in

RAT UŽIVO: Senatori traže od Bidenove administracije da opskrbi Ukrajinu dronovima

RAT UŽIVO: Senatori traže od Bidenove administracije da opskrbi Ukrajinu dronovima

22:40 Senatori traže od Bidenove administracije da opskrbi Ukrajinu dronovima.

Grupa od 16 senatora iz Demokratske i Republikanske stranke napisala je pismo ministru odbrane Lloydu Austinu, pozivajući administraciju da Ukrajini opskrbi borbene dronove MQ-1C Grey Eagle.

Pentagon je ranije ovog mjeseca odbio ukrajinski zahtjev za bespilotnim letjelicama zbog zabrinutosti da bi njihova tehnologija mogla biti ukradena na bojnom polju, navodi WSJ.

22:10 Iran i Ukrajina razgovaraju o ruskoj upotrebi iranskih bespilotnih letjelica.

“Ukrajina je obavijestila Iran da će posljedice suučesništva u ruskoj agresiji biti nemjerljive s potencijalnim dobrobitima saradnje s Rusijom”, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija koristi iranske bespilotne letjelice Shahed-136 kamikaze protiv Ukrajine od septembra, pokrenuvši valove napada u kojima su ubijeni civili i uništena energetska postrojenja širom zemlje.

21:45 SAD će dati Ukrajini 4,5 milijardi dolara direktne podrške budžetu.

SAD će početi isplaćivati sredstva u sljedećih nekoliko sedmica, što će pomoći Ukrajini da poboljša ekonomsku stabilnost i podržati ključne vladine usluge, izjavila je 22. novembra ministrica finansija Janet Yellen.

21:15 Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, reagirao je na činjenicu da se mađarski premijer Viktor Orban pojavio na nogometnoj utakmici noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske. 

O tome se već oglasilo i ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, koje je priopćilo da će na razgovor pozvati mađarskog ambasadora, piše Sky News.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike”, istaknuo je danas glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku. Nikolenko je rekao da Ukrajina želi izvinjenje te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

20:45 Svjetska banka dat će 4.5 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini za “održavanje osnovnih usluga i ključnih funkcija vlade na nacionalnoj i regionalnoj razini” tokom odbrane od ruskih napada.

Novac, koji je osigurao SAD, pomoći će pri “isplati plaća za medicinare, zaposlenike vlade i škola, penzija, plaća javnih službenika i za socijalne programe”, navodi Svjetska banka u saopćenju.

20:15 Dvostranačka grupa od 16 američkih senatora vršila je pritisak na Bidenovu administraciju da pažljivo razmotri zahtjev Ukrajine za smrtonosne bespilotne letjelice Grey Eagle za borbu protiv Rusije i zatražila od Pentagona da objasni zašto nije krenula naprijed, prema kopiji pisma.

Bidenova administracija je do sada odbijala zahtjeve za slanje oružanih dronova MQ-1C Grey Eagle, koji ima operativni plafon od 29.000 stopa i koji bi predstavljao veliki tehnološki iskorak za Ukrajinu.

Odbijanje je bilo zasnovano na zabrinutosti da bi bespilotne letjelice mogle biti oborene, nisu bile od suštinske važnosti za ukrajinske ratne napore i mogle bi da eskaliraju sukob, ali Pentagon nije potvrdio svoj stav.

19:40 Ukrajinci se spremaju za vjerovatno najtežu zimu u historji te zemlje, piše Guardianov dopisnik iz Ukrajine, Lorenzo Tondo. Navodi kako su temperature u padu, a s njima bi se milioni mogli suočiti s pravom noćnom morom jer ju zimu moraju dočekati bez struje, vode i grijanja.

Ukrajinske vlasti su upozorile građane da ne odlaze sami u šumu po drva bez prethodnih konsultacija s vojskom. Naime, ruske snage su za sobom ostavile velik broj mina, eksplozivnih zamki i neeksplodiranih granata, pa bi skupljanje drva za ogrjev moglo biti smrtonosno.

19:10 Ruska državna plinska kompanija Gazprom večeras je zaprijetila da bi već sljedeće sedmice mogla smanjiti opskrbu Europe plinom, javlja The Guardian. Naime, u saopćenju Gazprom optužuje Kijev da je opstruirao isporuku 52.52 miliona kubičnih metara plina namijenjenog Moldaviji.

“Količina plina koju je Gazprom osigurao za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine je veća od fizičke količine koja je prešla granicu Ukrajine i Moldavije”, objavio je Gazprom u saopćenju, pa dodao kako će “od ponedjeljka 28. novembra početi smanjivati opskrbu plinom” ukoliko “se nastavi tranzitni disbalans plina kroz Ukrajinu za kupce u Moldaviji”.

