in

RAT UŽIVO: Rusi krenuli u serijsku proizvodnju interkontinentalne balističke rakete Sarmat

RAT UŽIVO: Rusi krenuli u serijsku proizvodnju interkontinentalne balističke rakete Sarmat
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi krenuli u serijsku proizvodnju interkontinentalne balističke rakete Sarmat

22:30 Bidenova administracija danas je osudila ruske napade na elektrane u Ukrajini. Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson izjavila je da se Rusija “sve više okreće užasnim napadima na ukrajinski narod udarima koji oštećuju infrastrukturu energetske mreže, i to namjerno radi kako se približava zima”.

Watson je rekla da se ne čini da su napadi “usmjereni u bilo kakav vojni cilj”, već umjesto toga “promiču cilj Putinovog režima da poveća patnju i smrt”.

SAD je također upozorio da akcije pokazuju da je “Rusija voljna povećati rizik od nuklearnog sigurnosnog incidenta koji bi mogao ne samo dodatno naštetiti Ukrajini, već utjecati i na cijelu regiju.”

22:10 Struja je vraćena u gotovo 90% grada Lavova, rekli su zvaničnici. Gradonačelnik Lavova Andri Sadovji rekao je da će se planirana isključenja struje nastaviti zbog ratom oštećene energetske infrastrukture u zemlji, “pa bi neke kuće mogle biti bez struje”. Vraćena je i voda i grijanje, a sve gradske službe rade, dodao je.

Situacija u Odesi je slična s vodom i grijanjem, prema Kirilu Timošenku, zamjeniku šefa Ureda predsjednika Ukrajine. Struja u regiji Zaporižja također je vraćena.

Prema vojnoj upravi regije Ternopil, tamošnji elektroenergetski sistem se “stabilizira”, a potrošači se “postupno priključuju na mrežu”.

Otprilike jedna trećina regije ima električnu energiju s tim da su objekti kritične infrastrukture prvi priključeni na napajanje.

22:00 Zbog ruskih raketa danas je obustavljen dovod električne energije u Kijevu, ali i drugdje u Ukrajini. Stanovnici koji su svjedočili napadu u kojem je poginulo šest ljudi ispričali su kako je izgledao.

21:50 U Rusiji je započela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, izjavio je Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev, prenose ruski mediji. “Raketni sistem već je pušten u serijsku proizvodnju, osigurani su potrebni materijali i proizvodna oprema”, rekao je.

Sarmat će sljedećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i osigurati sigurnost Rusije, rekao je i dodao da će “u sadašnjim geopolitičkim uvjetima to oružje postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garanciju očuvanja mira”.

Rusija tvrdi da će nova raketa moći napadati mete i preko Sjevernog i Južnog pola i tako svladati neprijateljske sisteme odbrane od projektila.

21:40 Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo objavila je da nema razloga za paniku nakon ruskog napada na ukrajinsku infrastrukturu. Podsjetimo, danas je na Ukrajinu ispaljeno 70 projektila, od kojih je 51 oboren. 

“Nažalost, neki energetski infrastrukturni objekti su pogođeni, što je uzrokovalo nestanke struje u svim regijama Ukrajine”, piše u saopćenju Ukrenerga.

Naglasili su da bi zbog značajnih oštećenja, mraza i kiše sa snijegom radovi u nekim regijama mogli potrajati duže, ali da “nema razloga za paniku” jer postoje “jasni planovi i protokoli koji se trenutno provode”.

21:20 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tokom posjeta Armeniji je rekao da Rusija vjeruje u uspjeh svoje ofanzive u Ukrajini. “Budućnost i uspjeh specijalne operacije su izvan svake sumnje”, rekao je.

U vrijeme dok je Peskov govorio pred novinarima čekao se govor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što je Europski parlament Rusiju proglasio “državnom sponzorom terorizma”. Peskov je to odbio komentirati.

21:00 Ukrajinski inžinjeri rade na popravku električne mreže nakon ruskog napada, a za nekoliko sati bi kritična infrastruktura u Kijevskoj regiji trebala ponovo imati struju, objavio je Oleksij Kuleba, načelnik vojne uprave Kijevske regije.

