in

RAT UŽIVO: S kojim se to majkama vojnika susreo Putin? Pažljivo su odabrane

RAT UŽIVO: S kojim se to majkama vojnika susreo Putin? Pažljivo su odabrane
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: S kojim se to majkama vojnika susreo Putin? Pažljivo su odabrane

17:58 Pažljiv odabir

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se prvi put susreo s majkama vojnika koji ratuju u Ukrajini. Susret je organiziran nakon više sedmica javnih kritika na društvenim mrežama koje su objavljivali roditelji, rođaci i bližnji mobiliziranih vojnika. Mnoge žene i majke mobiliziranih vojnika optužile su vlasti da nisu dovoljno obučile ni opremile njihove supruge i sinove prije nego što su ih poslale na bojišnicu. No, baš kao i sve što čini Kremlj, izgleda da se radilo o pažljivo orkestriranom događaju te su za sastanak s Putinom odabrane vrlo specifične majke i žene. Kako javlja Guardian, Putin je na sastanku primio majku bivšeg vladinog dužnosnika, majku visokog vojnog i policijskog časnika iz Čečenije te niz žena koje su aktivne u proratnoj nevladinoj udruzi koju financira država.

17:28 Putin očajava

Ruski zračni udari na kritičnu infrastrukturu Ukrajine su znak “očaja” ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je danas ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace. Rekao je to danas prilikom posjete brodogradilištu u Glasgowu. 

Wallace je rekao da se “Ukrajinci trude zaštititi nacionalnu civilnu infrastrukturu koju Putin namjerno pokušava uništiti u nadi da će slomiti njihovu ekonomiju i teško patiti tokom zime”,. Ustvrdio je da su “udari na civilnu infrastrukturu “ilegalni po međunarodnom pravu” pa dodao kako “nećemo dozvoliti da takav tip zastrašivanja i brutalnosti bude uspješan”.

16:54 Staljinov zločinački režim

Njemački parlament definirat će kao genocid glad u Ukrajini koju je prije 90 godina izazvao staljinistički režim, tzv. Gladomor ili Holodomor, masovni zločin koji je dobio novi odjek nakon ruske invazije.

16:12 Bijeg iz grada

Stanovnici nedavno oslobođenog strateški važnog grada Hersona na jugu Ukrajine prisiljeni su na bijeg zbog silovitog ruskog granatiranja s druge strane rijeke Dnjipro, na koju su se povukle ruske snage pred nadolazećom ukrajinskom protuofenzivom. Kristina Berdinski, ukrajinska novinarka, objavila je da su njeni rođaci iz Hersona pobjegli nakon “silovitog granatiranja” grada sinoć i jutros. “Moskva se osvećuje Hersonu i njegovim stanovnicima, koji nisu prihvatili okupaciju.”

15:27 Elitna osobna brigada Zelenskog bori se u jednoj od najvažnijih bitki u ratu

ZBOG rata se potpuno promijenila uloge osobne brigade ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

 15:15 Putinov propagandist Rusima koji se ne žele boriti: Vi ste go*na ruske zemlje

PUTINOV propagandist Vladimir Solovjov obrušio se u svojoj emisiji na, kako ih je nazvao, izdajice ruskog naroda, odnosno Ruse koji su pobjegli iz zemlje kako se ne bi borili u Ukrajini.

 15:00 Ukrajina: Rusija je priznala da joj za pobjedu u ratu treba 5 milijuna vojnika

UKRAJINA tvrdi da Rusija priprema nove mobilizacije te da nije opozvan dekret o posljednjoj djelomičnoj mobilizaciji.

14:55 Scholz: Slat ćemo oružje i novac Ukrajini koliko god bude potrebno

NJEMAČKA će podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz, devet mjeseci nakon početka ruske agresije na tu zemlju.

14:45 Politico: Europa optužuje Ameriku da profitira na ratu

EUROPSKI dužnosnici kažu da je Amerika najveći profiter rata u Ukrajini, piše danas Politico.

14:40 Forbes: Rusija je potrošila četvrtinu svog proračuna na rat u Ukrajini

PROCJENJUJU da je Rusija tijekom prvih devet mjeseci sukoba potrošila 82 milijarde dolara.

14:35 Kruži lažni video koji tvrdi da su Ukrajinci u Kataru koristili nacistički pozdrav

LAŽNI video Al Jazeere kruži proruskim Telegram kanalima te kineskim Weibom. U videu se tvrdi da su Ukrajinci u Kataru uhićeni zbog korištenja nacističkog pozdrava.