18:30 Proruski guverner Krima, ukrajinskog poluotoka kojeg je Rusija anektirala 2014. godine, večeras je objavio da su ruske snage oborile dva drona nad Sevastopoljem.

Krim je, podsjetimo, jedna od lokacija s koje su ruske snage u februaru krenule u rat protiv Ukrajine, a u posljednje vrijeme i sam je više puta napadnut. Jedan od upečatljivijih napada dogodio se u avgustu, kad je u seriji eksplozija uništen niz ruskih borbenih aviona u mornaričkoj bazi.

Mihail Razvožajev, guverner Krima kojeg je imenovala Moskva, danas je objavio: “Naša protuzračna odbrana uparavo djeluje. Zabilježen je napad dronovima. Prema preliminarnim informacijama, dvije bespilotne letjelice su srušene. Sve snage i službe su u stanju uzbune”.

18:15 Dužnosnici Ukrajine i Irana nedavno su se sastali kako bi raspravljali o optužbama da Rusija koristi iranske dronove kamikaze za napade na Ukrajinu, javlja CNN. Podsjetimo, proteklih sedmica Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili su Iran da opskrbljuje Rusiju tzv. dronovima kamikazama za napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i stambene zgrade.

Ovog mjeseca je Teheran, nakon višesedmičnog poricanja, priznao da je poslao Rusiji dronove, ali je poručio da su poslani prije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Govoreći o nedavno održanom sastanku s Irancima, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko za CNN je potvrdio da je “održan sastanak na razini stručnjaka”.

17:58 Američki sigurnosno-odbrambeni think-tank Institut za ratne studije (ISW) danas je objavio kako ukrajinski obavještajci javljaju da ruski specijalci planiraju tzv. “false flag” napade na kritičnu infrastrukturu u Bjelorusiji u pokušaju da uvuku tu zemlju u rat. ISW također procjenjuje kako i ruska i bjeloruska strana neumorno naglašavaju bilateralnu suradnju na području obrane da bi perpetuirale dojam da će se bjeloruska vojska uključiti u rat u Ukrajini. No potencijalni “false flag” napadi vjerovatno neće promijeniti unutarnje faktore za koje ISW procjenjuje da ograničavaju spremnost bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka da uđe u rat na strani Rusije. 

17:34 Rakun kojeg su ruske snage ukrale iz zoološkog vrta prije bijega iz grada Hersona, prema tvrdnjama ruske državne televizije, postao je simbol padobranske postrojbe ruske vojske i “njenih pobjeda”. Snimku ovog bizarnog priloga regionalne podružnice ruske državne televizije Rusija 1 na Twitteru je objavio BBC-jev novinar Francis Scarr uz poruku: “Taman kad pomislite da vas ruska televizija više ne može iznenaditi, oni izbace ovo.” Pogledajte prilog ruske državne televizije.

17:12 Europski parlament danas je donio novu direktivu za učinkovitiju zaštitu ključne infrastrukture EU koja sada uz promet i energetiku uključuje dodatne sektore, poput financijskog, zdravstvenog i prehrambenog.

17:04 U emisiji istaknutog Putinovog propagandiste Vladimira Solovjova gosti su raspravljali o sljedećim vanjskopolitičkim potezima Rusije. Unatoč tome što ruske vojne snage ne postižu pretjerane vojne uspjehe na bojištu u Ukrajini, gosti su na ruskoj državnoj televiziji raspravljali o sljedećoj meti. 

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je isječak iz emisije koji pokazuje kako je Kazahstan odabran kao meta potencijalne invazije u budućnosti. “Obratimo pozornost na činjenicu da je naš sljedeći problem Kazahstan jer ondje mogu započeti isti nacistički procesi kao u Ukrajini”, govori jedan od gostiju emisije.

16:48 Njemački kancelar Scholz upozorio je na opasnost eskalacije sukoba u Ukrajini.

16:34 Ruski guverner tvrdi da je ukrajinska vojska danas granatirala ruski grad Šebekin i napala veteransku bolnicu.

16:02 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, tvrdi da Rusija priprema drugu mobilizaciju u januaru, pri čemu planira regrutirati do 700.000 rezervista. Moskva je, podsjetimo, u septembru i oktobru regrutirala oko 300.000 vojnika za rat u Ukrajini, zbog čega su stotine tisuća Rusa pobjegle iz zemlje kako bi izbjegli mobilizaciju.

15:43 Ruski komičari koji su se pretvarali da su francuski predsjednik Emmanuel Macron uspjeli su telefonom doći do predsjednika Poljske u noći u kojoj je projektil pao na poljsko selo kod ukrajinske granice, javlja Sky News.