“U narednim satima očekuju nas dobre vijesti o ponovnom uspostavljanju napajanja objekata kritične infrastrukture, a zatim će postupno biti vraćeno napajanje i u naše gradove”, kazao je Kuleba.

Osim toga, rekao je, širom Ukrajine otvaraju se “centri nepobjedivosti”. Riječ je o šatorima u kojima lokalno stanovništvo može napuniti svoje telefone ili dobiti hranu ili druge stvari koje su im potrebne.

20:50 Opskrba električnom energijom vraćena je u polovicu Lavova, dok je 70% vodoopskrbe obnovljeno, objavio je gradonačelnik ovog grada Andrij Sadovij na Telegramu.

“Pola Lavova je ponovo dobilo struju. Ali zapamtite da će se planirana isključenja nastaviti. Sedamdeset posto vodoopskrbe u gradu je obnovljeno. Neke zgrade tekuću vodu imaju samo u prizemlju, ali to je privremeno. Što se tiče grijanja, ponovno pokrećemo lokalne termoelektrane i radimo na obnovi grijanja i opskrbe toplom vodom”, napisao je.

20:40 Njemačka je oštro reagirala na intervju koji je bivši britanski premijer Boris Johnson dao za CNN. U njemu, je podsjetimo, rekao da se “Njemačka nadala brzom porazu Ukrajine”.

“U iskušenju sam da se prebacim na engleski i kažem ‘utter nonsense’ (totalna glupost, op.a.)”, rekao je danas glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit, pa dodao da Boris Johnson ima “vlastiti odnos s istinom”.

Podsjetimo, Johnson je u intervjuu za CNN rekao da je “njemačko gledište je u jednoj fazi bilo takvo da su rekli ‘ako treba početi rat, što bi bilo katastrofa, onda bi bilo bolje da se cijela stvar brzo završi i da Ukrajina odustane'”.

20:15 Mihajlo Podoljak, savjetnik u uredu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, večeras je, nakon silovitih ruskih napada koji su zavili gotovo cijelu Ukrajinu u mrak, objavio da takva ruska taktika neće slomiti Ukrajince.

“Ako Moskva stvarno vjeruje da će Ukrajinci zbog nestanka struje srušiti vladu i moliti za milost, onda Kremlj nakon 9 mjeseci rata i dalje ne zna baš ništa o Ukrajini”, objavio je Podoljak pa dodao: “Svaki novi napad samo jača naš karakter. Ruska Federacija to osjeća na bojnom polju”, objavio je Podoljak.

19:50 SAD JE odobrio dodatnih 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, što će uključivati oružje, municiju i protuzračnu opremu, rekao je danas državni sekretar Antony Blinken.

“Topničku municiju, oružje za precizno navođenje, protuzračne rakete, i taktička vozila koje osiguravamo, najbolje će poslužiti Ukrajini na bojnom polju”, saopćio je Blinken. Pentagon je rekao da paket uključuje dodatnu municiju za odbrambene sisteme  NASAMS i topničke raketne sisteme velike mobilnosti HIMARS.

19:20 Vijeće sigurnosti UN-a pozitivno je odgovorilo na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Sutra će se tako zbog današnjih silovitih ruskih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu održati hitna sjednica Vijeća sigurnosti

Sjednica bi trebala započeti u 22 sata po evropskom vremenu.

18:54 Odlučan odgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Poziv Zelenskog uslijedio je nakon današnjeg žestokog ruskog raketnog udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. “Naložio sam našem veleposlaniku pri UN-u da zatraži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon današnjih ruskih udara. Ubojstvo civila i razaranje civilne infrastrukture su teroristički čin. Ukrajina traži odlučan odgovor međunarodne zajednice na ove zločine”, objavio je Zelenski na Twitteru.

18:32 Isključenja struje i niske temperature

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da se glavni grad Ukrajine suočava s “najgorom zimom od Drugog svjetskog rata” nakon današnjih ruskih žestokih napada na energetsku infrastrukturu. Stanovnicima je poručio da budu spremni na “najgori scenarij” koji uključuje dugotrajna isključenja struje i niske temperature. “Moramo se pripremiti za najgori scenarij. To tu govorim o dugotrajnim isključenjima struje i niskim temperaturama. U tom slučaju će dijelovi grada morati biti evakuirani. Ne želimo da dođe do toga”, rekao je Kličko u intervjuu za Bild.

