in

RAT UŽIVO: Poljska podigla nivo vojne pripravnosti

RAT UŽIVO: Poljska podigla nivo vojne pripravnosti
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Poljska podigla nivo vojne pripravnosti

22:40 Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller upravo je održao konferenciju za novinare u glavnom gradu Varšavi, gdje je rekao da vlada podiže nivo pripravnosti vojske kao odgovor na eksploziju u blizini granice s Ukrajinom.

22:20 “Šokiran sam vijestima o projektilu ili nekom drugom oružju koje je ubilo ljude na poljskom teritoriju. Moja sućut porodicama. Europska unija stoji uz Poljsku”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u tvitu nakon izvještaja o eksploziji u blizini ukrajinske granice koja bi mogla biti povezana s ruskim projektilima.

“U kontaktu sam s poljskim vlastima, članovima Europskog vijeća i drugim saveznicima”, rekao je u tvitu.

22:10 Ruski državni mediji već objavljuju da su zapravo ukrajinske, a ne ruske rakete pogodile poljski teritorij. Ove tvrdnje su, naravno, neutemeljene.

Državna novinska agencija Ria Novosti citirala je ruskog “vojnog stručnjaka” koji je tvrdio da ruske krstareće rakete “ne bi mogle dosegnuti poljski teritorij, ali ukrajinski raketni sustavi S-300, koji ne rade normalno, mogu”.

Nekoliko prokremaljskih Telegram kanala objavilo je slične tvrdnje.

22:05 “Ako su ruski projektili pogodili Poljsku, to bi bila daljnja eskalacija od strane Rusije”, rekao je češki premijer Petr Fiala, dodajući da udari na Ukrajinu pokazuju da Moskva želi uništiti tu zemlju.

“Čvrsto stojimo iza naših EU i NATO saveznika”, dodao je na Twitteru.

22:00 Njemačka je rekla da prati izvještaje o ruskim raketama u Poljskoj, dodajući da je u kontaktu s Poljskom i drugim članicama NATO-a, prenosi Reuters.

“Moje misli su s Poljskom, našim bliskim saveznikom i susjedom. Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s našim poljskim prijateljima i NATO saveznicima”, tvitala je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. 

21:57 Ukrajina ponovno potvrđuje svoju punu solidarnost s Poljskom i spremna je pružiti svu potrebnu podršku. Kolektivni odgovor na ruske akcije mora biti čvrst i principijelan. Među neposrednim radnjama trebaju biti: samit NATO-a uz učestvovanje  Ukrajine za izradu daljnjih zajedničkih akcija koje će prisiliti Rusiju da promijeni svoj smjer eskalacije, opskrbiti Ukrajinu modernim zrakoplovima poput F-15 i F-16, kao i sustavima protuzračne obrane, tako da možemo presresti sve ruske projektile. Danas štititi ukrajinsko nebo znači štititi NATO, tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

21:55 “Pad raketa na teritoriju nije nesreća, već namjerno planirani “pozdrav” iz Rusije, prerušen u “grešku”. To se događa kada zlo ostane nekažnjeno, a političari se bave “pacifikacijom” agresora. Ruski teroristički režim mora biti zaustavljen. Saučešće poginulim”, tvitao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika. 

21:50 Evo gdje se nalazi selo na ukrajinsko-poljskoj granici gdje su pale rakete.

21:45 NATO kaže da razmatra izvještaje da su rakete ili projektili pali u državu članicu Poljsku i da blisko sarađuje s poljskim vlastima.

“Proučavamo ove izvještaje i blisko koordiniramo s našom saveznicom Poljskom”, rekao je dužnosnik NATO-a za CNN.

21:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je pad raketa u Poljskoj.

“Teror nije ograničen na naše nacionalne granice. Ruske su rakete pogodile Poljsku. Ispaliti projektile na NATO-ov teritorij. Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost. Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati”, rekao je u video obraćanju Zelenski.

Potom je izrazio podršku Poljskoj. “Želim sada reći svoj našoj braći i sestrama Poljacima: Ukrajina će vas uvijek podržavati. Teror neće osloboditi ljude. Pobjeda je moguća kada nema straha. Rusija terorizira nas i sve do kojih može doći”, dodao je. 

