in

RAT UŽIVO: Šef Energoatoma – ‘Rusija riskira izazivanje nuklearne katastrofe’

RAT UŽIVO: Šef Energoatoma – ‘Rusija riskira izazivanje nuklearne katastrofe’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Šef Energoatoma – ‘Rusija riskira izazivanje nuklearne katastrofe’

18:05 Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u četvrtak stvaranje međunarodnog platnog sistema koji bi bio nezavisan od spoljnog uplitanja.

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji “AI Journey” u Moskvi, Putin je rekao da bi sistem mogao biti zasnovan na blockchain i tehnologijama kriptovaluta.

“Na osnovu tehnologija digitalnih valuta i distribuisanih registara moguće je kreirati novi sistem međunarodnog plaćanja, koji je mnogo praktičniji, ali istovremeno potpuno bezbjedan za učesnike i, što je najvažnije, nezavisan od banaka i trećih zemljama”, istakao je Putin.

17:45 Prvi reaktor ukrajinske nuklearne elektrane Hmelnicki ponovno je uključen, javljaju vlasti. Elektrana Hmelnicki isključena je s mreže nakon ruskih napada na elektroenergetski sistem zemlje.

17:20 Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će mađarski parlament ratificirati pristupanje Finske i Švedske NATO-u početkom iduće godine.

17:05 Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu za Spiegel potvrdila da je namjeravala organizirati pregovore s Vladimirom Putinom godinu dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, odustala je od te ideje zbog toga što nije vidjela nikakvu mogućnost utjecaja na ruskog predsjednika na kraju svog mandata.

Merkel je rekla kako je 2021. zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom željela pozvati Putina na razgovore koji su se trebali održati u sklopu Europskog vijeća. “Ali više nisam imala snage progurati ideju jer su ipak svi znali da ja odlazim na jesen”, istaknula je, prenosi Reuters.

16:40 Pogledajte kako je nestanak struje u Ukrajini izgledao iz svemira

Ruske rakete jučer su obustavile dovod električne energije u kijevskoj regiji i drugdje u zemlji. Nestanak struje u Ukrajini vidljiv je i na fotografijama koje je snimio NASA-in satelit.

16:00 Rusija riskira izazivanje “nuklearne i radioaktivne katastrofe” pokretanjem napada u kojima su sve ukrajinske nuklearne elektrane isključene iz električne mreže prvi put u 40 godina, rekao je ukrajinski šef za nuklearnu energiju.

15:35 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je u posljednjoj razmjeni zarobljenika Ukrajina oslobodila 50 zarobljenih Rusa.

Ranije je separatistički čelnik u Donjecku rekao da će Rusija također osloboditi 50 zarobljenih Ukrajinaca.

14:40 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izazvao je bijes u Ukrajini sugerirajući da je kraj rata odgovornost Ukrajine, te da će, ako ne prestane rat, isto završiti potpunim uništenjem zemlje, prenosi Guardian.

U videu koji kruži društvenim mrežama, a kojega je podijelio i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra,  Lukašenko je rekao da je sve u rukama Ukrajine. te da ona može zaustaviti rat ako ne želi da umre veliki broj ljudi.

14:25 Mađarska je dobila izuzeće od predložene gornje granice cijena ruske nafte tokom razgovora u Bruxellesu, ustvrdio je ministar vanjskih poslova zemlje Péter Szijjártó.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta želi ograničiti cijenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima unutar raspona od 65-70 dolara, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Danas je iz Kremlja stigla poruka da Rusija ne planira opskrbljivati naftom i plinom države koje podupiru ograničenje cijena, ali je Peskov rekao da će donijeti konačnu odluku nakon što analizira sve brojke.

13:50 Kontrolni punkt Solotvyno na ukrajinskoj granici s Rumunjskom i kontrolni punktovi Kosyno i Dzvinkove na granici s Mađarskom morali su prestati s radom, priopćila je ukrajinska državna granična služba 24. studenog.