18:14 Ogromna oštećenja

Današnji silovit ruski raketni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu ostavio je većinu elektrana bez struje, baš kao i ogromnu većinu Ukrajinaca, objavilo je večeras ukrajinsko Ministarstvo energetike na Facebooku. “Današnji raketni napad doveo je do privremene de-energizacije svih nuklearki te većine termoelektrana i hidroelektrana. Oštećeni su i objekti za transfer energije. Zbog toga je golema većina potrošača električne energije u zemlji ostala bez struje. Nedostatak električne energije mogao bi utjecati i na dostupnost grijanja i vode”, objavilo je ministarstvo. Inženjeri rade na popravcima elektroenergetske infrastrukture, ali zbog razmjera uništenja, popravci će potrajati, objavilo je ministarstvo.

18:02 Sirova nafta

Cijene sirove nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara pod utjecajem informacije da bi cjenovni limit za rusku naftu koji planira skupina G7 trebao biti viši od njene sadašnje tržišne cijene.

17:38 Raketni udari

Kijevska policija objavila je snimke posljedica današnjeg silovitog napada na glavni grad Ukrajine. Andrij Nevjtov, regionalni šef policije Kijevske oblasti, objavio je snimku koja prikazuje vatru i gust dim nakon ruskog raketnog udara na stambenu dvokatnicu. “Strašne posljedice neprijateljskog projektila koji je pogodio stambenu zgradu u jednom od okruga Kijevske regije. Ima žrtava. Policijski službenici bilježe posljedice neprijateljskog granatiranja i pomažu građanima”, objavio je Nevjtov.

17:12 Rusija, sponzor terorizma

Web stranica Europskog parlamenta danas je došla na udar hakera. Podsjetimo, Europski parlament danas je proglasio Rusiju državnim sponzorom terorizma zbog ruskih napada na ukrajinske civile i energetsku infrastrukturu te zemlje, zbog čega milionima Ukrajinaca prijeti smrzavanje ove zime. “Web stranice Europskog parlamenta trenutno su nedostupne zbog visokih razina vanjskog mrežnog prometa. Radi se o prometu koji je posljedica DDOS (Distributed Denial of Service) napada”, objavio je na Twitteru Jaime Duch, glasnogovornik Europarlamenta.

16:42 Potvrdila državna kompanija

Ukrajina je isključila tri svoje nuklearke elektrane nakon današnjeg silovitog ruskog raketnog napada na energetsku infrastrukturu. Državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom potvrdila je to danas popodne. Energoatom navodi da je zbog “pada frekvencije u energetskom sustavu Ukrajine” u tri elektrane uključen sustav automatske zaštite. Radi se o nuklearnim elektranama Rivne, Pivdenoukrajinsk i Kmelnicki.

16:24 Užasi Putinove agresije

U današnjim ruskim raketnim napadima na Kijev, glavni grad Ukrajine, ubijeno je najmanje troje ljudi. Među njima je i djevojka stara samo 17 godina. Potvrdio je to danas poslijepodne gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Dodao je da je u napadima ozlijeđeno najmanje 11 građana Kijeva. Podsjetimo, danas popodne Rusija je lansirala silovit raketni napad na niz ukrajinskih gradova. Kao što je već uobičajeno u posljednja dva mjeseca, Rusi su gađali ukrajinsku energetsku infrastrukturu i stambene zgrade. Hitne službe su na terenu, a društvenim mrežama šire se snimke gorućih zgrada diljem Ukrajine.

15:40 Ukrajinski ministar: Rusija ucjenjuje plinom i prljavo laže

HERMAN HALUŠČENKO, ukrajinski ministar energetike, kaže da se Rusija koristi ucjenu plinom u geopolitičke svrhe. Kaže i da su optužbe Gazproma protiv Ukrajine neutemeljene.

