in

UNATOČ AMERIČKIM SANKCIJAMA: Turska otkrila prototip svog prvog lovca pete generacije

UNATOČ AMERIČKIM SANKCIJAMA: Turska otkrila prototip svog prvog lovca pete generacije
Slatka-Tajna.Eu
UNATOČ AMERIČKIM SANKCIJAMA: Turska otkrila prototip svog prvog lovca pete generacije
FOTO: (Twitter/NewsIADN)

Turska će nakon SAD-a, Rusije, Kine i Južne Koreje postati sljedeća zemlja koja će imati svoj borbeni avion pete generacije. Turski cilj za izradu ovakvog lovca je poznat godinama, ali sada su po prvi put su službeno otkrivene fotografije i snimke s proizvodne trake prototipa koji se razvija, piše vojni portal BulgarianMilitary.

Lovac nazvan TF-X je prvi puta “poprimio oblik” na ploči za crtanje 2010. Projekt je postao mnogo važniji za Tursku tek prije dvije godine. Godine 2020. Ankara je odbila ponudu Washingtona za kupnju sistema protivzračne odbrane Patriot. Turska je svoju pažnju usmjerila na Rusiju i nakon višemjesečnih pregovora odlučila kupiti ruski sistem protivzračne obrane S-400. Turska objašnjava da su Rusi ponudili bolju cjenovnu ponudu i rokove isporuke te da su do odluke došli kao nezavisna država. Uslijedili su mjeseci svađe na između Ankare i Washingtona, a SAD je povukao svoj adut: ako S-400 dovedete u operativnu sposobnost, Turska će biti izbačena iz programa izrade i kupnje aviona F-35 Lightning II. Turska je prije toga naručila stotinu američkih borbenih aviona F-35.

Mnoga turska preduzeća već su bila razvila dijelove i komponente za američki lovac. Turska je izbačena iz programa, a to je utjecalo i na tursku industriju, ali i na Washington koji je morao brzo pronaći proizvođače tih komponenti, po istoj cijeni i za isto razdoblje. Bez lovca pete generacije koji bi zamijenio tursku flotu F-16, Ankara je ubrzala projekt TF-X. Ankara se također morala boriti s američkim utjecajem na druge zemlje koje proizvode komponente, motore i materijale za avione. Ipak, Turska je uspjela nabaviti dva motora GE F110 iz SAD-a jer ih je unaprijed naručila.

Dva motora koja su naručili iz SAD koristit će se za prototip TF-X. Turska trenutno razvija vlastite motore koji će pokretati borbeni avion turskog ratne avijacije. Fotografije podijeljene na internetu pokazuju napredak izrade TF-X. Tijelo aviona je već sastavljeno. Čini se da će TF-X pokretati dva motora. Prema izvorima iz Turske, avion je dugačak preko 20 metara. Upravo zbog ove karakteristike vojni analitičari uspoređuju turski avion s američkim F-22 Raptorom. Osim F-22, preko 20 metara su dugački ruski Su-57 i kineski J-20. No, Turci svoj lovac uspoređuju s Raptorom.

Motori GE F110 trebali bi podići u nebo prototip TF-X za tri godine. 2025. je godina u kojoj bi Turska trebala izvesti prvi let TF-X-a. Neki stručnjaci kažu da su GE F110 iznimno pouzdani i učinkoviti motori. Prema njima, budući turski motor TF-X vjerovatno će imati slične karakteristike. Drugi tvrde da Turska može koristiti GE-ove patente F110. Međutim, hoće li GE F110 biti dovoljan za TF-X ostaje za vidjeti. Ovaj motor pokreće američke borbene avione F-15 i F-16. Koliko je poznato, Turska će tražiti opcije motora slične onima na za F-22 . To znači maksimalnu brzinu leta u rasponu od 2.25 do 2.5 Macha i maksimalni domet od leta od 3000 km.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Otkrivanje TF-X na proizvodnoj traci dobra je vijest za Ankaru. S jedne strane, Turci pokazuju svijetu da su, unatoč američkim sankcijama, spremni prihvatiti izazov i izgraditi svoj lovac. S druge strane, ubrzat će procese obnove F-16. SAD je već pristao na nadogradnju turskih F-16 i nema smisla, s obzirom na napredak Turaka, odustati i propustiti priliku za prodaju. Ekonomske sankcije Washingtona ponekad uspiju, ali ne uvijek. U ovom slučaju su ubrzali razvoj turske vojne avioindustrije.

(TBT)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Takmičar zbunio Sašu Popovića, kad je čuo ko mu je bio mentor nije mogao da vjeruje: „Pa, nisam te prepoznao“

Takmičar zbunio Sašu Popovića, kad je čuo ko mu je bio mentor nije mogao da vjeruje: „Pa, nisam te prepoznao“

Ifet nam je govorio da ne ide na dobro! Javili su nam noć prije da će biti oslobađajuća presuda, podnijeli bismo sve, ali boli licemjerje! – Senzacija

Ifet nam je govorio da ne ide na dobro! Javili su nam noć prije da će biti oslobađajuća presuda, podnijeli bismo sve, ali boli licemjerje! – Senzacija