Kao razlog se navodi nestanak struje uslijed ruskog granatiranja električne mreže. 

13:35 Opskrba vodom obnovljena posvuda u Kijevu, poručio je danas gradonačelnik ovog grada.

Neki potrošači imaju nizak pritisak vode jer će trebati neko vrijeme da sistem postigne puni kapacitet, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kijev je ostao bez struje i vode nakon ruskog raketnog napada 23. novembra.

13:20 Rusija je danas poručila da vjerovatno neće prodavati plin i naftu zemljama koje podržavanju uvođenje ograničenja cijena ruskih energenata. Kremlj je na taj način signalizirao kako planira uzvratiti državama koje planiraju nametnuti ograničenje cijena ruske nafte.

Naime, najmoćnije ekonomije svijeta okupljene u skupini G7 razmatraju ograničenje cijena ruske nafte koja se prevozi morskim putem na 65 do 70 dolara po barelu. No, članice EU se još uvijek nisu dogovorile o ograničenju te se očekuje da će se pregovori nastaviti.

Kremlj je danas poručio da će konačnu odluku donijeti kad analizira sve brojke. “Zasad stojimo pri odluci predsjednika Putina da nećemo prodavati naftu i plin koje odluče o ograničenju cijena”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov na redovitoj press konferenciji. 

13:00 Jučerašnji siloviti ruski raketni napad na Kijev uzrokovao je velike probleme ljekarima koji su bili prisiljeni raditi u trenucima kad je u velikom dijelu grada nestalo struje. U kijevskom Institutu za bolesti srca osoblje je bilo usred operacije srca kad je nestalo struje. Bili su prisiljeni upaliti generatore kako bi mogli nastaviti s operacijom o kojoj je ovisio život pacijenta.

Boris Todurov, direktor bolnice, kaže da je svih 190 pacijenata Instituta spašeno.

“Već nekoliko sati smo bez vode. Snalazimo, ali postaje sve teže kako vrijeme odmiče. Nastavljamo raditi samo hitne operacije”, objavio je uz snimku operacije koja se odvijala u djelomičnom mraku, pod svjetlom ručnih lampi.

12:25 Europska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na neprekidne ruske napade na Ukrajinu, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tokom posjeta Finskoj.

“Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gdje boli kako bismo dodatno oslabjeli njezine kapacitete vođenja rata protiv Ukrajine. Zato danas mogu najaviti da punom brzinom radimo na devetom paketu sankcija”, rekla je Von der Leyen na press konferenciji.

“Uz to, sigurna sam da ćemo vrlo brzo uspjeti odobriti globalno ograničenje cijene ruske nafte zajedno s članicama skupine G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo mirovati sve dok Ukrajina ne nadvlada Putina i njegov nezakoniti i barbarski rat”, rekla je šefica Europske komisije.

12:10 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da ukrajinsko vodstvo može “okončati patnje” u Ukrajini ako prihvati ruske zahtjeve za rješavanje sukoba.

Peskov je na pitanje novinara je li Rusija zabrinuta zbog posljedica napada na civilno stanovništvo ili energetsku infrastrukturu, odgovorio da Rusija cilja jedino mete od vojnog značaja, a ne “društvenog”.

Ruska vojska je u četvrtak negirala da je dan ranije napala Kijev, ustvrdivši da su štetu glavnom ukrajinskom gradu nanijeli “ukrajinski i strani” protivzračni projektili.

“Nikakav raketni napad nije izvršen na Kijev. Sva šteta nanesena gradu je posljedica pada stranih i ukrajinskih projektila protuzračne obrane koji su instalirani u stambenim četvrtima Kijeva”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine u srijedu ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nuklearne elektrane i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










11:15 Otklonjeni problemi na ukrajinskom dijelu naftovoda Družba

PROTOK nafte kroz ukrajinski dio naftovoda Družba nastavljen je u planiranom obujmu nakon djelomične obustave, priopćio je ruski državni operater naftovoda Transneft, prema izvješću ruske novinske agencije TASS.

