in

Sarajevska općina pokrenula obuku za zanimanje budućnosti

Sarajevska općina pokrenula obuku za zanimanje budućnosti
Slatka-Tajna.Eu
Sarajevska općina pokrenula obuku za zanimanje budućnosti

Učit će o programiranju i praktičnoj primjeni robota čime će povećati mogućnost za zapošljavanje.

Projekat “Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada” se realizuje u okviru programa “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II)” koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u BiH.

Obuka počinje u decembru, a provoditi će je kompanija Dizart d.o.o. Rekli su da su dobili program za prvi ciklus obuke koji su predali za akreditaciju Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Zanimanje zvanično još uvijek ne postoji

Ovo zanimanje zvanično još uvijek ne postoji u školama, ali uskoro će biti jako traženo. Iako trenutno u BiH nemamo dovoljno robota da bi bilo velika potražnja za robot operaterima, dobro je biti spreman.

“Ovo je zanimanje koje će biti interesantno za nekoliko godina i biti dosta aktuelno. Kod nas robot ulazi na mala vrata, ali više nije nedostupan. Došlo je vrijeme da robote mogu nabavljati i male firme. Nije potrebno da se izdvoje milioni za njih već desetine hiljada  maraka. Naše firme polako shvataju da ne mogu držati korak sa svijetom ako ne uvode robotiku. Polako se kreće. Za nekoliko godina će biti velika potražnja za tim zanimanjem”, priča nam Jasmin Ahmić, direktor Dizarta.

dizart

Prvi ciklus obuke je besplatan za sve osobe koje su prijavljene na Službi za zapošljavanje KS, a namjenjena je prvenstveno osobama koje imaju mašinsko i srodna obrazovanja.

“Prednost imaju osobe koje su završile teničke škole i fakultete. Poput mašinskog fakulteta, elektrotehničkog ili obuku za CNC operatere”, istakao je Jasmin.

Obuka će se provoditi u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, a kandidati koji uspješno završe obuku dobit će akreditovan certikat i priliku za brže zaposlenje.

E.O.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
DALILA POKAZALA NOVOG DEČKA: Zgodan i crn, bolji od Cara

DALILA POKAZALA NOVOG DEČKA: Zgodan i crn, bolji od Cara

Preminula velika legenda sporta u Crnoj Gori

Preminula velika legenda sporta u Crnoj Gori