15:35 Nestanci struje u svim ukrajinskim regijama

U svim regijama Ukrajine došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom nakon baražnih napada ruskih raketa na kritičnu infrastrukturu zemlje u srijedu poslijepodne, objavila je nacionalna elektroopskrbna tvrtka Ukrenergo na Facebooku.

“Raketni napad još traje, ali već ima pogodaka na objekte energetske infrastrukture. U svim regijama odvijaju se izvanredni prekidi”, rečeno je. 

15:00 Upozorenje na zračni napad prestalo u Kijevu

Upozorenje na zračni napad u Kijevu završilo je u 3:08 po lokalnom vremenu, nakon što je bilo aktivno nešto manje od dva i pol sata.

Upozorenja su i dalje na snazi u šest regija Ukrajine, sve u sjevernim i istočnim dijelovima zemlje, uključujući Harkiv i Dnjepropetrovsk.

14:50 Moldavija pozvala ruskog veleposlanika

Zamjenik premijera Moldavije Nicu Popescu rekao je da je zatražio da se pozove ruski veleposlanik nakon što su ruski udari na Ukrajinu njegovu zemlju “opet ostavili u mraku”.

14:40 Medvedev: Nabavljamo novo visokoprecizno oružje. Uzalud se nadaju

MEDVEDEV tvrdi da su u procesu nabave dodatnih količina projektila visoke preciznosti.

14:35 U Kijevu obustavljena opskrba vodom, kaže gradonačelnik

Opskrba vodom u glavnom gradu Ukrajine Kijevu obustavljena je nakon granatiranja u regiji, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko u objavi na Telegramu. Kličko je zamolio stanovnike da se “opreme vodom”.

Inženjeri također rade na uspostavljanju opskrbe strujom, rekao je Kličko. 

15:30 Cijeli grad Lavov ‘bez svjetla’, kaže gradonačelnik

Andrij Sadovij, gradonačelnik Lavova, rekao je da je cijeli zapadni ukrajinski grad “bez svjetla”. Sadovij je upozorio da će biti “prekida” u opskrbi grada vodom i da čeka dodatne informacije energetskih stručnjaka.

U mraku je i Odesa, javljaju lokalne vlasti.

 14:25 Kličko: Dijelovi Kijeva mogli bi biti evakuirani zbog opsežnih nestanaka struje usred zime

“Ovo je najgora zima od Drugog svjetskog rata”, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko za njemački list Bild. Kličko je naglasio da stanovnici trebaju biti spremni na “najgori mogući scenarij” u vezi s nestankom struje tijekom zimskog razdoblja. “Ali mi ne želimo da do toga dođe”, rekao je Kličko.

Ukrajinski državni operater mreže Ukrenergo priopćio je jučer da su praktički sve velike termo i hidroelektrane u zemlji oštećene nakon niza ruskih masovnih raketnih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

 14:20 Troje mrtvih, šestero ozlijeđenih u Kijevu

AFP javlja, pozivajući se na izjave dužnosnika, da su u ruskim napadima na Kijev, poginule 3 osobe, a šest ih je ranjeno.

Oleksij Kuleba, šef regionalne vojne uprave, rekao je da je cijela Kijevska regija ostala bez struje nakon zračnih napada Moskve na kritičnu infrastrukturu. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko također je izvijestio na Telegramu da je u gradu prekinuta opskrba vodom.

15:00 SAD: Rusija želi kazniti Ukrajinu jer se usudila biti slobodna

Američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink rekla je da Rusija pokušava “kazniti Ukrajinu jer se usudila biti slobodna” pokretanjem “okrutnih” novih napada diljem zemlje. Amerika će stati uz Ukrajinu, rekla je.

14:26 Siloviti ruski raketni udar na Ukrajinu, u Kijevu hitna isključenja struje

RUSIJA je danas ponovno raketirala dijelove Ukrajine, pogodivši najmanje jednu infrastrukturnu metu u Kijevu po čijoj su periferiji odjekivale snažne eksplozije.

