in

Na proračun 435 amandmana, Vlada ih prihvaća deset

Slatka-Tajna.Eu

Tatjana Munižaba javila se iz Sabora

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski sabor izjašnjava se o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2023., nakon slobodnih govora zastupnika uime klubova o temama po izboru. Od 435 amandmana na predloženi državni proračun za iduću godinu, samo su tri iz saborske većine, jedan su zajednički podnijeli zastupnici većine i oporbe, a 431 podnijeli su oporbeni zastupnici i klubovi. Vlada je priopćila kako je dala suglasnost svojim predstavnicima za prihvaćanje deset amandmana.

To nije rekord, lani ih je na ovogodišnji proračun bilo 475, javila je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku Tatjana Munižaba.

Vlada je u startu 60-ak amandmana proglasila nevažećim zbog proceduralnih razloga – zastupnici su naveli kome bi dali novac, ali ne i od koga bi uzeli. Unatoč tome, izjašnjavanja o amandmanima ipak će trajati cijeli dan, a možda i dobar dio noći. O amandmanima, kao i samom državom proračunu, Sabor će glasovati u utorak koje bi također moglo potrajati, tri do četiri sata.

Neki zastupnici iz desnog dijela oporbe, poput Željka Sačića (Klub zastupnika Hrvatski suverenisti) i Mire Bulja (Klub zastupnika Mosta), u slobodnim su se govorima usredotočili na Vladin prijedlog odluke o pomoći Ukrajini, na što ih je isprovocirao HDZ-ov Branko Bačić:

Vlada je nešto prije podneva priopćila kako je na sjednici donijela zaključak o davanju prethodne suglasnosti svojim predstavnicima za prihvaćanje deset amandmana, i to Romane Nikolić; Marine Opačak Bilić; Kluba zastupnika IDS-a; Hrvoja Zekanovića, Branke Juričev-Martinčev, Josipa Begonje i Franka Vidovića; Boške Ban Vlahek; Predraga Štromara; Damira Habijana; Kluba zastupnika SDP-a; Sabine Glasovac; te Magdalene Komes.

Amandmani

HDZ-ovi Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, HDS-ov Hrvoje Zekanović i Socijaldemokrat Franko Vidović zajednički traže da država osigura pola milijuna eura za izradu dokumentacije potrebne za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Tri amandmana zastupnika većine

Magdalena Komes (HDZ) zauzela se da država osigura 1,5 milijuna eura za potrebe uspostave dječje i adolescentne psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot u Popovači, tumačeći da je mentalno zdravlje stanovništva, posebno među najmlađima, dodatno ugroženo u pandemiji COVID-a.

Damir Habjan (HDZ) predlaže da se za 665 000 eura (na 6,7 milijuna eura) poveća iznos za redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever radi usklađenosti u odnosu na druga javna sveučilišta s obzirom na broj studenata i studijskih projekata.

Predrag Štromar (HNS) traži da država s četiri milijuna eura pojača projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.

Nastavi li se praksa prijašnjih godina, ti bi amandmani trebali postati sastavnim dijelom proračuna, no to neće biti slučaj s ostalima.

SDP: Milijun eura za higijenske uloške u školama

SDP i Most uložili su velik trud u izradu amandmana, njihovi klubovi i zastupnici podnijeli su ih po stotinjak, a zastupnici Socijaldemokrata 70-ak.

SDP-ovi su amandmani uglavnom usmjereni na pomoć najugroženijim skupinama u društvu. Klub traži osiguravanje 5 milijuna eura za naknadu troškova energije energetski siromašnim kućanstvima i milijun eura za zalihe higijenskih uložaka u obrazovnim ustanovama.

Amandmanom na Zakon o izvršavanju proračuna predlaže i da se umjesto korekcije koeficijenta za pojedina socijalna davanja, napravi korekcija osnovice za obračun naknade i drugih primanja, i to za godišnji iznos inflacije od 13,2 posto.

Klub Mosta u svojim amandmanima uglavnom traži poboljšanje života građana u lokalnoj zajednici, odnosno uređenje prometnica, vodovoda, bolnica, škola i slično. Na nacionalnoj razini traže da se poveća naknada za roditelje njegovatelje za 200 eura, kao i sredstva za smještaj roditelja tijekom liječenja djece.

Most: Bez bjanko-zadužnice Europskoj komisiji

I taj je Klub podnio amandman na Zakon o izvršavanju proračuna kojim traži brisanje odredbe prema kojoj Vlada može dati jamstva Europskoj komisiji za zaduživanje za potrebe financiranja Ukrajine. Ističe da se takve odluke trebaju donositi odlukom Vlade i Sabora, a ne davati bjanko-zadužnice EK.

Sličan amandman podnio je i Klub Hrvatskih suverenista.

Velik dio od 25 amandmana Suverenista odnosi se na demografsku obnovu, uvođenje dječjeg doplatka za svu djecu bez obzira na imovinski cenzus, uvođenje mjere majke odgojiteljice. Traže i povećanje stavke za funkcionalno spajanje općina za 10 milijuna eura.

Amandmani Kluba zeleno-lijevog bloka vrijedni su više od 100 milijuna eura kojima žele nabavu helikoptera za hitnu medicinsku službu (15,5 milijuna eura), uvođenje građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama (3 milijuna eura), izgradnju infrastrukture za potrebe lokalne zelene javne nabave (22,5 milijuna eura).

KZL je podnio i simboličan amandman kojim traži da se sredstva za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije povećaju za jedan euro na račun zastupanja DORH-a u inozemstvu.

Smatraju da bi time poslali poruku da su troškovi zastupanja u inozemstvu veliki, a kao posljedica pristupanja štetnim međunarodnim ugovorima, primjerice Ugovoru o energetskoj povelji.

