in

Omiljene namirnice koje nikako ne biste smjeli jesti za večeru

Omiljene namirnice koje nikako ne biste smjeli jesti za večeru
Slatka-Tajna.Eu

Ako se pokušavate hraniti zdravije, onda postoje određene namirnice kojih biste se trebali kloniti za večeru. Konzumacija određene hrane može uzrokovati žgaravicu, onemogućiti vam dobar san ili spriječiti vaše ciljeve mršavljenja. Dakle, nutricionisti tvrde da izbjegavate ovih šest namirnica, piše Insider.

KrOmpir, tjestenina i riža primjeri su škrobne hrane koja se vrlo često jede za večeru, međutim, nutricionistkinja Tracee tvrdi da se ta hrana jednostavno metabolizira do šećera i stvara povišeni šećer u krvi i inzulin. To nije dobro jer se neće sagorjeti za energiju, već će se pohraniti kao mast.

Začinjena hrana

Iznenađujuće, začinjena hrana nije dobra za večeru. Nutricionistkinja Karen Z. Berg rekla je da takva hrana može uzrokovati žgaravicu, a pogotovo ako ćete leći nadugo nakon što ju konzumirate.

Jednostavni ugljikohidrati

Iako ugljikohidrati mogu biti dobri za vas, obično ih nije dobro jesti naveče. Stručnjak za prehranu Kieron Foster objasnio je da je to hrana s visokim glikemijskim indeksom, što u osnovni znači da se brzo apsorbUJE u krvotok. Dakle, ako ne vježbate i ne trošite te šećere kao izvor goriva, pretvoriće se u masnoću i pohraniti u tijelu, čime će se povećati i težina. To uključuje namirnice poput krOmpira, tjestenine, pizze, kolača, gaziranih pića, voćnih sokova, hljeba, sirupa itd.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Masna hrana

Koliko god masna hrana bila zadovoljavajuća, posebno nakon dugog dana, trebali biste se oduprijeti iskušenju da je pojedete za večeru. Berg je objasnila da ovu hranu treba ograničiti kao dio zdrave prehrane, ali više noću jer je teško probavljiva i ostavlja trag na vašem gastrointestinalnom traktu.

Alkohol

Nutricionistkinja Berg kaže da konzumiranje alkohola može učiniti da ogladnite i žudite za ugljikohidratima. Zauzvrat, to može dovesti do prejedanja, što će vam samo pogoršati noć. Takođe, iako alkohol može pomoći da zaspite, istraživanja pokazuju da značajno smanjuje ukupnu kvalitetu sna.

Čokolada

Iako skoro svi vole pojesti čokoladu za desert, Berg tvrdi da ima kofein i da vas može spriječiti da zaspete, piše Večernji list.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIJE MOJA SRAMOTA: Kija Kockar u modricama nakon sukoba sa Slobom Radanovićem

NIJE MOJA SRAMOTA: Kija Kockar u modricama nakon sukoba sa Slobom Radanovićem

MEMO I DALILA NAPRAVILI LOM U SARAJEVU: Provodili se do ranog jutra

MEMO I DALILA NAPRAVILI LOM U SARAJEVU: Provodili se do ranog jutra