in

Čorbice: Topla zimska hrana

Čorbice: Topla zimska hrana
Slatka-Tajna.Eu

 

Iako su nam, uprkos zimi, gotovo sve namirnice dostupne, postoji razlog zbog čega, ipak, treba jesti isključivo “namirnice u sezoni”. Takve namirnice su, prije svega, zdravije, ukusnije i prilagođene potrebama čovjeka u određenom periodu u toku godine. Kao što nam je ljeti potrebnije svježe voće puno vode, tako nam je zimi potrebna energija i hrana koja će nas činiti zdravijim i držati sitim.

Na raspolaganju vam je pregršt kupusnjača, mahunarki, žitarica i više vrsta krompira, jabuka i krušaka. Sve što smo ljetos prikupili, a jesenas uskladištili, sada je momenat da bude iskorišteno.

A kako biste iskoristili ono najbolje od zime, prikupili smo i više nego inspirativne recepte za zimske čorbe.

Brza zimska

 

SASTOJCI:

 

150 ml mesa

250 g šampinjona

70 g prase

700 ml juneće supe

100 g mrkve

70 g celera

1 manja paprika

1 manja glavica crvenog luka

3 kašike maslinovog ulja

2 čehna bijelog luka

2 kašike paradajz sosa

so, mljeveni crni biber

svježi peršun

 

PRIPREMA:

 

Na ulju propržite sitno sjeckani luk i prasu, pa kada malo omekša, dodajte na sitne kockice isječeni celer i mrkvu. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte zatim meso i pržite 2-3 minuta uz miješanje, pa dodajte sitno sjeckanu papriku, šampinjone, bijeli luk, paradajz sos i sve zalijte supom. Poklopite i na umjerenoj vatri kuhajte 25-30 minuta. Pospite peršunom prije služenja.

Kelj

 

SASTOJCI:

 

1 glavica kelja

2-3 mrkve

2-3 krompira

1 glavica crnog luka

2-3 čehna bijelog luka

malo ulja

so i biber

začin od sušenog povrća

oko 1/2 l paradajza za kuhanje

Za zapršku:

malo ulja

malo brašna

malo crvene mljevene paprike

 

PRIPREMA:

Isjeckajte sve povrće na kockice i kolutove. Stavite u šerpu i prelijte vodom. Kuhajte dok ne baci ključ, začinite i kuhajte još pola sata, dok povrće ne omekša. Pri kraju dodajte paradajz i ostavite da provri, potom dodajte i zapršku.

 

Leća

 

SASTOJCI:

1 srednji crni luk

300 g mrkve

50 g leće

75 ml mlijeka

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










500 ml vode

½ kocke za supu

1/4 kašikice karija

so, beli biber po ukusu

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Crni luk isijecite na kockice, mrkvu na kolutiće, leću operite pod mlazom vode. Na 2-3 kašičice maslinovog ulja, u dubljoj šerpici, propržite luk, dodajte mrkvu i dinstajte otprilike pet minuta. Nakon toga dodajte leću i nastavite s dinstanjem još pet minuta. Začinite karijem i dinstajte još dvije minute. Prelijte mlijekom i vodom, dodajte pola kocke za supu, posolite, smanjite na srednju vatru i kuhajte dok povrće, posebno leća, ne omekša. Kada je povrće omekšalo, sklonite šerpu s ringle i štapnim mikserom ispasirajte povrće, kako biste dobili gustu čorbu.

