in

IRAČKA PLJAČKA STOLJEĆA: Kako je ‘isparilo’ 2,5 milijarde dolara javnog novca

IRAČKA PLJAČKA STOLJEĆA: Kako je ‘isparilo’ 2,5 milijarde dolara javnog novca
Slatka-Tajna.Eu
IRAČKA PLJAČKA STOLJEĆA: Kako je ‘isparilo’ 2,5 milijarde dolara javnog novca
FOTO: (Ilustracija)

Povjerljivi izvještaji do kojih je došao Middle East Eye otkriva zamršene detalje zavjere koja uključuje lažne čekove koju su irački mediji nazvali “krađom stoljeća” u kojoj su bilijuni dinara ukradeni od iračke porezne uprave.
U izvještaju se iznose nalazi istrage iračkog ministarstva financija koja je otkrila kako su stotine čekova koje je navodno izdalo porezno tijelo unovčeno u podružnicama državne banke između rujna 2021. i kolovoza 2022.
Istraga, koju je u rujnu pokrenuo tadašnji vršitelj dužnosti ministra financija zemlje Ihsan Abdul Jabbar Ismail, zaključila je da je gotovo 3,7 trilijuna dinara (oko 2,5 milijardi dolara) ukradeno iz Glavne porezne komisije Iraka (IGCT). Ministarstvo financija poslalo je izvještaje odboru za financije iračkog parlamenta prošlog mjeseca, ali nisu objvaljeni.
To izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog korupcije ili nemara koji uključuje više osobe u poreznoj upravi, Rafidain banci u državnom vlasništvu i unutar šireg iračkog političkog sustava – s desecima dužnosnika u različitim državnim aparatima koji se suočavaju s optužbama za navodnu krađu ili navodno omogućavanje krađe od IGCT-ovi porezni depozitni računi koji se koriste za držanje novca koji su firme unaprijed platile za porezne obveze.
Također sugerira da su krađe omogućene uklanjanjem iračkog nadzornika javne potrošnje, Saveznog odbora za vrhovnu reviziju (FBSA), iz nadzora zahtjeva za povratom poreznog depozita samo nekoliko tjedana prije nego što su prvi čekovi unovčeni.
Prema dokumentima koje je pregledalo MEE, ovu je promjenu predložio tadašnji šef parlamentarnog odbora za financije.
Također se čini da ga je odobrio najviši dužnosnik u uredu tadašnjeg premijera Mustafe al-Kadhimija, kao i čelnici IGCT-a i FBSA-e.
Pojedinosti o krađama izašle su na vidjelo nakon ostavke ministra financija Alija Allawija u avgustu, u znak protesta protiv, kako je opisao, endemske korupcije u javnim financijama.
Na Allawijevo mjesto, Kadhimi je imenovao Ismaila, tada također ministra nafte, za vršitelja dužnosti ministra financija.
MEE razumije da je Ismailu rečeno o nedostajućim sredstvima kada su službenici otkrili da nema dovoljno novca na računima IGCT-a da pokrije stvarne zahtjeve kompanija za povratom poreznog depozita.
No, irački je parlament – na preporuku financijskog odbora – prošlog mjeseca glasovao za Ismailovu smjenu iz ministarstva financija zbog navodnog lošeg upravljanja samo nekoliko dana nakon što je ministarstvo proslijedilo izvješće o istrazi. Ismail je nakon toga ponudio svoju ostavku Kadhimiju, koju je premijer prihvatio.
U svom pismu o ostavci, koje je MEE vidjelo, Ismail je okrivio poteze da ga izbaci iz ministarstva financija na strane koje su, kako je rekao, željele zaustaviti istragu o nestalom novcu od poreza, i rekao da je njegovo uklanjanje s položaja bilo u interesu onih koji je profitirao od krađe. Saga se odvijala usred šireg preokreta u iračkoj politici. Dana 27. listopada parlament je konačno odobrio novu vladu koju vodi Mohammed Shia al-Sudani nakon više od godinu dana zastoja od izbora u listopadu 2021. tijekom kojih je Kadhimi ostao na dužnosti privremenog premijera.
Govoreći ranije ovog mjeseca, Sudani je obećao da će se uhvatiti u koštac s korupcijom i pozvao na povrat sredstava ukradenih od IGCT-a. Oni koji su do sada uhapšeni ili predmet istrage uključuju sadašnje i bivše dužnosnike u IGCT-u, ministarstvu financija, Rafidain banci i Federalnoj komisiji za integritet (FCI), regulatornom tijelu. MEE shvaća da oni također uključuju članove iračke obavještajne službe, više osoblje u uredu bivšeg premijera Kadhimija i niz poslovnih ljudi.
‘Obrnuto praćenje’ novca koji nedostaje
Povjerljivi izvještaj do kojeg je došao MEE otkriva kako je stvorena mreža tvrtki i povezanih bankovnih računa kako bi se omogućila krađa bilijuna dinara putem lažnih čekova koji su navodno izdani i zatim unovčeni za povrat poreznih depozita s računa IGCT-a u Rafidain banci.