  14:15 Masovni nestanak struje u Moldaviji nakon ruskog napada, kaže zamjenik premijera

Andrei Spînu, zamjenik premijera Moldavije, izvijestio je o “masovnim” nestancima struje u svojoj zemlji nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Moldelectrica, energetska tvrtka u državnom vlasništvu, radi na ponovnom povezivanju više od 50 % zemlje s električnom energijom, dodao je.

  14:10 Kuleba: Trebamo sustave protuzračne obrane

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, pozvao je Zapad da pošalje Ukrajini “sve potrebne sustave protuzračne obrane što je prije moguće” nakon novih ruskih napada diljem Ukrajine.

Moskva je pokrenula “novi raketni teror” protiv Kijeva i drugih ukrajinskih gradova kako bi “proslavila” priznanje Rusije kao terorističke države u Europskom parlamentu, napisao je Kuleba na Twitteru.

  14:05 Kina poslala upozorenje NATO-u

KINA je danas pozvala NATO da ne “izlazi iz svojih geografskih parametara”, dodajući da se Sjevernoatlantski savez “širi od kraja Hladnog rata”.

alt

  14:00 Najmanje jedna osoba poginula u ruskom napadu na Kijev

Vlasti u Kijevu priopćile su da je najmanje jedna osoba ubijena u najnovijem ruskom napadu na prijestolnicu. Još jedna osoba je također ozlijeđena u udaru, koji je oštetio dvokatnicu, prema gradskoj vojnoj upravi.

  13:55 Scholz: Ovu krizu imamo pod kontrolom, to mogu otvoreno reći

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz branio je danas, tijekom opće rasprave u Bundestagu, politiku svoje vlade i ustvrdio kako se Njemačka dobro nosi s financijskom krizom te poručio da je zemlja ove zime energetski sigurna.

13:50 Rusija u bivšoj Renaultovoj tvornici obnavlja proizvodnju Moskviča

Rusija je nakon dva desetljeća stanke ponovno pokrenula proizvodnju Moskviča, automobilskog brenda iz sovjetske ere, u bivšoj tvornici francuskog Renaulta, objavilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine. Renault je u svibnju ruskoj državi prodao većinski udio u proizvođaču automobila Avtovazu, navodno za jedan rubalj, uz mogućnost otkupa u roku od šest godina. Prodao

Francuska kompanija prodala je i tvornicu koja se sada zove Moskovska tvornica automobila Moskvič, također za jedan rubalj, podsjeća Reuters. U toj bi se tvornici sada trebali proizvoditi Moskviči, automobilski brend iz doba Sovjetskog Saveza. 

13:45 Rusija lansirala nove raketne napade na Ukrajinu

Vitalij Kim, guverner južne Mikolajivske oblasti, rekao je da su ruske snage lansirale pet projektila u regiji.

Eksplozije su zabilježene i u Lavovu.

Najmanje jedna osoba je ozlijeđena u najnovijem ruskom napadu na Kijev, prema gradskoj vojnoj upravi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










  13:40 CIA Rusima: “Dođite k nama, imamo poslove za vas”

DIREKTOR operacija CIA-e, David Marlowe, kazao je kako je ta agencija zainteresirana za regrutaciju Rusa koji su nezadovoljni Putinovim ratom u Ukrajini.

13:35 Podoljak: Dok neki broje golove na Svjetskom, mi brojimo koliko smo raketa presreli

MIHAJLO Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru je napisao da Ukrajinci broje koliko su ruskih projektila presreli, dok ostatak svijeta zbraja koliko je njihova momčad dala golova.

13:30 Ruski raketni udar na Kijev, diže se gust dim

ANTON GERAŠČENKO, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je snimku dima koji se diže nad Kijevom nakon novog ruskog raketnog udara na glavni grad Ukrajine.

    13:25 Serija eksplozija

Serija eksplozija čula se u Kijevu prije nekoliko minuta, dok je Rusija lansirala još jedan val raketa širom Ukrajine. Eksplozije su se čule u regijama Mikolaiv i Dnjepropetrovsk. Ukrajinska protuzračna obrana uklonila je neke od njih.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je udar na kritičnu infrastrukturu. Eksplozije su praćene nestankom struje.

