in

Kućanski aparati: Šta morate znati prije kupovine

Kućanski aparati: Šta morate znati prije kupovine
Slatka-Tajna.Eu

Ako se spremate za kupovinu novih kućanskih aparata najvažnije je da vodite računa o veličini aparata s obzirom na broj članova kućanstva, vrstu s obzirom na učestalost korištenja, razred energetske učinkovitosti aparata. Energetske oznake su potvrda kvaliteta aparata s gledišta energetske učinkovitosti. Evo o čemu je još  važno voditi računa kod svakog pojedinog kućanskog aparata.

FRIŽIDER

Postavite ga dalje od izvora topline i izvan dohvata sunčevih zraka. Vodite računa o temperaturi hlađenja i zamrzavanja. Podešavanje na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju. Koristite ga pravilno: u frižider ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica. Održavajte ga redovno: redovno otklanjajte naslage leda ako aparat nema mogućnost samoodleđivanja. Povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani aparata jer ona povećava potrošnju. Obratite pažnju na gumice na frižiderima te ih zamijenite ako su oštećene.

RASVJETA PROSTORIJA

Kvalitetniju i učinkovitiju rasvjetu postići ćete postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji. Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela. Svijetlo obojeni zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

ELEKTRIČNI ŠPORET

Kod kuhanja na električnom šporetu redovno koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline. Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude. Ne zagrijavajte praznu grijaću ploču. Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










MAŠINA I SUŠILICA ZA VEŠ

Kod kupovine mašine za veš, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti. Mašinu uvijek punite do dopuštene količine rublja prema preporukama proizvođača, kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Upotrebljavajte ona sredstva koja su učinkovita na nižim temperaturama. Obratite pažnju na filtar mašine i redovno ga čistite. Za sušilicu vrijede jednaka pravila kao i za mašinu za veš, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.

MAŠINA ZA SUĐE

Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi mašine za suđe, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača. Posuđe složite na police mašine tako da je prostor dobro popunjen.

BOJLERI

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C. Povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca.

GRIJANJE PROSTORIJA

Električno zagrijavanje stana najveći je trošak. Dobro zatvorite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina. Izolirajte zidove i potkrovlja.

HLAĐENJE PROSTORIJA

Nije potrebno rashlađivati prostorije na temperaturu manju od 21 C. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotreban trošak. Redovno održavajte filtre za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje. Smanjite potrebnu količinu energije za hlađenje dobrom toplinskom izolacijom zidova i prozora.

The post Kućanski aparati: Šta morate znati prije kupovine appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

#zadruga #miljanakulic #bosna #srbija #hrvatska #rijaliti

#zadruga #miljanakulic #bosna #srbija #hrvatska #rijaliti

Vlašić imao veliku šansu na kraju prvog dijela

Vlašić imao veliku šansu na kraju prvog dijela