Grah s krompirom

SASTOJCI:

300 g bijelog graha

2 manje mrkve

1 srednji crveni luk

20 g bijelog luka

malo korijena celera

100 g svježeg lisnatog kelja

400 g krompira

300 g muskatne tikve

3-4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

so, mljeveni crni biber i mješavina suhog začina po ukusu

pola kašičice đumbira u prahu

1700 ml vode

PRIPREMA:

Grah preko noći potopite u vodi i sutradan procijedite, uobičajeno. U električnom ekspres loncu zagrijte ulje, pa propržite 2-3 minuta sitno sjeckani crveni i bijeli luk, celer i mrkvu. Krompir i tikvu isjeckajte na malo krupnije kockice, lisnati kelj očistite od peteljke i debljeg dijela po sredini, da ostanu samo listići. Kada je baš mlad, on bude sitan i ne treba ga sjeckati, veće listove nasjeckajte. Dodajte u proprženo povrće zatim krompir i tikvu, nalijte vodu, poklopite lonac i podesite kuhanje na 45 minuta. Poslije tog vremena pažljivo ispustite pritisak iz lonca, pa otvorite poklopac i začinite po ukusu solju, biberom i suhim začinom.

 

Celer s knedlama

 

SASTOJCI:

1 glavica celera

50 g putera

1,5 l supe

1 veći oguljen krompir

Za zapršku:

40 g brašna i 100 g putera

Za knedle:

2 jaja i 40 g brašna

 

PRIPREMA:

 

Veću glavicu celera ogulite, isijecite na četvrtine i stavite u šerpu u kojoj se istopilo 50 g putera, da se celer prži. Kad je upola propržen, ulijte 1,5 litar vode ili supe, a zatim dodajte jedan veći oguljen krompir, da se i on s celerom bari u istom loncu. Kad su celer i krompir mekani, izvadite ih, vodu u kojoj su se barili ne prosipajte. Ispasirajte celer i krompir kroz presu za krompir, stavite u lonac, te zalijte vodom u kojoj su se kuhali, pa ih i dalje kuhajte.

Napravite zapršku:

Stavite 100 g putera u šerpu i dodajte 40 grama brašna. Ova zaprška mora ostati bijela. Zapržite njome čorbu i ostavite je da polako vri.

Napravite knedle:

Razbijte dvoje jaja. Žumanca stavite sa strane, a od belanaca napravite gust snijeg. U njih dodajte 40 g brašna. Dobro izmiješajte i kašičicom dodajite grudvice u čorbu. S ona dva preostala žumanca začinite čorbu, pa u nju dodajte malo kisele pavlake ili mlijeka i soka od limuna.

Piletina i grašak

SASTOJCI:

400-500 g pilećih prsa

2 glavice crnog luka

150 g graška

2 krompira

so, majoran

100 ml ulja

PRIPREMA:

Bijelo meso operite, stavite u šerpu i dodajte 2,5 litra hladne vode. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 50-ak minuta. Na polovini kuhanja dodajte očišćen krompir. Kada je meso kuhano, šerpu sklonite s vatre, pa meso i krompir izvadite iz vode i ostavite da se prohlade. Zatim mesu uklonite kožicu i usitnite ga na tračice ili ga rasparčajte prstima, a krompir ispasirajte. Na ugrijanom ulju fino prodinstajte sitno sjeckani crni luk, toliko da omekša, tj. postane kašast i potpuno proziran. Zatim, lagano dodajite (toplu) tečnost u kojoj se kuhala piletina, grašak i začinite prema ukusu, pa nastavite kuhanje dok čorba ne provri. Dodajte pasirani krompir (dobro promiješajte), zatim dodajte meso i nastavite kuhanje još desetak minuta, uz dodatak tople vode po potrebi. Pred kraj kuhanja, čorbu začinite majoranom prema ukusu.

The post Čorbice: Topla zimska hrana appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŽENI DARKA FILIPOVIĆA NI AVION NIJE RAVAN! Jasmina prevazišla ovaj put samu sebe, zaboravila da obuče gaće, pa još isturila nogu! – Senzacija

ŽENI DARKA FILIPOVIĆA NI AVION NIJE RAVAN! Jasmina prevazišla ovaj put samu sebe, zaboravila da obuče gaće, pa još isturila nogu! – Senzacija

Bolest Slavice Ćukteraš se vratila kad nije očekivala: Odlučila sam da joj se suprotstavim! – Senzacija

Bolest Slavice Ćukteraš se vratila kad nije očekivala: Odlučila sam da joj se suprotstavim! – Senzacija