in

RAT UŽIVO: Rusi poručuju da nema izgleda ni planova za susret Putina i Bidena

RAT UŽIVO: Rusi poručuju da nema izgleda ni planova za susret Putina i Bidena
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi poručuju da nema izgleda ni planova za susret Putina i Bidena

14:34 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema izgleda ni planova za susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Ranije je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao da Rusija ne isključuje daljnje sastanke na visokoj razini s SAD-om o “strateškoj stabilnosti”.

“Ako Amerikanci pokažu interes i spremnost, nećemo odbiti”, rekao je Rjabkov u ruskim državnim medijima, prenosi Reuters.

13:59 Rusija nije isključila sastanke na visokoj razini s SAD-om, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

13:25 Danas se ponovo uspostavlja željeznička linija Kijev – Herson, objavila je državna uprava za željeznice. Ta je ruta bila ugašena nakon ruske okupacije. Prvi voz će voziti već danas.

12:53 Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je Putinu da produžavanje rata u Ukrajini povećava rizike. Erdogan je pozdravio sastanak američko-ruskih obavještajnih dužnosnika održan u Ankari

12:24 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, komentirao je mogućnost pregovora s Rusijom.

“Najviše pitanja koja mi sada novinari postavljaju odnosi se na moguće pregovore.

Mislim da su pregovori mogući samo kada postoje oni koji će ispoštovati dogovorene uvjete, plus jasna jamstva. Putinova Rusija to ne može pružiti. Oni su ratni zločinci i patološki lažljivci”, rekao je Geraščenko.

11:59 Švedski tužitelj koji vodi istragu o šteti na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 potvrdio je da se radilo o sabotaži i rekao da su pronađeni tragovi eksploziva.

Tužitelj Mats Ljungqvist je rekao da su sve pažljivo dokumentirali.

“Tokom istrage mjesta zločina koja je obavljena u Baltičkom moru izvršene su opsežne radnje, a područje je pažljivo dokumentirano. Analiza koja je sada obavljena pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Rad na naprednoj analizi se nastavlja kako bi se mogli donijeti čvršći zaključci o incidentu”, rekao je.

U priopćenju se dalje navodi da je “preliminarna istraga vrlo složena i opsežna” te da se rad nastavlja. U priopćenju se ne navode imena osumnjičenih. Također se hvali saradnja vlasti u Švedskoj s onima u drugim zemljama. Završava se tvrdnjom da tužitelj u ovom trenutku ne može davati više informacija.

11:27 Ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Ukrajina pogodila školu u okupiranoj regiji Donjeck, jednom od područja Ukrajine za koje Ruska Federacija tvrdi da ih je anektirala.

RIA citira ruskog gradonačelnika Donjecka Alekseja Kulemina koji je rekao da je 10 granata ispaljeno na centar grada, od kojih su dvije pale u neposrednoj blizini škole.

“Prema riječima mještana, bilo je oko pet pogodaka. S obzirom na to da je granatiranje bilo za vrijeme policijskog sata, nije bilo žrtava. Stakla su razbijena, zidovi na školskoj zgradi prošarani su gelerima”, piše u priopćenju.

11:06 Vatikan je spreman učiniti sve kako bi posredovao i okončao krizu u Ukrajini, rekao je papa Franjo.

U intervjuu za italijanske dnevne novine La Stampa Papa je rekao da je važno ne odustati kada je u pitanju pomirenje između Moskve i Kijeva.

“Ali svi se moraju posvetiti demilitarizaciji srca, a zatim smirivanju, razoružavanju. Svi moramo biti pacifisti”, rekao je.

“Htjeti mir, a ne samo primirje koje može služiti ponovnom naoružavanju. Stvarni mir, koji je plod dijaloga”, dodao je.

10.15 Branitelji su u jednom danu uništili 350 napadača i 5 topničkih sistema, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

09.10 Borba s petokolnašima i ratnim profiterima u Ukrajini. Uhapšen stanovnik Mikolajivske oblasti: prodavao je RPG-ove i granate.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










alt

08.10 Šef britanske obavještajne službe ocijenio je da je protjerivanje 400 ruskih špijuna širom Europe zadalo “najznačajni strateški udarac Moskvi” u novijoj povijesti, a pritom je i iznenadilo Vladimira Putina.

Ken McCallum je u godišnjem izvještaju o aktuelnim prijetnjama Velikoj Britaniji također ponovio upozorenja o kineskim pokušajima utjecaja na britansko zakonodavstvo te pokušajima Pekinga da nadzire i maltretira kinesku dijasporu.

Istaknuo je da je ogroman broj ruskih dužnosnika protjeran iz cijelog svijeta, a pritom iz Europe njih 600. Više od 400 protjeranih osumnjičeno je za špijunažu.

Ispričao je kako je Britanija iskoristila “dobro prokušane metode protjerivanja” usvojene nakon trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju u Engleskoj 2018. godine, što je pokrenulo val diplomatskih protjerivanja.

McCallum je rekao da je Britanija od tada odbila više od 100 zahtjeva za ruske diplomatske vize navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

– Radi se o tome da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na rusku agresiju u u budućnosti. Nešto od toga će biti prikrivena agresija, s kojom će se MI5 uhvatiti u koštac i poraziti je. Ali veći dio, kao što je sada situacija s energentima, bit će otvorenog tipa, rekao je.

Upozorio je da su ruski ‘tajni alati‘ cyber napadi, dezinformacije, špijunaža i uplitanje u britanski demokratski proces, pa ustvrdio kako je MI5 naporno radio da Ujedinjeno Kraljevstvo postane “najteže moguće operativno okruženje za rusko tajno djelovanje”.

Posebno je spomenuo prijetnju koju predstavljaju oligarsi povezani s Putinom.

– Neke njihove igrače smo uspješno izbacili iz igre, i sada u vlastitoj svlačionici okrivljuju jedni druge, ali ponovno će nas napasti, rekao je koristeći nogometnu analogiju.

07.30 Oružane snage Ukrajine uništile radar okupatora kod Nove Kahovke, javlja Glavi stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec objavio je video koji po njegovim riječima prikazuje komoru za mučenje koju su koristile ruske snage u nedavno oslobođenoj regiji Herson.

U videu objavljenom na društvenim mrežama Telegram i Facebooku Lubinec govori iz više podzemnih prostorija s prljavim zidovima i podovima, uključući i malu prostoriju u kojoj je prema njegovim tvrdnjama istovremeno držano do 25 ljudi.

Video je objavljen nakon što je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u četvrtak ujutro objavio da su u Hersonu istražitelji otkrili 63 tijela s tragovima mučenja.

Lubinec je rekao da su prostorije korištene za zatočenje, ispitivanje i mučenje, pri čemu su za iznuđivanje priznanja korišteni električni šokovi.

Neimenovani sredovječni muškarac na snimci kazao je da je u jednoj od soba držan 24 dana. Posvjedočio je da je bio vezan za stolicu te opetovano podvrgnut mučenju elektrošokovima, pri čemu su Rusi provodili ispitivanja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OBILJEŽAVA SE GODINA OD NJENE SMRTI: Sarajevo se sjeća Merime Njegomir

OBILJEŽAVA SE GODINA OD NJENE SMRTI: Sarajevo se sjeća Merime Njegomir

Dok je Karleuša u Beogradu, evo s kim je Duško Tošić uhvaćen u Istanbulu na zadnjem sjedištu! (Foto) – Senzacija

Dok je Karleuša u Beogradu, evo s kim je Duško Tošić uhvaćen u Istanbulu na zadnjem sjedištu! (Foto) – Senzacija