in

RAT UŽIVO: Zelenski upozorava – ‘Nemamo dovoljno struje, posebno je teško u Kijevu!’

RAT UŽIVO: Zelenski upozorava – ‘Nemamo dovoljno struje, posebno je teško u Kijevu!’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zelenski upozorava – ‘Nemamo dovoljno struje, posebno je teško u Kijevu!’

22:40 Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, pozvao je večeras kompanije i građane da nastave sa štednjom električne energije.

“Danas su naši radnici u elektroopskrbi morali primijeniti ne samo stabilizirajuća isključenja, već i izvanredna. To je uzrokovano višom razinom potrošnje nego što država može osigurati u ovom trenutku. Od ove večeri situacija je posebno teška u Kijevu i regiji, kao i u regijama Vinica, Sumi, Ternopil, Čerkasi, Odesa i nekim drugim gradovima i regijama”, rekao je.

“Pokušajte ograničiti potrošnju električne energije, a posebno u satima najveće potrošnje. Naravno, i na javnim mjestima trebaju biti vrlo štedljivi”, rekao je Zelenskij.

22:20 Nema trenutne zabrinutosti u pogledu nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, uprkos granatiranju koje je krajem sedmice izazvalo veliku štetu, rekla je danas UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

“Stanje šest reaktora je stabilno, a potvrđen je integritet potrošenog goriva, novog goriva i radioaktivnog otpada niske, srednje i visoke razine u njihovim skladišnim prostorima”, rekla je IAEA, dodavši da je došlo do “velike štete širom lokacije”.

Šteta uključuje nekoliko palih granata na glavnoj cesti uz reaktore, šrapnel koji je pogodio cijevi sa stlačenim zrakom, manju vidljivu štetu na cjevovodu za protivpožarne prskalice i oštećenja na krovu posebne pomoćne zgrade.

22:05 Međunarodni donatori obećali su da neće Moldaviju ostaviti na cjedilu, na konferenciji u Parizu na kojoj prikupljaju novac za najsiromašniju europsku državu pogođenu ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Nećemo ostaviti Moldaviju ni u mraku ni na hladnoći niti je prepustiti sudbini u vrijeme prijetnji”, rekla je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Moldavija je u junu zajedno s Ukrajinom dobila status kandidatkinje za članstvo u EU-u.

Stotine hiljada izbjeglica slilo se u zemlju s 2,6 miliona stanovnika na počeku rata u Ukrajini.

Blizina sukoba i podrška Kišinjeva Ukrajini izložili su Moldaviju prijetnji Rusije. Od početka invazije raste zabrinutost da bi se u njega mogli uključiti i ruski separatisti u Moldaviji. Postoji bojazan i u vezi opskrbe energijom Moldavije koja u tome uvelike ovisi o Moskvi.

Baerbock je obećala 32,3 miliona eura pomoći, a francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je njegova zemlja spremna izdvojiti 100 miliona. Ostale zemlje zasad nisu javno objavile svoj doprinos.

21:45 Večeras su ruske snage započele napade na grad Vovčansk u Harkivskoj regiji, ranjeni su muškarac i žena, objavio je Oleh Sinehubov, čelnik Harkivske regije.

“U Vovčansku su u večernjim napadima povrijeđeni mirni lokalni stanovnici. Okupatori su iz višecijevnih lansera gađali stambeno naselje. Povrijeđene su dvije osobe: 57-godišnja žena i 60-godišnjak. Odvezeni su u bolnicu. Zadobili su ozljede od eksplozije i rane od gelera. Ljekari njihovo stanje ocjenjuju kao srednje teško”, napisao je.

U večernjem izvještaju ukrajinskog Glavnog štaba navodi se da su Rusi izveli napade u blizini naselja Veterinarne, Strileča, Gliboke, Staristia, Ohirtseve, Zarubinka, Ambarne i Dvorična u Harkivskoj regiji.