13:20 Raketni udar na Kijev

“Nakon raketnog udara u Kijevu se diže dim. Kijevski gradonačelnik potvrdio je da je u Kijevu pogođen infrastrukturni objekt.

Nekoliko četvrti Kijeva ostalo je bez struje i vode nakon pogotka. Trebaju nam sustavi protuzračne obrane i borbeni zrakoplovi”, objavio je Geraščenko.

“Raketni napad na Kijev! Čulo se najmanje 6 jakih eksplozija. Grad ima problema sa strujom i komunikacijama”, objavio je ukrajinski zastupnik Oleksij Geraščenko.

13:15 Projektili iznad Buče

Ilija Ponomarenko iz Kyiv Independenta piše da se ruski projektil upravo čuo iznad Buče, u Kijevskoj oblasti.

  13:10 Gazprom jučer zaprijetio da će srezati plin Europi. Evo kakvo je danas stanje

ISPORUKE plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europe osjetno su porasle danas, prema podacima operatera plinovoda Gascade, a isporuke ruskog plina u Europu preko Ukrajine bile su stabilne.

alt   13:05 Rakete i oko Kijeva?

Upozorenje na zračnu opasnost izdano je u gotovo cijeloj Ukrajini, prema izvješćima. Dužnosnici u najmanje dvije ukrajinske regije rekli su da lokalna protuzračna obrana djeluje protiv ruskih projektila, prenosi Reuters.

Prijavljeno je da veliki broj ruskih krstarećih projektila ide prema Kijevu, rekao je ukrajinski vojni izvor Jimmyju Rushtonu, slobodnom analitičaru za sigurnost i vanjsku politiku.

12:25 Zračna uzbuna u cijeloj Ukrajini

Zračna uzbuna izdana u cijeloj Ukrajini zbog izvješća o eksplozijama u južnim i istočnim regijama.

Interfax Ukrajina izvještava o eksplozijama u južnim i istočnim regijama.

12:20 EU proglasila Rusiju državom sponzorom terorizma

EU je proglasila Rusiju državom sponzorom terorizma.

Zastupnici Europskog parlamenta ustvrdili su da ruski vojni napadi na civilne ciljeve poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodno pravo.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pozdravlja odluku i pozvao na izolaciju Rusije.

Andriy Yermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je da je zahvalan Europskom parlamentu za ovaj “ključni korak koji jača međunarodnu izolaciju Rusije i s pravom potvrđuje njezin status izgnanika”

 12:10 G7 želi ograničiti cijenu ruske morske nafte na najviše 70 dolara po barelu

Države G7 planiraju ograničenje cijene ruske morske nafte u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu, rekao je diplomat Europske unije. Veleposlanici 27 zemalja u EU raspravljaju o prijedlogu s ciljem da se do kraja dana postigne zajednički stav.

G7, uključujući Sjedinjene Države, EU i Australiju, trebali bi 5. prosinca primijeniti ograničenje cijena na izvoz ruske nafte morskim putem. Taj bi potez bio dio sankcija kojima se namjerava kazniti Moskva za njezinu invaziju na Ukrajinu.

11:55 Novorođenče ubijeno u raketnom napadu na ukrajinsko rodilište bilo je staro dva dana

Novorođenče koje je poginulo u raketnom udaru na rodilište u Vilniansku u regiji Zaporižja, na jugoistoku Ukrajine, bilo je staro dva dana, rekla je Olena Zelenska.

“Zločini Ruske Federacije su suludi. Ove noći meta je postalo rodilište u regiji Zaporižja. Dječak star 2 dana je umro…”, napisala je Zelenska na Twitteru.

 11:45 CNN: Beznadno raspoloženje u Rusiji

Stižu izvješća o iznimno sumornom i beznadnom raspoloženju u Rusiji u vrijeme dok sankcije sve jače djeluju na tu zemlju, a vojska niza poraze.

“Raspoloženje u Moskvi i zemlji je ekstremno sumorno, tiho i beznadno. Ljudi su prestrašeni”, rekla je producentica Lisa CNN-u. “Planiranje je gore nego ikad, ljudi nemaju pojma što bi se moglo dogoditi sutra ili za godinu dana”, kazala je. Dodala je i da ponestaje dobara poput toalet-papira, Coca-Cole ili odjeće. “Na sve se to možete naviknuti, to još nije najgore”, rekla je.