11:10 Zaharova: Bez pomoći Zapada režim Zelenskog ne bi trajao ni dana

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova danas je na press konferenciji optužila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da čini “sve što Zapad diktira” i tako “nastavlja vojne operacije do zadnjeg Ukrajinca”.

“Zelenski je spreman žrtvovati živote svojih građana sve dok financijska i vojna pomoć Zapada stiže. Bez nje vlasti u Kijevu ne bi trajale ni dana”, rekla je.

11:05 Oporba protiv obuke Ukrajinaca kod nas. Banožić: Protiv čega su? Spašavanja života?

MINISTAR obrane Mario Banožić komentirao je protivljenje oporbe obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Osvrnuo se i na dosadašnjeg ravnatelja VSOA-e.

10:55 Reuters: Predstavnici Rusije i Ukrajine prošloga su se tjedna tajno sastali

RUSKI i ukrajinski predstavnici navodno su se prošloga tjedna sastali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

10:50 Politico: Amerikanci procjenjuju da bi Putin mogao upotrijebiti kemijsko oružje

Američki dužnosnici su izrazili zabrinutost oko budućih ruskih poteza.

10:45 Ukrajinski partizan ispričao kako je nožem ubijao pijane ruske vojnike po Hersonu

Ukrajinski pripadnik pokreta otpora ruskoj okupaciji za CNN je ispričao kako je nožem u okupiranom Hersonu ubijao pijane ruske vojnike.

10:40 Analitičar: Rusi neće moći ponoviti tako golem napad još dva tjedna

Ruskim snagama treba oko dva tjedna da prikupe dovoljno raketa i drugog streljiva za lansiranje silovitog napada koji može probiti ukrajinsku protuzračnu obranu i nanijeti značajnu štetu, rekao je vojni analitičar za Sky News. Jedan od takvih napada dogodio se jučer, kad su Rusi ispalili oko 70 raketa na Ukrajinu, pri čemu su gotovo cijelu zemlju ostavili bez struje.

Aleksandar Kovaljenko ističe kako su dva tjedna “prosječni period pauze” za Ukrajinu nakon što Rusi lansiraju veliki raketni napad poput onog jučerašnjeg. Jučer je, podsjetimo, u ruskom raketnom napadu ubijeno 10 ljudi.

Kovaljenko je rekao da prije sljedećeg velikog raketnog napada Rusi moraju izvaditi projektile iz skladišta, provesti radove na održavanju i isplanirati logistiku za novi napad. “Treba uočiti da od posljednjeg golemog napada na Ukrajinu nisu prošla dva tjedna, ali i da je jučerašnji napad ipak bio nešto slabiji nego onaj 10. listopada”, rekao je.

“Očito se Rusima žurilo da stignu reagirati na odluku Europskog parlamenta”, rekao je, sugerirajući da je Moskva izvela jučerašnji napad kao odgovor na odluku Europarlamenta, koji je Rusiju proglasio državnim sponzorom terorizma.

 10:35 Bivši ukrajinski ministar koji živi u Kijevu: Nema grijanja, temperatura je oko nule

TIMOFIJ MILANOV, nekadašnji ukrajinski ministar gospodarstva, na Twitteru je opisao kako izgleda život u glavnom gradu Ukrajine nakon ruskog raketnog napada. “Nema struje, vode, grijanja”, napisao je.

10:30 Mađarska obećala poslati Ukrajini 187 milijuna eura pomoći

Mađarska je obećala poslati Ukrajini 187 milijuna eura u sklopu planiranog paketa pomoći EU. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana rekla je da je spremna platiti svoj dio pomoći Ukajini, ali je ujedno poručila da bi radije platila bilateralno nego u sklopu EU.