21:20 Međunarodni donatori obećali su da neće Moldaviju ostaviti na cjedilu, na konferenciji u Parizu na kojoj prikupljaju novac za najsiromašniju evropsku državu pogođenu ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Nećemo ostaviti Moldaviju ni u mraku ni na hladnoći niti je prepustiti sudbini u vrijeme prijetnji”, rekla je danas njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

21:00 Ruske snage granatirale su četvrt u gradu Hersona, objavio je na Telegramu Kirilo Timošenko, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine

“Ovi podli ruski teroristi. Pobjegli su iz Hersona i počeli pucati na civile. U gradskoj četvrti Dnjiprovski dokumentirali smo granatiranje stana; ima žrtava.”

Jedna osoba je ubijena, a najmanje četiri su hospitalizirane nakon današnjeg ruskog napada na Herson i susjedno selo Antonivku.

Timošenko je dodao da su spasioci i hitne službe rade na mjestu napada.

20:50 Rusija je počela sistemski granatirati Herson s lijeve (istočne) obale Dnjepra, piše na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Nema nikakve vojne logike: samo se žele osvetiti stanovnicima. Ovo je ogroman ratni zločin uživo. Je li iko vidio izjave UN-ovog Vijeća za ljudska prava? Ili rutina ruskih zločina više nije zanimljiva?” piše Podoljak.

20:40 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da trenutno nema problema vezanih uz nuklearnu sigurnost ili sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini nakon granatiranja tokom vikenda koje je prouzročilo veliku štetu.

IAEA piše da su stručnjaci koji su obišli lokaciju “mogli potvrditi da, usprkos žestini granatiranja, ključna oprema ostala je netaknuta i nije bilo dirketne zabrinutosti za nuklearnu sigurnost”.

20:15 Postoji sve više dokaza da ruske snage sistemski čine ratne zločine u svakoj regiji Ukrajine u kojoj se nalaze, rekla je danas visoka dužnosnica američkog State Departmenta.

“To uključuje namjerne i disproporcionalne napade na civilnu populaciju te elemente civilne infrastrukture, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, ali i pokušaje da se ti zločini prikriju. Bilježimo i niz izvještaja o egzekucijama, mučenjima i seksualnom nasilju”, rekla je Beth Van Schaack, američka dužnosnica iz ureda za globalnu pravde State Departmenta.

Rusija, naime, namjerno cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu kako bi ostavila civilnu populaciju bez struje i grijanja, što bi mogao biti ratni zločin.

19:45 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabilježila je 703 napada na zdravstvenu infrastrukturu u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru, što je regionalni upravitelj organizacije u ponedjeljak nazvao najvećim napadom na zdravstvo od Drugog svjetskog rata.

“Ovo je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i pravila ratovanja”, rekao je regionalni upravitelj WHO-a Hans Kluge u Kijevu u ponedjeljak, dodavši da je riječ o najvećem napadu na zdravstvo na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Stotine tisuća kuća i stanova, škola i bolnica su bez grijanja, kazao je Kluge.

19:20 Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim osudio granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje. U izjavi nakon razgovora Zelenski je rekao da nije napadnuta samo nuklearna Zaporižja nego i elektrane u Rovni u Kmelnickiju, baš kao i brana kod Nove Kahovke.

Dodao je kako je predsjednik Zelenski zahvalio Francuskoj na “kontinuiranoj pomoći ukrajinskoj vojsci”. Ukrajinski predsjednik je na Twitteru izvijestio o razgovoru s Macronom, kojeg je izvijestio o situaciji naratištu i u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

“Naglasio sam potrebu za demilitarizacijom nuklearne elektrane Zaporižje. Raspravljali smo i o saradnji na osiguravanju energetske stabilnosti Ukrajine, a naročito o zaštiti energetske infrastrukture od zračnih udara”, objavio je Zelenski na Twitteru.

