in

“Nema mjesta nagađanjima i teorijama zavjere”

“Nema mjesta nagađanjima i teorijama zavjere”
Što stoji iza pada rakete na Poljsku?

Što stoji iza pada rakete na Poljsku?

Foto: Otvoreno / HRT

Nema mjesta nagađanjima, špekulacijama i teorijama zavjere, poručeno je među ostalim u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj se govorilo o padu rakete u Poljskoj, kao i o ratu u Ukrajini i mogućnosti da Hrvatska Kijevu pošalje 14 helikoptera, odnosno obučava ukrajinske vojnike.

Govoreći o tragediji u Poljskoj, umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić, vojni analitičar, istaknuo je da je jučer bio jedan od najtežih dana kad je u pitanju raketiranje cjelokupnog ukrajinskog teritorija te da je Ukrajina maksimalno podigla svoj sustav protuzračne obrane. Rekao je da se treba jasno utvrditi tip rakete, iako svi govore da je S300, te da je pitanje jesu li raketu lansirali Rusi i Ukrajinci.

Urednik i voditelj Mislav Togonal istaknuo je da je S300 nekad bio i u sastavu hrvatskih oružanih snaga, na što se nadovezao stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekavši da je riječ o učinkovitom sustavu koji nam je pomogao u odvraćanju Srbije od aktivnosti kao što je bilo raketiranje Zagreba.

Rekao je da za slučaj u Poljskoj moramo pričekati rezultate istrage te da treba imati povjerenja u istražitelje.

– Najgore je kad se ovakve situacije iskoriste za emocionalno pražnjenje i pokušaj nametanja određenih odluka koje se temelje na čistoj emociji, poručio je Akrap, dodajući da odluke treba donositi hladnom glavom i na temelju provjerenih informacija.

– Nema mjesta nagađanjima, nema mjesta špekulacijama i nema mjesta određenim teorijama zavjere i urote, poručio je Akrap.

Akrap je rekao i da ne bi uspoređivao ovaj slučaj s padom drona u Zagrebu u ožujku, dodajući da je kontekst potpuno drugačiji.

Umirovljeni general-bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da su sustavi kao što su S300 više namijenjeni zrakoplovima, dok su za dronove potrebni specifični protuzračni sustavi.

– Prilično se teško obraniti od svih tih stvari, dodao je.

Barić: Rusi gube zbog nemogućnosti logističke potpore

Govoreći o ratu u Ukrajini, Barić je rekao da smo poslije oslobađanja Hersona došli u situaciju da ne razgovaramo o borbenim aktivnostima, ali da je cjelokupna crta bojišnice od sjevera, sjeveroistoka pa skroz do juga izuzetno aktivna.

– Ukrajinski stožer shvatio je da mora biti proaktivan, dodao je.

Barić je također rekao da Rusi gube ovaj rat te da je jedan od većih razloga za to nemogućnost logističke potpore svojih snaga.

Akrap je rekao kako, bez obzira na to što dolazi zima, ne vjeruje da će se prestati s napadnim djelovanjima s ciljem oslobađanja okupiranog teritorija, dodajući da “ruska zima” u ovom slučaju ne odgovara Rusima, čije oružane snage nisu opremljene ni motivirane da se bore zimi, za razliku od ukrajinskih.

Hoće li Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere?

Togonal je naveo kako se govori i o tome da će Hrvatska Ukrajini poslati 14 helikoptera Mi-8. Štimac je rekao da se jednog dana moramo odreći tehnike koju je problematično održavati te da je to dobar potez, a Barić se prisjetio i kada je preživio pad takvog helikoptera u Vukovaru 2007. godine, u kojemu je poginulo dvoje ljudi.

O obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Što se tiče mogućnosti obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Barić je rekao da smo jasno iskazali svoju političku odluku da smo na strani Ukrajine i da smo je spremni pomagati, dodajući kako ne vidi bojazan da bi Hrvatska kao mala država s malom vojskom obučavala velike borbene sastave.

– Ako si jednom iskazao da si spreman pomoći, onda ja ne vidim da Hrvatska ne bi trebala pomagati i u ovom dijelu, rekao je Barić, dodajući da je to pitanje dosljedne vanjske i obrambene politike.

Štimac se složio, rekavši da kao članica EU-a i NATO-a osim benefita imamo i neke obveze.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

KO O ČEMU: Jovana Jeremić opet o intimnim odnosima

KO O ČEMU: Jovana Jeremić opet o intimnim odnosima

Darko Lazić nakon vijesti da ponovo postaje tata: Volio bih da dobijem još jednog ku..nju! – Senzacija

Darko Lazić nakon vijesti da ponovo postaje tata: Volio bih da dobijem još jednog ku..nju! – Senzacija