in

Pravila ishrana je najbolji saveznik za zdravu i sjajnu kosu

Pravila ishrana je najbolji saveznik za zdravu i sjajnu kosu
Slatka-Tajna.Eu

 

 

Svaka žena želi imati bujnu, njegovanu i gustu kosu. Da bi kosa što duže sačuvala svoj sjaj, da ne bi dolazilo do njenog opadanja, ispucalih vrhova i lomljenja kose, pravilna ishrana bit će vaš najbolji saveznik. Naime, pravilnom prehranom utječete na njenu debljinu vlasi, rast, kosa postaje sjajna, pa čak možete i usporiti pojavu sijedih vlasi. Budući da je vaša kosa sastavljena od proteina, ne treba vas čuditi što je protein najvažniji hranjivi sastojak za jaku i zdravu kosu, a ovo su namirnice koje trebate unositi u svoj organizam, kako bi ona uvijek bila sjajna i bujna.

B vitamin

B vitamin je jedan od najvažnijih vitamina za zdravu kosu. On stimulira rast kose, pomažući tijelu da metabolizira aminokiseline iz hrane koju jedete. Biotin također poboljšava snagu i elastičnost vaše kose, braneći je od dehidracije i oštećenja okoline. Hrana za kosu mora da podrazumijeva unos dobrih izvora biotina, koji uključuju žumance, kvasac, sojino brašno i cijele žitarice.

Bademov maslac

Ova namirnica sadrži širok raspon hranjivih sastojaka poput proteina, zdravih masti i vitamina koji su neophodni za zdravlje kose. Sadržaj vitamina E u orašastim plodovima, tvrde naučnici, posebno je dobar za održavanje debele i sjajne dlake.

Borovnice

Borovnice su antioksidanti koji pomažu našim ćelijama da se zaštite od oštećenja slobodnih radikala. One utječu na rast kose zahvaljujući prisustvu proantocijanidina, plavih i ljubičastih pigmenata koji stimuliraju rast kose tako što ubrzavaju prijelaz iz telegon u angen fazu rasta dlake. Osim toga, borovnice sprečavaju da prerano osijedite, Naime, postoje razna naučna istraživanja koja govore o tome da se sijeda kosa javlja rano kod ljudi koji imaju nedostatak vitamina B12, a borovnice su pune ovih vitamina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Špinat

Gubitak kose može biti povezan s nedostatkom željeza. Zato je veoma važno da u svoj organiizam unosite namirnice bogate ovim mineralom. Špinat je bogat željezom i redovnim unosom vaša kosa će ljepše izgledati, jer postaje blistava, sjajna i puna života.

Masna riba

Masna riba poput lososa sadrži hranjive tvari koje mogu potaknuti rast kose. Izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s rastom kose. Studija provedena na 120 žena pokazala je da uzimanje suplemenata koji sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline te antioksidanse smanjuje gubitak kose i povećava njenu gustoću. Masna riba je i izvrstan izvor proteina, selena, vitamina D3 i vitamina B, hranjivih tvari koje mogu pomoći kosi da bude snažnija i zdravija.

Avokado

Avokado je ukusan, hranjiv i izvrstan je izvor zdravih masti. Osim toga, izvor je vitamina E, koji može potaknuti rast kose. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, neutralizirajući slobodne radikale. Štiti područje kože poput tjemena od oksidativnog stresa i oštećenja, a oštećena koža na tjemenu može dovesti do loše kvalitete kose i manje folikula dlake.

Škampi

Škampi su bogati mnogim hranjivim tvarima koje mogu potaknuti rast kose. Naprimjer, izvrstan su izvor bjelančevina, vitamina B, cinka, željeza i vitamina D. Iako imaju vrlo malo masti, škampi će vam osigurati i malu količinu omega-3 masnih kiselina.

Maska za rast kose

Ova maska koju možete sami napraviti jedna je od najboljih pomagala za ubrzani rast kose, jer su svi sastojci fokusirani na rast kose. Sastojci koji će vam trebati:

  1. Jedna kašika meda – pomaže hidratizirati kosu, te ojačati folikule, što daje zdravije tjeme i poboljšava prirodni rast kose.
  2. Jedna kašika kokosovog ulja – stimulira rast kose. Također se bori s peruti, te sprečava lomljenje i rastavljanje krajeva.
  3. Dvoje jaja -sadrže mnogo proteina i s obzirom na to da je kosa djelimično napravljena od proteina, ojačat će kosu i poboljšati rast.
  4. Četiri kašike maslinovog ulja – maslinovo ulje služi kao odličan dodatak bilo kojoj maski za kosu zbog dobrog uklanjanja peruti, dok u isto vrijeme hidratizira kosu. Maslinovo ulje također sadrži svojstva koja jačaju rast kose.

Način pripreme: Med i ulje stavite u zdjelu i zagrijte ga. U drugu zdjelu stavite jaja, maslinovo ulje, a potom sjedinite s medom i kokosovim uljem. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Nanesite je na tjeme, a potom i na krajeve kose. Zavijte je u punđu, stavite plastičnu kesu preko i držite jedan sat. Potom operite kosu. Aplicirajte masku jednom sedmično.

 

The post Pravila ishrana je najbolji saveznik za zdravu i sjajnu kosu appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Duško Tošić na Mundijalu sa ženom za koju se priča da mu je bila ljubavnica? Isplivale fotografije: Evo gde je JK bila tad – Senzacija

Duško Tošić na Mundijalu sa ženom za koju se priča da mu je bila ljubavnica? Isplivale fotografije: Evo gde je JK bila tad – Senzacija

Smeta li Vučiću što Putin stalno hvali Dodika?

Smeta li Vučiću što Putin stalno hvali Dodika?