19:00 Kremlj ne razmatra mogućnost drugog vala vojne mobilizacije u Rusiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da Rusija želi da ostvari svoje ciljeve u okviru “specijalne vojne operacije” i da će ih ostvariti.

Takođe je istakao da promjena vlasti u Kijevu nije cilj “specijalne vojne operacije”, napominjući da Moskva poziva druge zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane sa granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje.

Moskva i Kijev su se u nedjelju rano optužili za granatiranje objekata u nuklearnoj elektrani.

18:36 Ukrajina će evakuirati civile iz nedavno oslobođenih područja u regijama Herson i Mikolajiv. Ukrajinske vlasti strahuju da je šteta na infrastrukturnim objektima tolika da bi civilima moglo biti teško izdržati zimu, javlja Sky News.

18:12 Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto danas je otputovao u Rusiju kako bi prisustvovao sajmu nuklearne tehnologije Atomexpo u crnomorskom gradu Sočiju.

17:48 Europska državica Luksemburg danas je objavila da šalje oklopna vozila Ukrajini. Francois Bausch, ministar odbrane Luksemburga te zamjenik premijera te zemlje, potvrdio je to na Twitteru. Objavio je fotografiju višenamjenskih oklopnih vozila te napisao da će “ojačati Ukrajinu, koja prakticira svoje pravo na samoodbranu”, dodavši da će “Luksemburg podržavati Ukrajinu koliko god dugo to bude potrebno”.

17:24 Ured regionalnog tužitelja u ukrajinskom gradu Harkivu objavio je da je u ruskom raketnom napadu na taj grad ubijena tužiteljica Olena Maslič. “Izražavamo iskrenu sućut obitelji i prijateljima tužiteljice Olene Maslič, koja je ubijena u ruskom raketnom napadu”, objavio je harkivski ured tužitelja. “Čelnici i osoblje ureda regionalnog tužitelja u Harkivu duboko tuguju zbog gubitka Olene Oleksandrivne Maslič. Bila je tužiteljica ševčenkivskog odjela iz okruga Kupjan u Harkivskoj oblasti”, stoji u priopćenju. Ured je objavio da je Maslič ubijena 20. studenog u ruskom raketnom napadu na stambenu četvrt sela Ševčenkivke u okrugu Kupjan.

16:34 Ruski “General Armagedon” morat će opravdati odluku o povlačenju iz Hersona. Suočen je sa sve većim pritiskom, piše Reuters.

16:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao novi zakon, kojim će ruskim dobrovoljcima koji sudjeluju u invaziji na Ukrajinu dati status ratnih veterana.

15:40 Proruski separatisti strijeljat će zapovjednika zbog povlačenja, tvrdi udruga

ZAPOVJEDNIK ruske 7. motorizirane brigade, Viktor Anatoljevič Sevalnev, sinoć je iz bolnice odveden na strijeljanje.

15:30 Bivši obavještajac: NATO ne može zaštititi nuklearku, direktan sukob vodi u treći svjetski rat

Bivši britanski vojni obavještajac Philip Ingram danas je za Sky News rekao kako “ne bi bilo praktično” da snage NATO-a osiguraju nuklearnu elektranu Zaporižja, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao NATO da osigura nuklearku.

“Posljednjih nekoliko dana vidjeli smo granatiranje tog područja, zbog toga je Zelenski reagirao. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku koja nije neovisno provjerena, za koju tvrde da prikazuje ukrajinsko granatiranje područja Zaporižja”, rekao je Ingram o najvećoj europskoj nuklearki, koja se nalazi pod ruskom okupacijom.

“Predsjednik Zelenski pozvao je NATO da pruži zaštitu nuklearne elektrane. To se u praksi ne može dogoditi jer bi to dovelo snage NATO-a, baš kao i ratno zrakoplovstvo Saveza, u direktan sukob s ruskim snagama. U tom slučaju gledali bismo scenarij trećeg svjetskog rata”, rekao je bivši obavještajac.

