in

Savršena biljka za ljubitelje kafe

Slatka-Tajna.Eu

Coffea arabica je dokaz da neobične biljke ne moraju biti zahtjevne za održavanje.

Biljka kafe kao sobna vrsta je hibrid prilagođen sobnim uslovima i uspješno se gaji u domovima. Iz sjemena kafe raste tanka stabljika sa velikim, sjajnim listovima. Ova grmolika vrsta najčešće se može naći u saksijicama u obliku šolje i sličnim koje asociraju na posude u kojima se čuva kafa.

Ova vrsta voli svijetla mjesta, ali nikako direktnu sunčevu svjetlost. Odgovarala bi joj pozicija u blizini prozora sa jutarnjim suncem. Jako zračenje bi dovelo do oštećenja listića u vidu smeđih fleka.

U prirodi je rasprostranjena u tropskim krajevima, što treba imati u vidu kada razmišljate o uslovima koje zahtijeva.

Kafa voli vlagu pa će joj povremeno orošavanje sigurno prijati, a kada je potreba za vodom u pitanju, pobrinite se da se između dva zalijevanja zemlja blago prosuši.

Da bi biljka kafe dala cvijet, a potom i plod, potrebno je da dostigne zrelost od tri godine, ali i da ima sve potrebne uslove za rast i razvoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kafa je nepogrešiv poklon za kafoljupce, ali i ljubitelje neobičnih biljaka.

Istorija

Biljka kafa je rod niskog rasta koji pripada familiji Rubiaceae. Otkrivena je prije oko hiljadu godina, a pretpostavlja se da vodi porijeklo iz Etiopije. Zanimljivo je napomenuti da su se bobice i lišće u početku koristili za okrepljenje, a tek potom su ljudi otkrili da mogu da peku i melju zrna i od praha kuvaju napitak.

Afrički nomadi su zrnevlje kafe miješali sa životinjskom mašću i začinima i tako pravili energetske pločice ili su, pak, kuvali lišće i ljusku bobica i tako dobijali napitak bogat kofeinom, koji bi im pomogao da lakše podnesu duga i iscrpljujuća putovanja. Sufije su u 15. vijeku od kafe pravili vino koje im je pomagalo da ostanu budni tokom noćnih molitvi, a Arapi su već krajem 16. vijeka počeli da peku i melju zrna i kuvaju kafu sličnu današnjoj. Tajna je bila dugo čuvana, a izvoz ove čudesne biljke strogo zabranjen.

U Evropu je kafa stigla ilegalnim putevima i veoma brzo postala omiljena. Poslije nekoliko stotina godina dospjela je u sve krajeve svijeta, prvo kao napitak, a potom i kao proizvod. Danas je to jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Počast žrtvama Veleprometa, Ovčare i Ernestinova

Bojan Tomovic u bolnici: Pjevaču se naglo pogoršalo stanje, morao da potpiše ugovor da se neće ubiti