkan #balkansmeh #smijeh #smijesno