in

PANGEOS TERAYACHT: Saudijska Arabija predložena kao lokacija za megaprojekt ‘plutajući grad’ vrijedan 8 milijardi dolara

PANGEOS TERAYACHT: Saudijska Arabija predložena kao lokacija za megaprojekt ‘plutajući grad’ vrijedan 8 milijardi dolara
Slatka-Tajna.Eu
PANGEOS TERAYACHT: Saudijska Arabija predložena kao lokacija za megaprojekt ‘plutajući grad’ vrijedan 8 milijardi dolara
FOTO: (Lazzarini Design Studio)

Italijanska dizajnerska kuća Pierpaolo Lazzarini otkrila je planove za gigantsku terajahtu u obliku kornjače od 8 milijardi dolara, sa Saudijskom Arabijom kao predloženom lokacijom za projekat. Ako bude finansiran, projekat bi bio najveća vodena građevina na svijetu.

Čamac, Pangeos, naziv koji potiče od praistorijskog superkontinenta Pangea, potencijalno bi mogao primiti do 60.000 gostiju. Dizajnerska kuća Lazzarini poznata je po svojim ambicioznim konceptima luksuznog transporta. Ranije ove godine, predstavila je koncept leteće superjahte pokretane helijumom, pod nazivom Air Yacht.

Iako konkretni enterijeri Pangeosa još nisu otkriveni, Lazzarini očekuje da će izgradnja početi oko 2033. godine i da će osmogodišnji projekat koštati oko 8 milijardi dolara.

“Prevodeći ovo u pomalo futuristički izraz, Pangeos produžava svoju dužinu za 550 metara sa rasponom od 610 metara na najširoj tački – krilima,” rekao je Lazzarini na web stranici projekta.

FOTO: (Lazzarini Design Studio)

Dizajnerska kuća je otkrila da je “plutajući grad budućnosti” podijeljen na blokove, uključujući hotele, trgovačke centre, parkove na krovovima, klubove na plaži, pa čak i aerodrome.

U terajahti će se nalaziti 19 privatnih vila i 64 apartmana na svakom od krila kornjače, a bit će opremljena sa devet HTS električnih motora, svaki od 16.800 konjskih snaga, što bi omogućilo masivnoj konstrukciji da krstari brzinom od pet čvorova. U svojoj prezentaciji Pangeosa, Lazzarini je predložio Saudijsku Arabiju kao lokaciju za terajahtu.

Dizajneri tvrde da smo “zbog savršene konfiguracije scenarija i logistike zamislili da se brodogradilište nalazi u Saudijskoj Arabiji” u području s direktnim pristupom moru.

Lazzarini predviđa luku kralja Abdulaha, 81 milju sjeverno od Džede, kao idealno mjesto za brodogradilište terajahti, a izgradnja bi zahtijevala izgradnju kružne brane i oko jednog kvadratnog kilometra mora da se očisti.

Pangeos virtuelne nekretnine sada su dostupne zainteresiranim kupcima. Putem Unreal Estate NFT crowdfunding inicijative, ljudi mogu kupiti bilo koji virtuelni prostor na brodu, od obične ulaznice za putnike do terase ili super vile.

„Kupljeni NFT će takođe raditi kao depozit i ekskluzivna prava iz virtuelnog u realni prostor“, rekao je Lazzarini.

Neobični planovi

Odobravanje divovskih raskošnih arhitektonskih projekata ne bi bilo nešto novo za Saudijsku Arabiju.

Posljednjih godina, prestolonasljednik Mohamed bin Salman, de facto lider Saudijske Arabije, podržavao je ambiciozne projekte s ciljem da se privreda kraljevstva preusmjeri da naftnih dolara.

U središtu ovih napora su planirana izgradnja futurističkog pustinjskog grada Neoma vrijednog 500 milijardi dolara i megaprojekta vrijednog 27 milijardi dolara u svetom gradu Meki.

Projekat Neom uključuje 170 km pravolinijski grad, za koji se reklamira da je 33 puta veći od New Yorka, osmostrani grad koji lebdi na vodi, skijalište sa presavijenim okomitim selom i druge ideje koje podižu obrve, kao što su kao leteći liftovi i urbana svemirska stanica.

Do sada je malo toga izgrađeno, ali su konsultantima plaćene velike sume i otkrivaju se sve čudniji planovi. Ipak, saudijske vlasti nastoje da očiste područja duž 170 km sjeverozapadne provincije Tabuk od svojih stanovnika, od kojih mnogi pripadaju plemenu Howeitat.

U septembru su dvojica pripadnika plemena, Abdulilah al-Howeiti i Abdulah Dukhail al-Howeiti, osuđeni na 50 godina zatvora i 50-godišnju zabranu putovanja jer su podržali odbijanje njihove porodice da budu prisilno deložirani iz svojih domova u Tabuku .

Pleme i grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost kompanijama koje rade na Neomu, uključujući otvoreno pismo trojici konsultanta u kojem ih pozivaju da prestanu sa svojim angažmanom dok ne budu riješeni negativni uticaji na ljudska prava.

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Mostar uz molitve i svijeće uz Vukovar i žrtve Domovinskog rata

Mostar uz molitve i svijeće uz Vukovar i žrtve Domovinskog rata

PUBLIKA JE DOČEKALA: Neno Murić se vratio u “Coloseum” sjajnim nastupom

PUBLIKA JE DOČEKALA: Neno Murić se vratio u “Coloseum” sjajnim nastupom