Orban je, podsjetimo, naišao na žestoke kritike Ukrajine nakon što je nedavno objavio fotografiju na kojoj pozira sa šalom na kojem je karta Velike Mađarske, koja uključuje dijelove Ukrajine i drugih susjednih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Zbog toga je Kijev na razgovor poslao mađarskog veleposlanika.

Mađarska podrška Ukrajini od početka invazije bila je, blago rečeno, nešto manje entuzijastična od mnogih drugih zapadnih saveznika. Orban je najvećim dijelom pokušao ostati izvan konflikta, što su mnoge druge europske zemlje vidjele kao izdaju zajedničkih vrijednosti. Među ostalim, Orban je zabranio da zapadne isporuke oružja prolaze kroz teritorij Mađarske te je blokirao proširenje europskih sankcija protiv Rusije na energetski sektor.

10.00 Oružane snage Ukrajine tokom dana ubile su još 310 okupatora, uništile 10 bespilotnih letjelica i 51 krstareću raketu, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

09.00 Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini. U njemu navode kako je Rusija u posljednje dvije sedmice vjerovatno prebacila velike dijelove svojih zračno-desantnih postrojbi (VDV) na bojišnice u istočnim regijama Luhansku i Donjecku. Od augusta do oktobra, većina znatno oslabljenih jedinica VDV-a bile su angažirane na odbrani okupiranih teritorija zapadno od rijeke Dnjipro u Hersonskoj oblasti, navodi se u izvještaju.

Obavještajci navode kako je dio zračno-desantnih jedinica ojačan nedavno mobiliziranim rezervistima. Iako će to slabo obučeno osoblje vjerovatno razvodniti navodno elitne kapacitete VDV-a, Rusija će te jedinice vjerovatno angažirati u sektorima koje smatra posebno važnima, navode.

Potencijalni operativni zadaci VDV-a uključuju podršku odbrane područja Kremina-Svatove u Luhanskoj oblasti, ali i jačanje ofenzivnih operacija u smjeru grada Bahmut u Donjecku, stoji u izvještaju.

08.00 Rusi se utvrđuju na Krimu i brane se u nekoliko smjerova, javlja Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

alt

07.00 Žestoke bitke nastavljaju se u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck. Rusi pokušavaju pomaknuti bojišnicu zapadno od grada Donjecka, koji je pod kontrolom proruskih separatista od 2014. godine, javlja Reuters.

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da ruske snage pokušavaju napredovati prema svojim glavnim metama u regiji Donjeck, gradovima Bahmutu i Avdijivki. Ruske snage granatirale su oba područja te koriste zapaljivo streljivo u pokušaju da spale ukrajinske obrambene pozicije, ali uz tek ograničen uspjeh, objavila je ukrajinska vojska.

06.00 Protiv ruskih snaga na području Bahmuta bori se i jedinica čečenskih boraca, koji se nadaju da bi ukrajinska pobjeda mogla pokrenuti političku krizu u Ukrajini i srušiti moćnog prokremaljskog čečenskog lidera Ramzana Kadirova, navodi Reuters.

Što se pak tiče tiče južne bojišnice, ruske snage se i dalje ukopavaju na istočnoj obali rijeke Dnjipro, objavila je ukrajinska vojska, dodajući da granatiranju područja na zapadnoj obali uključujući i grad Herson, kojeg su nedavno oslobodile ukrajinske snage nakon ruskog povlačenja. Reuters navodi kako nije mogao provjeriti izvještaje s bojišta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠTA NOSI MILICA PAVLOVIĆ U DUBAIJU: Haljina je ludilo mozga, dijamantski prsten od 11.600 dolara

ŠTA NOSI MILICA PAVLOVIĆ U DUBAIJU: Haljina je ludilo mozga, dijamantski prsten od 11.600 dolara

SANDŽAK TAPANI ŽELI OSVOJITI SVIJET: Oduševljeni Mile Kitić im ponudio saradnju

SANDŽAK TAPANI ŽELI OSVOJITI SVIJET: Oduševljeni Mile Kitić im ponudio saradnju