14:55 Zelenski moli NATO: “Zaštitite nas od ruske sabotaže nuklearki”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju pozvao članice NATO-a da osiguraju sigurnosna jamstva za ukrajinska nuklearna postrojenja.

Kijev je, podsjetimo, optužio Moskvu za opetovane napade na području nuklearne elektrane Zaporižja uz južnoj Ukrajini. Najnoviji val napada dogodio se ovog vikenda. Ukrajinski predsjednik danas je pozvao članice NATO-a na djelovanje.

“U interesu je svih nacija da ne bude opasnih incidenata kod naših nuklearnih pogona. Trebamo jamstvo i zaštitu od ruske sabotaže ukrajinskih nuklearnih elektrana”, poručio je Zelenski obraćajući se članicama NATO-a.

14:40 Progovorili Ukrajinci koje su Rusi mučili u Hersonu: “Ljudi su vrištali od boli”

Dopisnik BBC-ja razgovarao je s dvoje Ukrajinaca koji kažu da su ih ruski vojnici držali zatočene dulje od mjesec dana u sobama za mučenje u policijskoj stanici u Hersonu u periodu kad je taj grad bio pod okupacijom ruskh snaga. Anzela Slobodjan (49), koja je prije ruske invazije radila kao voditeljica na televiziji, kaže da su ju Rusi psihološki mučili dulje od mjesec dana u maloj ćeliji, koju je dijelila s još četiri žene.

“Kad nekog muče elektrošokovima, možete to čuti. To je vrlo specifičan zvuk. Ljudi su vrištali od boli”, rekla je za BBC, dodavši kako nije mogla spavati jer su svjetla bila stalno upaljena. Kad su ju napokon pustili, shvatila je da ne može spavati u mraku.

Oleksandr Maksimenko (69) nalazio se u sobi s još 15 muškaraca. Kaže da su ih Rusi neprestano tukli i mučili, a neke su podvrgli i elektrošokovima.

“Bilo je užasno. Jednog su doveli natrag u ćeliju nakon ispitivanja, jezik mu je bio potpuno crn. Bio je toliko natekao ga da nije mogao vratiti u usta”, ispričao je Maksimenko. Zatočene su natjerali da nauče rusku himnu, a Maksimenko kaže da su ga natjerali na snimanje za rusku televiziju.

Rusija niječe da je počinila ratne zločine tijekom invazije na Ukrajinu.

14:30 Rusija: Moguća je nuklearna nesreća u Zaporižji

Elektrana Zaporižja je “u opasnosti od nuklearne nesreće”, prema čelniku ruske agencije za nuklearnu energiju Rosatom.

“Obavještavamo svjetsku zajednicu da je [nuklearna elektrana] u opasnosti od nuklearne nesreće i očito je da Kijev smatra prihvatljivim mali nuklearni incident”, rekao je Aleksej Lihačov, čelnik Rosatoma. “Ovo će biti presedan koji će zauvijek promijeniti tijek povijesti. Stoga se mora učiniti sve da nikome ne padne na pamet zadirati u sigurnost nuklearne elektrane”, dodao je.

Podsjetimo, tijekom vikenda su se na području nuklearke čule snažne eksplozije, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Danas će tim stručnjaka IAEA-e provesti procjenu utjecaja granatiranja na lokaciju. Nuklearno postrojenje je u Ukrajini, ali su ga okupirale ruske snage.

14:20 Dužnosnik: Ponovno uspostavljanje struje u Hersonu je “zadatak broj jedan”

Grad Herson i dalje je bez struje, rekao je dužnosnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog. “U gradu Hersonu nema struje. Radimo na tome”, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine. “Ovo je sigurno zadatak broj jedan.”

Ukrajinske snage ušle su u grad, a ruske trupe povukle su se na istok 11. studenog nakon višemjesečne ruske okupacije.