Prema izvještaju, stanje na računima u vrijeme istrage trebalo je iznositi 3.531.501.702.289 dinara (oko 2,4 milijarde dolara). Ali stvarni saldo bio je samo 145.050.309.732 dinara (99 miliona dolara).
Istražitelji su rekli da je novac ukraden korištenjem 247 čekova plaćenih pet kompanija s računima u podružnicama Rafidain banke između rujna 2021. i kolovoza 2022.
Sav novac podignut je iz banaka kao gotovina ubrzo nakon što su čekovi uplaćeni na račune. Shema je dosegla vrhunac u lipnju 2022. kada je unovčeno 45 čekova u vrijednosti od 775 milijardi dinara (531 milijun dolara).
Ali istražitelji nisu pronašli zapise o čekovima koje je izdao IGCT. Jedna osoba uključena u istragu, govoreći za MEE pod uvjetom anonimnosti, rekla je da se čini da je novac “ispario”.
“Pljačkaši su otkazali cijeli proces dokumentacije za zahtjeve za povrat poreza”, rekao je.
“Svi čekovi izdani su bez ikakvih dokumenata, tako da nismo znali što se dogodilo sve dok nismo počeli obrnuto pratiti kretanje novca.”
Istražitelji su otkrili da nijedna od firmi kojima je novac uplaćen nije imala porezne depozite za povrat. Neka od poduzeća osnovana su samo nekoliko tjedana prije toga, a svih pet računa poduzeća u Rafidain banci otvoreno je malo prije nego što su prvi put korišteni za unovčavanje čekova. Pet kompanija koje su unovčile čekove bile su Al-Qant General Contracting Company, Al-Mobdioon Oil Services Company, Al-Hout Al-Ahdab General Trading Company, Badiat al-Masaa Company i Riyah Baghdad Company for General Trading.
Al-Qant je unovčio čekove u ukupnom iznosu od gotovo 1,2 bilijuna dinara (oko 812 milijuna dolara) između rujna 2021. i kolovoza 2022. Prema izvještaju, prvi ček, vrijedan više od 44 milijarde dinara (30 milijuna dolara), uplaćen je na Al-Qantov račun u Rafidain banci 9. rujna 2021., samo dva dana nakon što je račun otvoren.
Al-Hout Al-Ahdab unovčio je čekove u vrijednosti od 982 milijarde dinara (673 miliona dolara), Badiat al-Masaa unovčio je 624 milijarde dinara (428 miliona dolara), Riyah Baghdad Company unovčio je 477 milijardi dinara (327 miliona dolara), a Al-Mobdioon je unovčio 433 milijarde dinara (297 miliona dolara).
U izvještaju je poslovni čovjek Noor Zuhair Jassim imenovan izvršnim direktorom kompanija Al-Qant i Al-Mobidoon. Jassim je uhićen prošlog mjeseca u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci. MEE nije uspio dobiti Jassima za komentar, ali saznaje da je još uvijek u pritvoru.
Sve tri druge tvrtke osnovane su u srpnju 2021. i sve imaju istog izvršnog direktora, koji se u izvješću navodi kao Abdul Mahdi Tawfiq Mahdi, 68-godišnji poslovni čovjek. Mahdi je pušten uz kauciju, ali je nepoznato gdje se nalazi i MEE ga nije uspio dobiti za komentar. Sve tri firme otvorile su bankovne račune u studenom 2021., oko šest tjedana prije nego što su čekovi uplaćeni na račune.