11:40 Institut za proučavanje rata: Kremlj će pod lažnom zastavom napasti Belgorod

Čini se da Moskva priprema napad pod lažnom zastavom u ruskoj regiji Belgorod, u sklopu napora da povrati potporu javnosti oko rata u Ukrajini, tvrde zapadni vojni analitičari.

Propagandisti Kremlja sugerirali su da ukrajinske snage žele izvršiti invaziju na Belgorod, dok su drugi ruski izvori rekli da bi Moskva trebala vratiti kontrolu nad dijelom Harkiva kako bi umanjila prijetnju od ukrajinskog napada, objavio je Institut za proučavanje rata. Operacija pod lažnom zastavom je čin počinjen s namjerom da se krivnja svali na drugu stranu.

Stručnjaci sa sjedištem u SAD-u rekli su kako su ruske tvrdnje o neizbježnom ukrajinskom napadu “apsurdne i imaju samo za cilj prestrašiti javnost kako bi podržali rat”.

“Ukrajina nema strateški interes oko invazije na Rusiju niti sposobnost da to učini u takvoj mjeri”, rekli su. ISW je napomenuo i da potpora invaziji na Ukrajinu opada zbog mobilizacije i vojnih neuspjeha.

11:35 Zelenski osuđuje ruski napad na rodilište u kojem je ubijeno novorođenče

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je ruski napad u srijedu na rodilište u južnoj Ukrajini u kojem je poginulo novorođenče. Majka djeteta i liječnik spašeni su iz ruševina uništene bolnice u Vilniansku, u regiji Zaporižja, nakon raketnog napada, prema ukrajinskim vlastima.

“Teroristička država nastavlja borbu protiv civila i civilnih objekata”, rekao je Zelenski, misleći na Rusiju. “Neprijatelj je još jednom odlučio terorom i ubojstvom pokušati postići ono što devet mjeseci nije mogao i neće moći. Umjesto toga, samo će odgovarati za svo zlo koje je donio našoj zemlji.”

11:30 Britanija prvi put šalje helikoptere Ukrajini

Velika Britanija šalje helikoptere u Ukrajinu, rekao je ministar obrane Ben Wallace o prvim letjelicama kojima upravlja ljudska posada koje će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati Kijevu od početka rata u veljači ove godine, javlja u srijedu BBC.

Tri helikoptera Sea Kings koja su pripadala britanskoj vojsci namijenjena su Ukrajini, a prvi je već stigao, navodi BBC. U proteklih šest tjedana, ukrajinski piloti uvježbavani su u Ujedinjenom Kraljevstvu za upravljanje letjelicama koje su namijenjene potrazi i spašavanju. Ministar Wallace rekao je da će UK poslati i dodatnih 10.000 komada topničkog streljiva.

Wallace je tu izjavu dao u Oslu, gdje je sa saveznicima razgovarao o nastavku vojne pomoći Kijevu. Topničko streljivo pomoći će ukrajinskim oružanim snagama da osiguraju nedavno oslobođena područja koja su ranije okupirali Rusi.

Helikopterima Sea King prethodno su se služile i Kraljevske zračne znače i Kraljevska mornarica, a posljednja letjelica tog tipa povučena je iz uporabe u mornarici 2018. godine. Malo je zemalja koje su Ukrajinu opskrbile letjelicama namijenjenima za upravljanje ljudskom posadom od početka rata, a na zahtjev vlade u Kijevu saveznicima da im pošalju borbene avione zasad nema odgovora.

 11:25 Novi rusko-iranski savez je prijetnja cijelom svijetu

VIJEST da su Moskva i Teheran utanačili sporazum o proizvodnji iranskog oružja u Rusiji logičan je razvoj odnedavno uspostavljenog saveza i nije bio iznenađenje.