 14:10 Katar i Kina sklopili veliki plinski posao: “Ovo je važna prekretnica”

KATARSKI proizvođač plina QatarEnergy potpisao je s kineskim Sinopecom 27-godišnji ugovor o isporuci ukapljenog plina istaknuvši važnost dugoročnih ugovora u uvjetima nestabilnosti na tržištu.

14:00 Britanski časnik: Putin želi pauzu, ali Ukrajinci ne smiju na to pristati

Tvrdi kako Ukrajinci trenutno imaju inicijativu i ne smiju pristati na mirovne pregovore.

13:50 Kijev: U Hersonu su pronađene četiri lokacije na kojima su Rusi mučili ukrajinske zatvorenike

Ured glavnog tužitelja Ukrajine rekao je da su njegovi dužnosnici identificirali četiri lokacije na kojima su ruske snage mučile zatvorenike u gradu Hersonu prije nego što su se njihove trupe povukle iz grada na jugu Ukrajine ranije ovog mjeseca. U ažuriranju objavljenom na Facebooku navodi se da su dužnosnici pregledali “četiri prostorije” u kojima su ruske trupe “nezakonito zatočile ljude i brutalno ih mučile”.

“Pronađeni su dijelovi gumenih palica, drvena palica, naprava kojom su Rusi mučili civile elektrošokovima, žarulja sa žarnom niti i meci. Ljudi u ćelijama i podrumima bili su podvrgnuti različitim metodama mučenja, fizičkog i psihičkog nasilja”, stoji u izjavi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:45 Novi njemački plutajući terminali za plin koštat će duplo više od predviđenog

NOVI njemački plutajući terminali za ukapljeni prirodni plin (LNG) koštat će vladu u ovoj godini oko dvostruko više nego što je planirala, potvrdilo je danas ministarstvo gospodarstva.

alt

 13:40 Ukrajina poziva civile da napuste oslobođena područja jer zima prijeti

Pokrenute su evakuacije u nedavno oslobođenim područjima regije Herson i Mikolajiv jer raste strah da je šteta na infrastrukturi prevelika da bi ljudi mogli preživjeti zimu. Stanovnicima dviju južnih regija, koje su proteklih mjeseci redovito granatirale ruske snage, savjetovano je da se presele u sigurnija područja u središnjem i zapadnom dijelu zemlje.

Ukrajinska vlada će osigurati prijevoz, smještaj i medicinsku skrb, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

13:30 Američki ministar obrane: Ukrajina je u puno boljem stanju od Rusije

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je Ukrajina u “puno boljem stanju” od Rusije da se nastavi boriti tijekom zime.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Indoneziji, Austin je rekao: “Učinili smo puno kako bismo Ukrajince pripremili za borbu zimi i omogućili im da nastave vršiti pritisak na naše protivnike tijekom zimskih mjeseci.” Dodao je da je “teško predvidjeti kako će se stvari razvijati i u kojem vremenskom roku, ali mi smo u ovome i podržavamo Ukrajinu koliko god je potrebno”.

13:20 Obraćanje Zelenskog na Dan dostojanstva i slobode: Ukrajinci mogu ostati bez struje, ali slobode im nikada neće nedostajati

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Ukrajincima Dan dostojanstva i slobode 21. studenoga, kojim se obilježava deveta godišnjica početka euromajdanske revolucije.

Zelenski je u videoobraćanju rekao da se otkako je Ukrajini čestitao ovaj praznik prije godinu dana mnogo toga promijenilo u zemlji, Europi i cijelom svijetu. Dodao je da su neke stvari ipak ostale nepromijenjene: tko su Ukrajinci i da su im glavne vrijednosti dostojanstvo i sloboda.