Bankovni izvodi do rujna 2022. za pet tvrtki koje je pregledao MEE pokazuju da nikakvi depoziti nisu uplaćeni na račune osim čekova od IGCT-a. Većina novca je podignuta u gotovini istog dana kada je položena.

FOTO: Alawi (AFP)

Istražitelji su izjavili za MEE da je podizanje tako velikih količina gotovine – u nekim danima ukupno 90 milijardi dinara (61,7 miliona dolara) – trebalo zazvoniti na uzbunu.
“Podizanje tako velikih iznosa u gotovini ne samo da privlači pozornost, već se smatra i katastrofom u bankarskom sektoru”, rekao je savjetnik u ministarstvu financija.
“Novac je za direktora banke poput djeteta koje treba paziti i štititi. Dopustiti da se takvi iznosi podižu tijekom godine dana, a da direktor banke ne pokrene istragu, ili obavijesti ministra financija ili Središnju banku, neoprostiv je i neopravdan grijeh.”
MEE je kontaktirao ministarstvo financija, koje također obrađuje medijske upite u vezi s Rafidain bankom. Ali ministarstvo je odbilo komentirati jer je rečeno da je slučaj još pod istragom.
Kako je uklonjen pas čuvar
Prema izvještaju, jedan od glavnih razloga zašto krađe nisu ranije otkrivene bio je taj što je irački nadzornik javne potrošnje, FBSA, koji je prethodno bio odgovoran za reviziju zahtjeva za povrat poreznih depozita, uklonjen iz te nadzorne uloge u kolovozu 2021. samo nekoliko tjedana prije nego što je prvi ček unovčen. “FBSA je bila najveća prepreka s kojom su se lopovi suočili, pa su radili na njezinu uklanjanju”, rekao je za MEE viši irački istražitelj.
FBSA nadzire financijske račune ministarstava, vladinih odjela i neovisnih javnih tijela.
Godine 2017. tadašnji premijer Haider al-Abadi zadužio je FBSA da izvrši reviziju zahtjeva za povrat poreza i carinskih depozita. Abadi je za MEE rekao da je to neophodno kako bi se “smanjile manipulacije” sustava.
Međutim, u julu 2021. Haitham al-Jubouri, koji je tada bio šef parlamentarnog odbora za financije, a kasnije je postao Kadhimijev savjetnik za financijsku politiku, poslao je pismo Aliju Allawiju, ministru financija, pozivajući ga da povuče ovaj potez.
Jubouri je rekao Allawiju da je njegov odbor primio pritužbe od tvrtki frustriranih da se isplata povrata poreza odgađa zbog FBSA-ovog nadzora nad procesom.
Jubouri je napisao: “S ciljem ublažavanja postupaka… predlažemo da IGCT provede revizijske postupke… i ograniči ulogu FBSA na njegove osnovne zadaće propisane njegovim zakonom.”
Kopije dopisa poslane su čelnicima FBSA i IGCT.
Jubouri je u izjavi za MEE rekao da je njegov prijedlog samo istaknuo da irački zakon o financijskom upravljanju “ne spominje nikakvu ulogu FBSA u raspodjeli poreznih depozita”.