Komičari pod nadimcima Vovan i Lexus objavili su telefonski razgovor u trajanju od sedam i pol minuta na internetu. Na snimci se čuje kako jedan od njih pokušava govoriti s francuskim naglaskom s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

15:15 Dopisnik Sky Newsa iz Moskve Owen Matthews tvrdi kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi mogao politički preživjeti potencijalni vojni poraz ruskih snaga na ratištu. 

14:50 Ukrajina će pozvati mađarskog ambasadora kako bi protestovala zato što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal, na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske, priopćilo je danas ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

14:10 Sve je više potresnih svjedočanstava mobiliziranih ruskih vojnika koji se odbijaju boriti. Tvrde da ih se zatvara, muči i prijeti im se strijeljanjem.

13:43 Hirurzi su iz leđa ruskog vojnika izvadili neeksplodiranu minobacačku granatu, a operacija je izvođena bez anestezije i dok je vojnik bio pri svijest

13:11 EU će dati još dvije i po milijarde eura za Ukrajinu, objavila je Ursula von der Leyen. Iduće godine planira se dati 18 milijardi eura.

12:44 Ruski policajci su navodno mučenjem studenta s invaliditetom natjerali da prizna zločin koji nije počinio.

12:15 U ruskom napadu pogođen je centar za distribuciju humanitarne pomoći, pri čemu je poginula jedna osoba.

11:44 Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Oleksej Jaramenko objavio je da su Rusi kad su bježali ukrali 17 vozila hitne pomoći.

11:25 Policija i pripadnici sigurnosnih službi izvršili su rano jutros pretres 1.000 godina starog pravoslavnog samostana u glavnom gradu Ukrajine.

Ukrajinske vlasti su priopćile kako sumnjaju da ruski špijunski lanac djeluje unutar samostana i provodi “subverzivne aktivnosti”.

Kompleks se smatra ukrajinskim kulturnim blagom i sjedište je krila Ukrajinske pravoslavne crkve koju podržava Rusija.

Racija je izvedena kako bi se spriječilo korištenje pećinskog samostana kao “centra ruskog svijeta”, priopćila je Služba sigurnosti Ukrajine.

Dodaje se kako postoji sumnja “u korištenje prostora… za sklanjanje diverzantsko-izviđačkih skupina, stranih državljana, skladištenje oružja”. Nije se ulazilo u detalje o rezultatu racije.

10.10 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

09.10 Britanske Kraljevske zračne snage Ukrajini šalju zalihe projektila Brimstone 2, piše The Telegraph.

Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je projektile Brimstone u Ukrajinu prije otprilike šest mjeseci, ali ovaj najnoviji model ima dvostruko veći domet u odnosu na prethodnu verziju, a što omogućuje obrambenim snagama da gađaju ruske položaje i dalje nego dosad.

Ukrajinske trupe posljednjih mjeseci pokušavaju uništiti ruske tenkove, vozila i opskrbne rute s velike udaljenosti.

Projektili Brimstone koštaju oko 175.000 funti i koriste lasersko navođenje za pogađanje ciljeva. Oružje je posebno precizno i sposobno minimizirati mogućnost kolateralne štete.

08.10 Oružane snage Ukrajine odbile napade kod 13 naselja, pogodile važne neprijateljske objekte, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

08.00 Mobilizirani u Luganskoj oblasti obučeni su u uniforme skinute s ubijenih i ranjenih, javlja Obavještajna služba Ukrajine.

alt

07.00 Ruske snage su u raketiranju oslobođenog Hersona ubile najmanje jednu osobu, izjavio je šef ureda Volodimira Zelenskog, Kirl Timošenko.

S druge strane, guverner oblasti Herson, rekao je da su Rusi minirali u gradu “skoro sve”.

06.00 Ukrajina planira evakuirati civile iz nedavno oslobođenih regija Herson i Mikolajiv jer vlada sve veća zabrinutost da bi stanovnicima bilo teško preživjeti zimu uslijed teškog oštećenja energetske infrastrukture. Vlasti su građanima savjetovale da se presele u sigurnije krajeve Ukrajine, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Dodala je kako je vlada ponudila građanima prijevoz, smještaj i liječničku skrb. 

05.00 Nema trenutne zabrinutosti zbog nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem sedmice izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA, čija su četiri člana osoblja smještena u elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u nedjelju je poručila da je krajem sedmice došlo do najvećeg granatiranja u proteklih nekoliko mjeseci, no da ključni sigurnosni sustavi nisu pogođeni.

Komentariši

Written by Redakcija

Turski tok: Evropa između politike i grijanja

Turski tok: Evropa između politike i grijanja

Dara: Vidiću, propala sidašice! Saša: Fejk Radojko, vrati se u kokošinjac! Nisi postojala, Jelena te obukla – Senzacija

Dara: Vidiću, propala sidašice! Saša: Fejk Radojko, vrati se u kokošinjac! Nisi postojala, Jelena te obukla – Senzacija