“Svi su vidjeli kakve ljude imamo. Spremni dati posljednje. Spremni izdržati do kraja. Nisu izgubili dostojanstvo, hrabrost, vjeru u sebe. I ujedinili su se da ne izgube slobodu. Da ne izgube svoju neovisnost, ne izgube Ukrajinu”, rekao je Zelenski.

“Da, platili smo i nastavljamo plaćati vrlo visoku cijenu za slobodu. I nikada nećemo zaboraviti sve one koji su žrtvovali svoje živote za Ukrajinu. I nikada nećemo oprostiti svima koji su im oduzeli živote i htjeli nam oduzeti slobodu. Ali glavno je da nitko nije uspio niti će (u tome) uspjeti.”

13:10 Lokalni dužnosnik: Ruske snage napadaju civilnu infrastrukturu u Hersonu

Ruske snage napale su 21. studenoga civilnu infrastrukturu u gradu Hersonu, pri čemu su civili ozlijeđeni, tvrdi zamjenik čelnika Oblasnog vijeća Hersona Yurij Sobolevski. Službenik nije iznio detalje o žrtvama i šteti. Izvješće Sobolevskog uslijedilo je nakon medijskih izvješća o eksplozijama u gradu.

 13:00 Stoltenberg: NATO mora povećati vojnu proizvodnju kako bi nastavio podržavati Ukrajinu

NATO je iscrpio značajan dio svojih zaliha oružja i streljiva i trebao bi pojačati proizvodnju kako bi pomogao Ukrajini na “duge staze”, rekao je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg za CBC. Stoltenberg je dodao da bi zemlje NATO-a također trebale biti spremne platiti cijenu u obliku većih troškova energije i drugih gospodarskih posljedica za jačanje obrane Ukrajine.

“Moramo imati na umu da se cijena koju plaćamo mjeri u novcu, a cijena koju Ukrajina plaća se mjeri u životima i krvi, svaki dan, i naša je obveza podržati ih”, rekao je Stoltenberg.

Otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu punog opsega, članice NATO-a dosljedno pružaju vojnu pomoć Ukrajini. 18. studenog ukrajinska glavna obrambena tvrtka Ukroboroprom rekla je da će Poljska, Češka, Francuska, Danska i druge zemlje NATO-a proizvoditi i razvijati teško naoružanje i drugu vojnu opremu zajedno s Ukrajinom.

12:55 Poljska zbog ledene zime očekuje novi veliki val ukrajinskih izbjeglica

Poljske vlasti predviđaju ledenu zimu te zbog toga očekuju novi veliki val izbjeglica iz Ukrajine, posebno u svjetlu činjenice da Rusi ciljano gađaju tamošnju elektroenergetsku infrastrukturu tako da će mnogi imati problema s grijanjem i nizom drugih bazičnih potreba. Predviđanje je iznio savjetnik poljskog predsjednika za međunarodna pitanja Jakub Kumoch.

12:45 Njemačka ponudila Poljskoj proturaketni sustav i borbene avione

NJEMAČKA je Poljskoj ponudila isporuku sustava proturaketne obrane Patriot i upotrebu njemačkih zrakoplova Eurofighter za osiguranje zračnog prostora, prenose njemački mediji.

12:40 Kremlj: Naći ćemo i kazniti Ukrajince sa snimke

KREMLJ je naveo da će privesti pravdi odgovorne za navodna pogubljenja ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što može kako bi skrenuo pozornost na “ratni zločin”.

12:35 Supruge ruskih vojnika: Nemaju pojma što trebaju raditi, napušteni su

NASTAVLJAJU pristizati priče o ruskim regrutima koji su na ukrajinsku bojišnicu poslani bez odgovarajuće obuke i opreme.

12:30 Norveška vlada: Ukrajini ćemo poslati 195 milijuna dolara za nabavu plina za ovu zimu

Norveška će Ukrajini pomoći s nabavom plina za ovu zimu.