Rekao je da odgovornost za naknadnu promjenu revizijskih aranžmana leži na IGCT-u.
“Oni koji su zaustavili reviziju [provodili] su direktive IGCT-a… a ne prijedlog koji smo podnijeli”, rekao je Jubouri.
Jubourija je ispitao sud u Bagdadu u sklopu preliminarne istrage, ali nije izdan nalog za njegovo uhićenje. Sigurnosni dužnosnik upoznat s napretkom istrage rekao je za MEE Jubouri da je iz Iraka otišao u Jordan.
Čini se da je Jubourijevo pismo pokrenulo lanac događaja koji su doveli do prebacivanja odgovornosti za reviziju zahtjeva za povrat poreza s FBSA na IGCT. U pismu poslanom Kadhimijevom uredu 27. srpnja, čelnik FBSA-a izrazio je podršku Jubourijevom prijedlogu i upitao treba li nadzorno tijelo nastaviti s revizijom zahtjeva za povrat poreza.
Čini se da je Jubourijev prijedlog dobio podršku Raeda Jouhija, šefa Kadhimijeva ureda.
Prema dokumentima u koje je MEE imao uvid, Jouhi je naložio Ibrahimu al-Zubaidiju, premijerovom pravnom savjetniku, da piše FBSA-u, IGCT-u i Glavnoj carinskoj upravi u znak podrške predloženoj smanjenoj ulozi FBSA-e.
Zubaidi im je, međutim, u pismu savjetovao samo da “učine ono što je potrebno u skladu sa zakonom”, citirajući članke zakona o financijskom upravljanju i još jedan zakon koji se odnosi na rad FBSA.
Čini se da niti jedan od zakona koje je naveo Zubaidi ne pruža nikakvu zakonsku osnovu za uklanjanje nadzorne uloge FBSA u pogledu zahtjeva za povrat poreza, ustanovio je MEE. Zapravo, prema zakonu, FBSA ima široku nadležnost za reviziju svih aspekata javnih financija. MEE je kontaktirao i Jouhija i Ibrahima al-Zubaidija za komentar, ali nije dobio odgovor.
Prema daljnjoj korespondenciji i dokumentima koje je MEE pregledao, Zubaidijevo pismo ipak se čini kao odobrenje od strane najviših dužnosnika u IGCT-u i FBSA-u da zaustave revizorov nadzor nad zahtjevima za povrat novca.
Dana 2. avgusta, glavni direktor IGCT-a, Shaker Al-Zubaidi, naredio je dužnosnicima da počnu raditi na usvajanju novog postupka revizije za koji je rekao da su ga odobrili Kadhimijev ured i FBSA.
Zubaidi je napustio IGCT nekoliko dana kasnije, premjestivši se na drugu funkciju unutar ministarstva financija u carinskom odjelu. Kada je kontaktiran za ovu priču, Shaker al-Zubaidi uputio je MEE na svog savjetnika za medije koji je odbio komentirati.
Do kraja avgust 2021. Allawi se suočavao sa sve većim pritiskom da ukloni FBSA iz procesa revizije zahtjeva za povrat poreznog depozita i konačno je pristao.
U roku od nekoliko sedmica milioni dolara su neprimjetno izvučeni – a opet podignuti kao gotovina u podružnicama Rafidain banke – s računa IGCT-a.
‘Tajne mreže’
Proći će još gotovo godinu dana prije nego što Allawi da ostavku zbog, kako je opisao, svoje frustracije zbog zasebnog skandala koji također uključuje Rafidain banku u koji je pristala platiti kompaniji za e-plaćanja 600 miliona dolara kompenzacije za raskid ugovora između njih. Allawi je osudio ugovor kao koruptivan, opisujući slučaj kao “kapku koja je prelila čašu” i navodeći endemsku korupciju u javnom sektoru.
“Postoje opsežne tajne mreže [koje se sastoje od] visokih dužnosnika, poslovnih ljudi, političara i korumpiranih državnih dužnosnika, koje djeluju u sjeni kako bi kontrolirale čitave sektore gospodarstva i povukle milijarde dolara iz javne riznice”, napisao je u poražavajućoj ostavci pismo Kadhimiju koje je on pročitao u kabinetu.
Upitan zašto je pristao na uklanjanje FBSA iz nadzorne uloge, Allawi je za MEE rekao: “Moje odobrenje temeljilo se na zahtjevu zakonodavne vlasti koju je predstavljao financijski odbor bivšeg parlamenta, odobrenju FBSA i premijera kabineta ministra, kao i zahtjev IGCT-a.”
Allawi je rekao da je unatoč tome uspostavio druge revizijske procese i sugerirao da FBSA-ova kontrola zahtjeva za porezne depozite ne bi bila dovoljna da zaustavi krađu novca porezne uprave – jer lopovi nisu ostavili papirnati trag koji bi revizori mogli pratiti.
“Postojanje FBSA-e natjeralo bi [lopove] da dvaput razmisle prije nego što to učine, ali ona [FBSA] ne bi otkrila krađu”, rekao je.
(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Tajni sastojak” uz koji će vam odjeća nakon pranja biti kao nova

“Tajni sastojak” uz koji će vam odjeća nakon pranja biti kao nova

ODUŠEVLJEN REZULTATIMA: Željko Samardžić  ubrizgao botoks u ovaj dio tijela

ODUŠEVLJEN REZULTATIMA: Željko Samardžić ubrizgao botoks u ovaj dio tijela