Socijaldemokrati: Solarni paneli na svaku obnovljenu kuću na Banovini

Klub Socijaldemokrata amandmanom traži da se osigura 10 milijuna eura za ugradnju solarnih panela na svaku obnovljenu kuću na Banovini.

Više od 50 amandmana Kluba IDS-a okrenuto je obrazovnim, infrastrukturnim i kulturnim potrebama Istre. Sredstva potrebna za njih Klub je mahom našao na pozicijama Ministarstva obrane i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Na popisu želja je obnova Zavičajnog muzeja Poreštine, rekonstrukcija zgrade Velikog kupatila u Labinu, rekonstrukcija prometnice za naselje Rabac, dječjeg vrtića Vinež u Labinu, Osnovne škole Marčana te ulaganje u niz lučkih uprava.

I Klub HSS-a svojim je amandmanima pokrio različita područja. Smatra da za nabavu bespilotnih letjelica treba izdvojiti 900 000 eura, jer ih Oružane snage nemaju dovoljno, pa bismo u mogućem oružanom sukobu u regiji bili izloženi znatnim ljudskim i materijalnim gubitcima dok ne stigne pomoć saveznika.

Predlaže da država s dodatnih 15.000 eura pomogne programe Hrvatske knjižnice za slijepe, s 12 400 eura nabavu potrošnog materijala za Hrvatski restauratorski zavod, a s 4500 eura promociju projekta i aktivnosti Arheološkog parka Vučedol.

Klub Centra i GLAS-a s više od 20 amandmana želi više novca za sportaše, kurikularnu reformu, izvannastavne aktivnosti, programe za mlade i drugo.

DP: Mjesečni doplatak od 100 eura za svako dijete

Klub Domovinskog pokreta predlaže pak da se 800 milijuna eura osigura za mjesečni doplatak od 100 eura za svako dijete s prebivalištem u Hrvatskoj.

Amandmane su podnijeli i zastupnici pojedinačno.

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) traži da država za pomlađivanje šuma hrasta lužnjaka i kitnjaka, koje ugrožava sitni kukac hrastova mrežna stjenica, i za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda izdvoji po pet milijuna eura, a da ih skine s iznosa namijenjenog dobrovoljnom spajanju općina.

Držeći da to spajanje ne ovisi o novčanim poticajima, nego političkoj volji vladajućih i drukčijem teritorijalnom ustroju, Davor Dretar (DP) predlaže da se svih 13,3 milijuna eura za to preusmjeri na opremanje policije osnovnom opremom. Policajci nam nemaju odgovarajuću ni zimsku, ni ljetnu odjeću, navodi Dretar koji je podnio desetak amandmana.

Približno je toliko i onih Katarine Peović (RF) koja traži da se iznos za pomoćnike u nastavi poveća za tri milijuna eura, a da se za toliko smanje sredstva za opremanje višenamjenskih helikoptera.

S 15 milijuna eura pojačala bi program suzbijanja energetskog siromaštva, a za taj iznos smanjila bi potporu vjerskim zajednicama. Ukinula bi izdvajanja za mirovine hrvatske domovinske vojske, za to namijenjena 2,2 milijuna eura svela bi na nulu, a sredstva prebacila za osiguranje radničkih tražbina u slučaju stečaja poslodavca.

Amandmani lokalnog karaktera

Nikola Grmoja (Most) traži da 5000 ljudi na Banovini koji žive u kontejnerima dobiju mjesečno 200 eura, a amandmanom usmjerenim na borbu protiv korupcije da se ojačaju institucije, javna uprava i pravosuđe.

Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati) sa svojih 17 amandmana povećala bi ulaganja u socijalnu politiku, borbu protiv nasilja među mladima, razvojne projekte u poljoprivredi za Slavoniju, Baranju i Srijem. Predlaže i naknadu za obitelji s troje i više djece.

Često su pojedinačni amandmani zastupnika usmjereni na projekte u sredinama iz kojih zastupnici dolaze, pa su tako oni Marina Miletića (Most) usmjereni na Rijeku i Istru, Boške Ban Vlahek (SDP) na Međimursku županiju, a Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) na Slavoniju.

Bauk: Euri za podešavanje istančanih radara

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk podnio je ove godine i jedan šaljivi amandman na proračun tražeći da se 10 tisuća eura osigura za podešavanje istančanih radara i filtera premijera Andreja Plenkovića, a da se taj iznos uzme Državnom odvjetništvu koje bi tada imalo manje posla.

Zastupnike očekuje intenzivan tjedan

I u ostatku tjedna zastupnike očekuje intenzivan rad.

U srijedu bi zastupnici trebali raspravljati o Odluci Vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU-a za vojnu pomoć Ukrajini (EUMAM). Ta odluka prethodno nije dobila suglasnost predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića i već je naišla na oštre kritike oporbe koja ju je proglasila neustavnom.

O sudjelovanju hrvatske vojske u toj misiji Sabor bi trebao odlučivati dvotrećinskom većinom.

U srijedu poslijepodne na dnevnom je redu oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o Ini kojem bi bio cilj utvrditi eventualne nezakonitosti, opstrukcije i druge nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na sustav zadužen za gospodarenje energentima nafte i plina proizvedenim na teritoriju Hrvatske, uključujući nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.

Istragom bi se obuhvatila Vlada i Ured predsjednika Vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostalih uključenih u gospodarenje energentima.

U četvrtak, zastupnici će raspravljati o prijedlogu strategije razvoja održivog turizma do 2030., a u petak o tri zakona iz sektora poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prednosti kombinacije meda i cimeta

BORBA TEK PREDSTOJI: Kenan Dervišević objavio drugu pjesmu “Jedinac”