in

Nadam se da će BiH u decembru biti dodijeljen kandidatski status

Nadam se da će BiH u decembru biti dodijeljen kandidatski status
Slatka-Tajna.Eu
Nadam se da će BiH u decembru biti dodijeljen kandidatski status

Nadam se da će Bosni i Hercegovini (BiH) biti dodijeljen kandidatski status u decembru, ali je potrebno da Vijeće ministara BiH u starom sazivu usvoji sve mjere, poručio je u Sarajevu komesar EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi (Oliver Varhelyi) koji boravi u posjeti Bosni I Hercegovini.

On se 28.novembra susreo sa članovima Predsjednitva BiH- Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović.

Prema njegovim riječima, odluku o kandidatskom statusu donose zemlje članice.

“Riječ je o jednoj ponudi za BiH, za sve u ovoj zemlji, jer to radimo za ljude u BiH. Mislim da smo transparentni, jer je naša preporuka jasna. Evropski put jeste otvoren, ali se od BiH očekuju rezultati. Na političkim liderima je da to postane i stvarnost za sve u BiH”, rekao je komesar EU za susjedstvo i proširenje.

Kazao je kako Evropska komisija “želi da vidi jasne rezultate o kojima može izvijestiti Evropsko vijeće koje zasijeda u decembru”, a koje treba donijeti odluku o kandidatskom statusu BiH.

On je ponovio i da BiH mora realizovati 14 ključnih prioriteta koje joj je postavila Evropska komisija.

“Nalazimo se u novom geopolitičkom trenutku rata u Ukrajini. U interesu je da jačamo naša partnerstva. Od Predsjedništva BiH očekujemo da proces evropskih integracija budu sastavni dio programa rada u naredne četiri godine”, rekao je Várhelyi.

Šta su poručili članovi Predsjednuištva BiH?

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijaović je kazala kako želi “da se prodube odnosi sa Evropskom unijom”.

“Izražavam opredijeljenost da radimo kao Predsjedništvo na pitanjima o kojima se možemo baviti. Želim da oživimo naš sistem koordinacije na evropskom putu”, kazala je Željka Cvijanović.

Oliver Varhelji na sastanku u Sarajevu, 28. novembar 2022.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je izjavio da je Evropska unija bez BiH nepotpuna, ali da se Evropska unija neće prilagođavati standardima i kriterijima Evropske unije.

“Sastanak je bio ohrabrujući i sadržajan. Naš kandidatski status bi bio ohrabrenje za sve ljude u Bosni I Hercegovini”, kazao je Bećirović.

Uslovi za dobijanje kandidatskog statusa

Evropska komisija je 12. oktobra preporučila da se BiH da status kandidata za punopravno članstvo u EU. Ova preporuka je uslovna, jer Komisija očekuje ispunjavanje osam određenih uslova.

Osam uslova:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

– usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine

– donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa

– preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

– odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila

– obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

– garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

– obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Uslovi su uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Nakon preporuke Evropske komisije, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Da li je moguće i kako izgubiti težinu bez treninga?

Da li je moguće i kako izgubiti težinu bez treninga?

Deloitte CE Technology Fast 50 u 2022. godini ima novi rekord za prosječnu stopu rasta kompanije

Deloitte CE Technology Fast 50 u 2022. godini ima novi rekord za prosječnu stopu rasta kompanije