in

Bivši parlamentarac priznao krivicu za prijevaru / Bljesak.info

Bivši parlamentarac priznao krivicu za prijevaru / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Bivši parlamentarac priznao krivicu za prijevaru / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1  / Jasenko Tufekčić

Općinski sud u Sarajevu osudio je Jasenka Tufekčića, bivšeg dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije, na osam mjeseci zatvora za prevaru u službi i krivotvorenje službene isprave.

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Belma Čano-Sejfović prihvatila je sporazum o priznanju krivnje između Tužiteljstva Kantona Sarajevo i Jasenka Tufekčića za kazneno djelo ”prevara u službi i krivotvorenje službene isprave”, te Tufekčića osudila na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Tufekčić je, prema sporazumu, Federaciji dužan vratiti 35.912 konvertibilnih maraka za načinjenu štetu, kazao je županijski tužitelj Dragoslav Gluhović i potvrdio da je to i učinio nekoliko dana poslije podizanja optužnice i prije izricanja presude.

Optužnicom Tužiteljstva Kantona Sarajevo iz listopada 2022. godine Tufekčić se teretio da je od srpnja 2011. do kolovoza 2017. podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. On je, prema optužnici, koristio službeni automobil svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA) – a u naloge za službeno putovanje upisivao da je dolazio osobnim automobilom iako u vlasništvu nije imao automobil, niti položen vozački ispit.

Iako je u to vrijeme imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, nije to htio, jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prijevoza, te je koristio automobil stranke, pa mu je za putne naloge koje je podnio Parlamentu Federacije isplaćeno oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen proračun Federacije, stoji u optužnici.

Županijski tužitelj Gluhović je Općinskom sudu dostavio 515 dokaza, a tijekom današnjeg izlaganja je naveo da je Tužiteljstvo pristalo na sporazum jer je Tufekčić prihvatio krivnju u ranoj fazi suđenja, te rekao da se kaje za učinjena djela i da je lošeg zdravstvenog stanja.

Odbrana Tufekčića nije imala prigovor na sporazum o prihvaćanju krivnje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sutkinja Čano-Sejfović je potvrdila da je Tufekčić kriv za svih pet točaka iz optužnice te ga osudila na sedam mjeseci zatvora za kazneno djelo ”prevara u službi” i tri mjeseca za kazneno djelo ”krivotvorenje službene isprave”, a u konačnici na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Na presudu po sporazumu o priznanju krivnje ne postoji pravo žalbe.

Tufekčić je naveo da je to uradio iz razloga nemogućnosti vođenja dugotrajnog, višegodišnjeg sudskog postupka kao i nemogućnosti da ”slobodno govori u javnosti o korupciji i kriminalnu u federalnim institucijama”.

”Cijenu borbe za istinu i pravdu ne plaćaju samo ‘obični’ građani već i rijetki iz vlasti koji imaju hrabrosti da ukažu na korupciju i kriminal koje vode, u koje ubrajam i sebe. Svoju borbu za istinu i pravdu ja nastavljam bez obzira na cijenu, znajući da sam na pravom putu, svjestan da se sa rogatim teško bosti. Ovo je samo prvo poluvrijeme”, naveo je Tufekčić u izjavi za medije.

Podsjetimo, Jasenko Tufekčić tereti se da je od srpnja 2011. do travnja 2017. godine dok je bio izaslanik, ali i dopredsjedatelj Doma naroda Federalnog parlamenta podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke.

”Dakle, koristio je službeni automobil svoje političke stranke, a u naloge za službeno putovanje upisivao je da dolazi osobnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao svoj automobil, niti položen vozački ispit. Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio, jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prijevoza već je koristio automobil stranke i za putne naloge koje je podnio parlamentu isplaćeno mu je oko 40 tisuća maraka, u kojem iznosu je oštećen proračun Federacije BiH”, navodi se u optužnici.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kakva tranformacija za kratko vrijeme: Adnan Nezirov bukvalno neprepoznatljiv

Kakva tranformacija za kratko vrijeme: Adnan Nezirov bukvalno neprepoznatljiv

Kako da se riješite lošeg mirisa iz kupatila

Kako da se riješite lošeg mirisa iz kupatila