12:25 Zelenski i supruga Olena nazočili su komemoraciji u Kijevu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena snimljeni su kako prisustvuju komemoraciji u Kijevu. Prvi par položio je svijeće kod spomenika tzv. Nebeskoj stotini u znak sjećanja na one koji su poginuli u masovnim proeuropskim prosvjedima koji su započeli na današnji dan 2013. godine.

Par je posljednji put zajedno slikan za Vogue u srpnju.

12:23 UN: Granatiranje nuklearne elektrane izuzetno uznemirujuće

Šef UN-ove jedinice za nuklearni nadzor opisao je situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižja pod ruskom okupacijom kao “izuzetno uznemirujuću”. Više od desetak eksplozija zabilježeno je u blizini goleme elektrane tijekom vikenda, a djelatnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) svjedočili su nekim eksplozijama sa svojih prozora.

Pozivajući se na informacije koje su dali dužnosnici elektrane pod ruskom kontrolom, tim IAEA-e rekao je da je bilo štete na nekim zgradama, sustavima i opremi na lokaciji, ali zasad ništa “kritično za nuklearnu sigurnost i sigurnost”, te nema prijavljenih žrtava.

“Vijesti našeg tima jučer i jutros izuzetno su uznemirujuće”, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi. Situaciju je opisao kao “potpuno neprihvatljivu” i ponovio svoje pozive Ukrajini i Rusiji da se dogovore i provedu zonu nuklearne sigurnosti i sigurnosti.

“Neću odustati dok ova zona ne postane stvarnost”, rekao je. “Kao što očigledno granatiranje koje je u tijeku pokazuje, potrebna je više nego ikad.”

12:20 Politico: Poljska je na putu da postane najveća vojna sila Europe

Poljska je na dobrom putu da zamijeni Njemačku u ulozi glavnog partnera SAD-a i postane najjača vojna sila u kontinentalnoj Europi.

11:55 Europa žuri napuniti skladišta ruskim dizelom

Europski trgovci žure napuniti skladišta ruskim dizelom prije nego što u veljači iduće godine na snagu nastupi embargo na ruske derivate, a alternativni izvori nabave i dalje su ograničeni, tvrde analitičari.

11.30 Bivši savjetnik Kremlja: Najveća prijetnja Putinu trenutno je Prigožin

Bivši savjetnik Kremlja Sergej Markov rekao je da je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin potencijalno najveća prijetnja Vladimiru Putinu.

11:20 Zapovjednik sa Zmijskog otoka otkrio što se dogodilo kad su rekli: “Rusi, jeb*te se”

Ukrajinski zapovjednik sa Zmijskog otoka dao je detaljan opis događaja onog dana kada je njegova jedinica poručila ruskom ratnom brodu: “Jebi se!” Taj je trenutak postao globalni simbol hrabrosti i otpora Ukrajinaca.

11:10 Rusija: Ne planiramo novi krug mobilizacije

Rusija je jutros objavila da ne planira drugi krug mobilizacije.

Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju ruskih rezervista ranije ove godine, ali je tvrdio da je ovaj poziv 300.000 vojnika završen.

Unatoč tome, neki na Zapadu optužuju Moskvu za prikrivenu mobilizaciju, a pojavljuju se i izvješća o ruskim zarobljenicima koji su prisiljeni boriti se u Ukrajini.

U međuvremenu, Kremlj je rekao da je zabrinut zbog ponovnog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja. Moskva je pozvala međunarodne sile da iskoriste svoj utjecaj kako bi pomogle okončati napade za koje se Ukrajina i Rusija i dalje međusobno optužuju.

11:00 Kijev se sprema za tešku zimu. “Čeka nas najgori scenarij”

Kijev se suočava s posljedicama ruskih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

10:50 Španjolska organizira obuku Ukrajinaca

Novi centar za obuku ukrajinskih vojnika u španjolskom gradu Toledu počet će s radom krajem studenoga, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez.