11:20 Moldavija “spremna na svaki scenarij” jer Gazprom prijeti smanjenjem isporuke plina

Moldavija je rekla da je “spremna za svaki scenarij” jer Moskva koristi energetske resurse kao “oruđe za ucjenu”. Ovo dolazi nakon što je državna ruska plinska kompanija Gazprom optužila Kijev da zadržava zalihe plina namijenjene Moldaviji te da bi mogao početi smanjivati isporuke plina toj istočnoeuropskoj zemlji koje prolaze kroz Ukrajinu od 28. studenoga.

Ukrajina je odbacila Gazpromove tvrdnje, a Moldavija je rekla da Rusija nije poslala nikakve signale da će prestati opskrbljivati plinom sljedeći mjesec.

11:15 Papa usporedio rat s genocidom

Papa Franjo rekao je da Ukrajinci danas pate od “mučeništva agresije” i usporedio rat s “užasnim genocidom” iz 1930-ih, kada je sovjetski vođa Josif Staljin zadao glad tamošnjim ljudima.

Govorio je na kraju opće audijencije pred tisućama ljudi na Trgu svetog Petra.

11:14 Šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastao se jutros s ruskim izaslanstvom u Istanbulu kako bi razgovarali o sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini koja je pod ruskom kontrolom.

10.10 Zastrašujući gubici agresorskih snaga od početka invazije.

Slika

10.00 Britanija prvi put predaje Ukrajini helikoptere Sea King, prvi od tri koja su već u Ukrajini, javlja Ukrainska pravda.

alt

09.00 Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u srijedu Ukrajinu zbog “bebožnog”, “divljačkog” i “nemoralnog” napada na manastir Pravoslavne crkve u Kijevu.

Ukrajinska služba sigurnosti SBU i policija izvele su raciju na hiljadu godina stari kompleks Kijevsko-pečerske lavre u sklopu operacije sprečavanja “subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi”, objavio je SBU.

Manastir je ukrajinski kulturni dragulj i sjedište ruskog ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve koja potpada pod Moskovsku patrijaršiju. 

U srijedu je glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova rekla da nema opravdanja za raciju i usporedila je “kijevski režim” sa svetkovinama Bakhusa, rimskog boga vina čije se ime u Rusiji često povezuje s nemoralnim ponašanjem, haosom i bančenjem. 

“To je neka vrsta bezbožnih bahanalija. Za to nema ni opravdanja ni objašnjenja, a ne može ga ni biti”, rekla je za radio Sputnjik.

“Riječ je o još jednoj apsolutno nemoralnoj i divljačkoj akciji kijevskog režima”. 

Ruska pravoslavna crkva rekla je u utorak da je racija izvedena u manastiru “akt zastrašivanja”.

08.00 Nastavlja se obuka iranskih i ruskih operatera bespilotnih letjelica na okupiranom Krimu, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Ukajinska služba sigurnosti SBU provela je “kontraobavještajnu raciju” u kijevskom manastiru Pečerskoj lavri i na drugim lokacijama Ukrajinske pravoslavne crkve kako bi se suprotstavila navodnim “subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u Ukrajini”, rekao je SBU.

Prema SBU-u, racije su provedene u potrazi za diverzantskim grupama, stranim državljanima ili ilegalnim oružjem, kao i kako bi se spriječilo korištenje objekata kao “centara ruskog svijeta”.

SBU je također proveo racije u samostanu Korets u oblasti Rivne, kao i u drugim objektima Ukrajinske pravoslavne crkve u regiji.

Ukrajinska tajna služba upala u pravoslavni manastir u Kijevu, racije diljem Ukrajine

06.00 Ruski projektil pogodio je rodilište bolnice Vilnianska u blizini Zaporižje rano jutros, objavio je guverner regije Oleksandr Starukh na Telegramu. U napadu je ubijeno novorođenče, dodao je.

Starukh je objavio i fotografije.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Beč štedi plin upotrebom lož ulja

Beč štedi plin upotrebom lož ulja

Uma viagem dessa eu passo! 🤣🤣🤣Bora rir e curtir o domingão meu povo!! #matheusceara #piada

Uma viagem dessa eu passo! 🤣🤣🤣Bora rir e curtir o domingão meu povo!! #matheusceara #piada