in

Ponedjeljak većinom bez oborina, pa u utorak opet kiša, snijeg, jako jugo

Ponedjeljak većinom bez oborina, pa u utorak opet kiša, snijeg, jako jugo
Slatka-Tajna.Eu
Ponedjeljak većinom bez oborina, pa u utorak opet kiša, snijeg, jako jugo

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

“Ponedjeljak će u većini Hrvatske biti sunčaniji od nedjelje, no u prvom dijelu dana u unutrašnjosti ponegdje maglovit.

U utorak novo naoblačenje s kišom koja će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnija, praćena jakim i olujnim jugom i južnim vjetrom. Ponegdje je moguće i nevrijeme, a u gorju će opet biti i snijega.

U srijedu prestanak oborine, prema večeri i smanjenje naoblake, pa će od četvrtka biti stabilnije, ali uz hladnija jutra, posebice na kopnu, gdje će biti i magle. Dnevna temperatura zraka bez veće promjene.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Još neke meteozanimljivosti, osobito važne poljoprivrednicima, spomenula je u agrometeorološkoj prognozi pripremljenoj za “Plodove zemlje” njezina kolegica Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom predah od oborina, pa u utorak opet kiša, snijeg, jugo

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U ponedjeljak će jutro u istočnoj Hrvatskoj i biti oblačno, a poslijepodne kraća sunčana razdoblja, osobito u zapadnim krajevima te Podravini. Slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar popodne će okrenuti na južni i jugozapadni.

Povremeno umjerenog jugozapadnjaka bit će i u Međimurju, dok će drugdje u središnoj Hrvatskoj vjetar biti uglavnom slab. U prvom dijelu dana pretežno oblačno, mjestimice uz maglu, zatim smanjenje naoblake.

Na zapadu zemlje barem djelomice sunčano. Ujutro prolazno više oblaka, osobito u gorju, gdje će mjestimice biti i magle, a navečer i u noći sa zapada novo naoblačenje te kiša. Podno Velebita ujutro će puhati umjerena do jaka bura, prema otvorenom moru sjevernog Jadrana sjeverozapadnjak, koji će okretati na jugozapadnjak, a navečer na jugo.

Juga će biti i u Dalmaciji. No u početku će uz obalu mjestimice puhati umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutro djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a uglavnom u južnijim predjelima još mjestimice može pasti malo kiše,osobito unutrašnjost. Zatim sunčanije.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, lokalno ujutro uz mogućnost za malo kiše ili pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren, veći dio dana sjeverozapadni, prema otvorenom moru u početku i jak pa će more biti umjereno valovito, gdjegod i valovito.”

U nastavku tjedna promjenjivo

U unutrašnjosti utorak oblačan i kišovit, osobito u gorju gdje će uz pad temperature u noći na srijedu kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Puhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Sredinom radnog dijela tjedna zapuhat će sjeverni vjetar te slabjeti, a i kiša će postupno prestajati. Četvrtak sunčaniji, ali ujutro u mnogim krajevima maglovit.

I na Jadranu dulja sunčana razdoblja u četvrtak, no do srijede će prevladavati oblačno vrijeme te kiša. Više kiše, nerijetko obilnije te praćene grmljavinom u utorak, koji će pritom biti i vrlo vjetrovit uz mjestimice olujno jugo i južni vjetar.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

أصعب مراحل التوتر ١😱🔥

أصعب مراحل التوتر ١😱🔥

Preminuo slavni američki dizajner Džordž Lois

Preminuo slavni američki dizajner Džordž Lois