Španjolska policija također će biti raspoređena u Ukrajini tijekom sljedećih tjedana kako bi pomogla u istrazi navodnih ruskih ratnih zločina, dodao je Sanchez.

10:40 Institut za rat: Vojni blogeri sve žešće kritiziraju rat. Putin ih s razlogom brani

Institut za proučavanje rata objavio je najnoviju analizu o situaciji u Ukrajini.

10:30 Times o snimci ubojstva ruskih vojnika: “Izgleda da su ubijeni iz neposredne blizine”

Niz videa objavljenih prošloga tjedna na društvenim mrežama prikazuje predaju ruskih vojnika i njihova mrtva tijela nedugo nakon toga.

10:25 Šef IAEA-e: Tko god stoji iza eksplozija blizu nuklearke Zaporižja, igra se vatrom

Agencija je priopćila da je tijekom vikenda više od deset eksplozija odjeknulo u blizini nuklearke.

10.15 Zatrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

alt

09.15 Na aplikaciji Telegram proširio se video koji navodno prikazuje dvojicu ruskih vojnika koji odbijaju ići u rat u Ukrajinu.

Dvojica muškaraca u uniformama, prvo jedan pa drugi, izlaze pred zapovjednika tokom prozivke, a nedugo potom su prilično brutalno privedeni.

Guardian, pozivajući se na nezavisni ruski medij Meduza koji je podijelio video objavljen na Telegram kanalu Vojni pravobranitelj, navodi da se incident odvio u regiji Belgorod u Rusiji. Video se u međuvremenu proširio nizom ruskih i ukrajinskih kanala na toj društvenoj mreži.

Širi se video na kojem dva Rusa odbijaju ratovati u Ukrajini, brutalno su privedeni

08.00 U Makijevki, u takozvanoj “Donjeckoj Narodnoj Republici”, od noći gore dva rezervoara za gorivo, skladišta nafte i tri stacionarna rezervoara, javljaju militanti.

alt

07.30 Njemačka ponudila Poljskoj Protuzračne sisteme Patriot, javljaju agencije.

alt

07.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavjetaštajaca o ratu u Ukrajini. “Tokom posljednjih sedam dana nastavljene su intenzivne topničke borbe oko sektora Svatove u Luganskoj oblasti u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Kao i na drugim dijelovima bojišnice, ruske snage i dalje daju prioritet izgradnji odbrambenih položaja, a koji su sasvim sigurno djelomično popunjeni slabo obučenim mobiliziranim rezervistima”, pišu Britanci.

“Uz jugozapadnu liniju bojišta, koja se sada lakše brani uz istočnu obalu rijeke Dnjepar, sektor Svatove vjerovatno je sada najranjiviji operativni bok ruskih snaga”, pišu Britanci.

“Kao značajno naseljeno središte u Luganskoj oblasti, ruski će čelnici vrlo vjerovatno vidjeti zadržavanje kontrole nad Svatovima kao politički prioritet. Međutim, zapovjednici se bore s vojnom realnošću održavanja vjerodostojne odbrane, dok također pokušavaju osigurati sredstva za ofenzivne operacije južnije u Donjecku”, dodaje se.

“I ruske odbrambene i ofenzivne sposobnosti i dalje su sputane velikim nedostatkom streljiva i kvalificiranog osoblja”, stoji na kraju.

06.00 Tri eksplozije odjeknule su u blizini privremeno okupiranog grada Melitopolja u regiji Zaporižja, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Ukrinform prenosi riječi gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova, koji je napisao na Telegramu: “Glasno je u okrugu Melitopolj. Čule su se tri snažne eksplozije sjeverno od Melitopolja – u području privremeno okupiranog sela Vesele, u blizini željezničke stanice.”


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Krivi smo mi… – Business Magazine

Krivi smo mi… – Business Magazine

Ilija Grahovac – U zmajevom gnijezdu HRT

Ilija Grahovac – U zmajevom gnijezdu HRT