14:00 Zbog ruskih napada u Ukrajini u funkciji samo 44 posto baznih stanica za mobitele

U Ukrajini u funkciji samo 44 posto baznih stanica mobilne telefonije.

>> Opširnije

13:55 Putin prvi put primio majke i žene vojnika koji ratuju u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je po prvi put od početka ruske invazije primio majke i supruge ruskih vojnika koji ratuju u Ukrajini. Sastanak se dogodio nakon brojnih molbi obitelji ruskih vojnika, koje su se žalile na nedostatak osnovne opreme i groznih uvjetima. U nekoliko navrata majke ruskih vojnika upadale su u urede ruske vojske za mobilizaciju.

Snimku susreta emitirali su ruski mediji. Putin je na početku sastanka rekao kako “osobno dijeli bol majki koje su izgubile svoje sinove”, ali je nedugo zatim počeo govoriti o “lažnim vijestima” o ratu u Ukrajini, pa rekao: “Internet je put prevara i laži, ničemu ne možete vjerovati”.

Putin je majkama rekao i da je telefonom razgovarao s vojnicima na bojišnici: “Razgovarao sam s njima i iznenadili su me svojim raspoloženjem, svojim stavom. Nisu očekivali da ću ih ja nazvati. Ti razgovoru daju mi razloga da ih nazovem herojima. To je istina”.

Ustvrdio je i kako cijelo rusko vodstvo, što uključuje i njega, “dijeli bol majki”. “Razumijemo da ništa ne može nadomjestiti izgubljenog sina, izgubljeno dijete, a naročito ne majkama, kojima svi dugujemo živote”.

“Napravit ćemo sve da se ne osjećate zaboravljenima, sve što je u našoj moći da imate rame na koje se možete osloniti”, dodao je Putin.  

13:30 Ukrajina: Na Krimu su ubijeni Iranci

Najviši ukrajinski sigurnosni dužnosnik potvrdio je smrt iranskih vojnih savjetnika na Krimu, piše Sky News.

Izvještaji u izraelskim medijima govore da ih je 10 ubijeno u udarima ukrajinske vojske na području pod ruskom okupacijom u listopadu.

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je za The Guardian da su iranski vojni savjetnici ubijeni, ali nije rekao koliko.

Danilov je rekao da su Iranci bili na Krimu kako bi obučavali ruske snage za korištenje naoružanih bespilotnih letjelica Shahed-136 koje je Moskvi isporučio Teheran.

Upozorio je da će svi drugi Iranci na okupiranom ukrajinskom teritoriju koji su podržavali invaziju također biti ubijeni.

“Ne biste trebali biti tamo gdje ne biste trebali biti”, rekao je Danilov.

“Bili su na našem teritoriju. Nismo ih pozvali ovdje, a ako surađuju s teroristima i sudjeluju u uništavanju naše nacije, moramo ih ubiti”, rekao je.

Teheran je isprva negirao prodaju iranskih bespilotnih letjelica Rusiji, ali je kasnije ustvrdio da je isporučio “mali broj” dronova Moskvi nekoliko mjeseci prije početka invazije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poriče slanje iranskih instruktora u pomoć ruskim snagama na Krimu.

 13:15 UN se oglasio o snimci navodnog pokolja Rusa

UN je rekao da su videosnimke koje navodno prikazuju ukrajinske vojnike kako pucaju u ruske ratne zarobljenike “vrlo vjerojatno autentične”, prema preliminarnoj analizi.

Čini se da snimka prikazuje pogubljenje 11 ruskih vojnika koji su se predali u Luhansku. Ruski vojnici leže na zemlji u očitoj predaji, prije nego što se jedan pojavi iz pozadine i otvori vatru.

Ukrajinski vojnici uzvraćaju vatru, prije nego što se video prekine i vide se isti ruski vojnici kako leže mrtvi na zemlji.

Međutim, video je na mjestima montiran pa je teško zaključiti što se točno dogodilo.

Rusija je osudila ubojstva, opisujući ih kao “brutalna ubojstva”. Iako je isprva odbila komentirati, Ukrajina je kasnije rekla da će istražiti snimku.

Ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec tvrdio je da videosnimke izgledaju kao da pokazuju “inscenirano zarobljavanje” gdje se ruske snage zapravo nisu predavale.

12:15 Poljska je odbila njemačke ponudu da im se dostave protuzračni sistemi nakon što su dvije rakete prošle sedmice zalutale iz Ukrajine i ubile dvoje ljudi.

11:48 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se jutros obratio novinarima na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu. Konferencija je organizirana kako bi se najavio sastanak ministara vanjskih poslova koji se održava u Rumunjskoj sljedećeg tjedna, prenosi Reuters.

Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti podupirati ukrajinsku stranu u sukobu i da će pojačati slanje “nesmrtonosne” pomoći. “NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Nećemo odustati”, kazao je Stoltenberg okupljenim novinarima.

“Mnogi ratovi završavaju pregovorima, ali ono što se događa za pregovaračkim stolom ovisi o onome što se događa na bojnom polju”, dodao je.

Stoltenberg je uvjeren da neće biti “trajnog mira” ako Rusija pobijedi. Ponovio je da Finska i Švedska trebaju biti primljene u punopravno članstvo saveza.

11:14 Zadnjih dana Rusi žestoko bombardiraju Herson kojeg su prije desetak dana napustili. Ukrajinci u isto vrijeme napadaju Ruse na lijevoj obali Dnjepra.

Sedam ljudi poginulo je u raketnom napadu na Herson kasno jučer nakon što su ruske snage započele svoje najteže bombardiranje grada od svog povlačenja.

Ukrajinski vojnik rekao je za Associated Press da su ruski vojnici zauzeli položaje na lijevoj obali rijeke. Međutim, voditelj press centra ukrajinskog Operativnog zapovjedništva Jug rekao je da ruska vojska neće moći zadržati tu poziciju.

Ipak, Ukrajini će biti logistički teško odgurnuti Rusiju dalje jer su obje strane digle u zrak mostove preko rijeke Dnjepar.

10.00 Branitelji tokom dana uništili više od 400 okupatora, javljaju ukrajinski mediji.

alt

09.00 Volodimir Zelenski ne odustaje od cilja da se Krim vrati Ukrajini.

“Moramo vratiti cijelo područje… jer vjerujem da je bojno polje put kad nema diplomacije”, rekao je za FT.

“Ako ne možete u potpunosti vratiti svoju zemlju, rat je jednostavno zamrznut. Pitanje je vremena kada će se nastaviti”, rekao je.

Također je priznao da se sudbina Krima sve više pojavljuje na međunarodnom dnevnom redu.

“Razumijem da su svi zbunjeni situacijom i onim što će se dogoditi s Krimom. Ako nam je netko spreman ponuditi način u vezi s deokupacijom Krima nevojnim sredstvima, ja ću biti samo za”, rekao je.

Dodao je da ako rješenje uključuje Krim kao dio Rusije, o tome se nema što pričati.

08.00 Ukrajinski branitelji dobro ciljanim udarom eliminirali 20 okupatora u Zelenom Jaru. Oružane snage odbile su napade neprijatelja kod 11 naselja, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Ukrajina je obnovila opskrbu vodom u Kijevu, dan nakon ruskih raketnih napada širom zemlje, dok se komunalne službe bore da potpuno uspostave opskrbu električnom energijom u glavnom gradu. Nakon snažnih napada na ukrajinsku infrastrukturu u srijedu, opskrba vodom u gradu s tri miliona stanovnika potpuno je kolabirala zbog nestanka struje.

U mnogim dijelovima glavnoga grada otkazao je sistem gradskog grijanja i nije bilo struje, interneta, mobilne veze. Dijelovi Kijeva bili su bez električne energije i u četvrtak poslijepodne.

Zamjenik šefa predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko imao je optimističnu poruku. “Zapravo, sva područja Ukrajine su opskrbljena električnom energijom”, rekao je Timošenko za ukrajinsku televiziju u četvrtak, ali nije precizirao koliko Ukrajinaca ponovno ima struju. Na vrhuncu je čak 70 posto grada bilo bez struje, napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko ranije na Telegramu. 

06.00 U redovnom video obraćanju u četvrtak, predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Ukrajince za duh otpora u ruskoj invaziji. “Izdržali smo devet mjeseci sveopćeg rata i Rusija nije pronašla način da nas slomi. I neće ga naći”, rekao je ukrajinski čelnik.

Zelenski je priznao i koliko je teško bilo obnoviti opskrbu strujom i vodom nakon napada na civilne ciljeve u srijedu, koje je nazvao “osvetom onih koji su izgubili”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TRAVNIČANKE I KENAN MAČKOVIĆ predstavljaju novi singl “Zemlja dobrih ljudi” – Hayat Production

TRAVNIČANKE I KENAN MAČKOVIĆ predstavljaju novi singl “Zemlja dobrih ljudi” – Hayat Production

MAMA I SADA IMA OŽILJKE OD TATINIH UDARACA: Seka Aleksić se rasplakala u emisiji – Senzacija

MAMA I SADA IMA OŽILJKE OD TATINIH UDARACA: Seka Aleksić se rasplakala u emisiji – Senzacija