in

Četvrtak barem djelomice sunčan i topliji, ali jutro hladnije, gdjegod mraz

Četvrtak barem djelomice sunčan i topliji, ali jutro hladnije, gdjegod mraz
Slatka-Tajna.Eu
Četvrtak barem djelomice sunčan i topliji, ali jutro hladnije, gdjegod mraz

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“Nakon pretežno oblačnih, kišovitih i vjetrovitih dana, od četvrtka će napokon zasjati sunce u većini hrvatskih krajeva i dnevna temperatura zraka porasti. Duljina sunčanih razdoblja, ali i jutarnja temperatura u unutrašnjosti ovisit će o zadržavanju magle i niskih oblaka, kojih će idućih dana biti sve više. Ondje gdje ih ne bude prijete jutarnji mraz i “minusi”.

Za vikend ponovno oblačnije uz povećanje vjerojatnosti za slabe mjestimične oborine, osobito u nedjelju, kada će snijega ponovno biti u gorju, a mogli bi se zabijeljeti i Konavle. Ponovno će bura, u subotu i početkom nedjelje i s olujnim udarima.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika 3” dodatno je komentirala:

“Stabilni dani potkraj studenog često donose jutarnje minuse, mraz i poledicu. Pa ako već niste, zamijenite gume na limenim ljubimcima i sklonite osjetljivije biljke.”

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak barem djelomice sunčan i topliji, ali ujutro hladniji, gdjegod mraz, poledica

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U četvrtak će se na istoku Hrvatske napokon ukazati sunce. Bit će promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, a navečer je moguća poneka kap kiše. Na krajnjem istoku puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutro razmjerno svježe, a danju oko 8 °C.

Jutarnja temperatura u središnjoj Hrvatskoj ovisit će o dinamici razvedravanja, koje se očekuje tijekom noći. Stoga će ujutro biti minusa i mraza, no noćno hlađenje ponegdje će spriječiti magla i niski oblaci. Danju promjenjiva naoblaka i sunčana razdoblja te toplije nego u srijedu.

Magle i mraza bit će i po kotlinama gorske Hrvatske. Danju posvuda barem djelomice sunčano, tek prolazno uz povećanu naoblaku. Još ujutro na sjevernom Jadranu mjestimice bura, a danju vjetar većinom slab. Na otvorenome moru puhat će sjeverozapadnjak.

Četvrtak će u Dalmaciji proteći pretežno sunčano, prolazno s umjerenom naoblakom. Ujutro u unutrašnjosti oko 0 °C, pa će biti i mraza, a danju posvuda između 13 i 16 °C. Duž obale ponegdje slaba do umjerena bura, dok će na otocima puhati umjeren sjeverozapadni vjetar.

Nakon kiše i vjetra, na jugu Hrvatske pretežno sunčan dan, tek mjestimice s umjerenom naoblakom. Na otocima i otvorenome moru puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, a duž obale slaba i umjerena bura.”

Kratkotrajna stabilizacija pa ponovno promjenjivo

“I sljedeća će jutra u unutrašnjosti biti razmjerno hladna, ponegdje uz “minuse”, mraz i poledicu, te još češću maglu i niske oblake, koji lokalno mogu biti i dugotrajniji. Nakon njih djelomice sunčano, uz temperaturu oko prosječne za doba godine. Oblačnije, uz mogućnost slabih oborina bit će u subotu, te posebice nedjelju.

I na Jadranu ponovno oblačnije nego u četvrtak, uz povremenu kišu osobito na jugu potkraj subote i u nedjelju. Nakon prolaznog slabog do umjerenog juga u petak, za vikend opet prevladavajuća bura, ponegdje na udare i olujna, posebice na sjevernom Jadranu.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako bi izgledao drevni restoran naših predaka?

Kako bi izgledao drevni restoran naših predaka?

UNICEF i kompanije u BiH kreirale poslovnu platformu za poboljšanje života djece

UNICEF i kompanije u BiH kreirale poslovnu platformu za poboljšanje života djece