in

Rusija demantira da su njezini projektili pogodili Poljsku

Rusija demantira da su njezini projektili pogodili Poljsku
Slatka-Tajna.Eu
Rusija demantira da su njezini projektili pogodili Poljsku

Eksplozija u Poljskoj

Foto: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki / Reuters

Dvije osobe poginule su u eksploziji u Przewodówu, selu na istoku Poljske, blizu granice s Ukrajinom, objavili su vatrogasci u utorak. 

– Vatrogasci su na mjestu događaja, nije jasno što se dogodilo, rekao je Lukasz Kucy, dežurni vatrogasni časnik u obližnjoj vatrogasnoj postaji.

Poljska podiže borbenu pripravnost vojske

U istočnoj Poljskoj dogodila se eksplozija, kazao je Piotr Muller, glasnogovornik poljske vlade. Na terenu je tim stručnjaka koji nastoje razjasniti što se dogodilo i nastavit će raditi na prikupljanju detalja o ovoj ozbiljnoj situaciji, dodao je.

Poljske vlasti su u kontaktu s NATO-partnerima, uključujući i Sjedinjene Države, rekao je Jacek Siewiera, voditelj Ureda za nacionalnu sigurnost Poljske te dodao da Poljska podiže borbenu pripravnost vojske.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladina odbora za nacionalnu sigurnost i obranu.

Poljski radio ZET izvijestio je prije da su dva zalutala projektila u utorak pogodila Przewodów i usmrtila dvije osobe, ali nije navedeno više detalja.

Američki dužnosnik tvrdi da su ruski projektili pogodili Poljsku 

Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, izvijestio je u utorak Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da je riječ o ruskim raketama.

Dužnosnik je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti situacije, izvijestio je AP. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju.

Oglasio se Pentagon

Glasnogovornik Pentagona rekao je da američki ministar obrane analizira informacije prema kojima su dvije ruske rakete pogodile lokaciju u Poljskoj na granici s Ukrajinom.

– Nemamo u ovom trenutku elemenata kojima bismo potvrdili te informacije, rekao je glasnogovornik Pentagona, dodajući da se informacije i dalje proučavaju.

Rusija zanijekala napad na Poljsku

Rusija je u utorak demantirala da su njezini projektili pogodili Poljsku, nazvavši vijesti o tome namjernom provokacijom, dok su brojne zemlje odmah reagirale nazvavši takvu situaciju novom eskalacijom i potvrdivši da svaki pedalj teritorija NATO-A mora biti branjen.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je izvješća da su ruski projektili pogodili poljski teritorij, nazvavši ih “namjernom provokacijom čiji je cilj eskalacija stanja”.

U priopćenju se kaže: “Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništenje.”

– Olupina koja je nađena na mjestu udara nema nikakve veze s ruskim oružjem, dodaje Moskva.

Zabrinutost ostalih zemalja članica NATO-a

Ako su ruski projektili pogodili Poljsku, to bi bila daljnja eskalacija od strane Rusije, rekao je češki premijer Petr Fiala, dodajući da udari na Ukrajinu pokazuju da Moskva želi uništiti tu zemlju.

– Čvrsto stojimo iza naših EU i NATO saveznika, dodao je na Twitteru.

Predsjednik Litve rekao je u utorak navečer da se mora braniti svaki pedalj teritorija NATO-a.

– U vezi s vijestima iz Poljske večeras o najmanje dvije eksplozije. Održavamo bliske kontakte s našim poljskim prijateljima. Litva je snažno solidarna s Poljskom. Svaki pedalj teritorija NATO-a mora se braniti!, tvitao je predsjednik Gitanas Nauseda.

– Uzrok eksplozija još nije poznat, ali su u isto vrijeme ruske rakete napale Ukrajinu”, dodao je Nauseda u objavi na Facebooku.

– Teroristički režim će biti zaustavljen udruženom snagom saveznika.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije na Twitteru je objavilo poruku u kojoj je izrazilo zabrinutost i solidarnost.

Slovački ministar obrane rekao je da Moskva mora odmah zaustaviti besmislene napade na ukrajinsku infrastrukturu i objasniti što se dogodilo u istočnoj Poljskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je za utorak navečer Vijeće za obranu “kao odgovor na projektil koji je pao na teritorij Poljske”, objavio je njegov glasnogovornik Zoltan Kovacs na Twitteru.

Grlić Radman: Hrvatska stoji solidarno uz Poljsku, članicu EU i NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak, nakon što su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, da Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a.

– Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a. Poljska je naš saveznik, rekao je Grlić Radman u Hrvatskom saboru osvrćući se na to da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe. Naveo je i da je zbog toga izrazio sućut poljskim ministru vanjskih poslova Zbigniewu Rauou.

Grlić Radman je to rekao tijekom rasprave o izviješću premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u svibnju, lipnju i listopadu.

Davor Ivo Stier (Klub HDZ-a) zabrinjavajućim je ocijenio situaciju s padom ruskih projektila na istok Poljske, a Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) izrazio je solidarnost i sućut svim stradalim u Ukrajini i Poljskoj.

Glavašević je u ovoj situaciji kada su ruski projektili pali na teritorij Poljske pozvao na razum i “spuštanje lopte”.

– Kada čujemo takve vijesti u mnogima će se probuditi strahovi, pogotovo s našim iskustvom kakvo smo imali, kazao je.

Dodao je i da je glasnogovornik poljske vlade pozvao da se ne šire nepotvrđene informacije jer će njihova vlada o svemu informirati javnost.

– U ovom trenutku važno je ne podizati paniku. Razumijemo strahove, ali važno je zadržati razum i čekati informacije iz provjerenih izvora”, poručio je. Smatra i da će se pronaći način da se situacija deeskalira jer “eskalacija nikome nije u interesu”.

Izrazivši sućut Poljacima, obiteljima poginulih i davši potporu Ukrajini, Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) ocijenio je da je to izuzetno ozbiljna situacija.

– To je na neki način napad i na članicu NATO saveza, dodao je.

Hajduković je izrazio i predanost pomoći Ukrajini i svim drugima koji su napadnuti od strane Rusije. Podsjetio je i da su gotovo jednoglasno u Hrvatskom saboru donijeli Deklaraciju kojom su osudili Rusku agresiju na Ukrajinu i u kojoj smo se obavezali na humanitarnu i tehnološku pomoć. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Slovenska predsjednica o BiH: Hrvatska se previše miješa / Bljesak.info

Slovenska predsjednica o BiH: Hrvatska se previše miješa / Bljesak.info

Dodatna podrška poljoprivrednim proizvođačima TK

Dodatna podrška poljoprivrednim proizvođačima TK