21:25 Slovački ministar odbrane Jaro Nad komentirao je događaj u Poljskoj.

“Vrlo sam zabrinut zbog ruskih projektila koji su pali na Poljsku. Rusija mora objasniti šta se dogodilo. Besmisleni napadi na infrastrukturu moraju odmah prestati. Ruska nesmotrenost izmiče kontroli. Biti ću u bliskom kontaktu s Mariuszom Blaszczakom, ministrom odbrane i saveznicima radi koordinacije odgovora na ovo”, tvitao je Jaro Nad.

21:05 Ministarstvo odbrane Ruske Federacije oglasilo se o raketama i eksploziji u Poljskoj. “Izjave poljskih medija i dužnosnika o navodnom padu ruskih projektila na selo Przewodow namjerna su provokacija u cilju daljnje eskalacije”, stoji u saopćenju.

“Nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim oružjem. Krhotine koje su objavili poljski mediji s mjesta događaja u Przewodowu nemaju nikakve veze s ruskim oružjem”, navodi se. 

21:00 Rusko tržište srušilo se na vijest o padu dviju raketa na teritorij Poljske, članice NATO-a.

20:55 “Ruski projektili koji pogađaju teritorij članice NATO-a vrlo su opasna eskalacija od strane Kremlja, Latvija izražava punu solidarnost s našom saveznicom Poljskom i podržat će svaku akciju koju Poljska smatra prikladnom. Rusija će snositi punu odgovornost za sve posljedice”, tvitao je Edgars Rinkevics, latvijski ministar vanjskih poslova.

20:45 Glavna urednica Russia Todaya, Putinova propagandistica Margarita Simonjan na Telegramu je prokomentirala mogući pad ruskih raketa na Poljsku.

“Sada Poljska ima vlastitu Belgorod regiju. A što ste očekivali?” napisala je kratko.

20:40 “Kao odgovor na obustavu transporta nafte naftovodom Družba i projektila koji su pogodili teritorij Poljske, premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je hitno Vijeće za odbranu u 20 sati”, objavio je glasnogovornik mađarske vlade.

20:35 “Najnovije vijesti iz Poljske najviše nas zabrinjavaju. Blisko se savjetujemo s Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna braniti svaki komad teritorija NATO-a. U potpunosti smo solidarni s našim bliskim saveznikom Poljskom”, stoji u tvitu estonskog ministarstva vanjskih poslova.

20:25 Reuters izvještava da Pentagon “u ovom trenutku ne može potvrditi izvještaje o dva ruska projektila koji su prešli Poljsku”.

20:20 Poljski premijer Mateusz Morawiecki hitno je sazvao Odbor ministarskog vijeća za pitanja nacionalne sigurnosti i odbrane, javio je glasnogovornik vlade Piotr Muller.

Nije otkrio razlog sazivanja hitnog sastanka, ali poljski mediji pišu da je sazvan zbog projektila koji su pali na selo blizu granice s Ukrajinom i ubili dvoje ljudi. SAD tvrdi da je riječ o zalutalim ruskim projektilima.  

20:10 Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks izrazio je saučešće poginulim Poljacima nakon pada ruskih raketa na selo blizu granice s Ukrajinom. “Zločinački ruski režim ispalio je projektile koji nisu gađali samo ukrajinske civile nego su pali i na teritorij NATO-a u Poljskoj. Latvija u potpunosti stoji uz prijatelje Poljake i osuđuje ovaj zločin”, dodao je u tvitu.

19:45 U selu Przewodow na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice u poslijepodnevnim satima došlo je do eksplozije, a prema prvim informacijama dvije osobe su smrtno stradale. Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali uzrok eksplozije još nije poznat. Radio Lublin kaže da su poginule dvije osobe. Do incidenta je došlo u 15:40 minuta.

Neki poljski mediji objavili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ta vijest nije potvrđena. “Dvije zalutale rakete pale su u mjesto Przewodów u Lublinskoj pokrajini na granici s Ukrajinom”, neslužbeno doznaje Radio ZET. “Pogodili su sušare za žito. Dvije osobe su umrle. Na licu mjesta su policija, tužiteljstvo i vojska”, dodaje ovaj radio.

“Pojavila se informacija da je premijer Poljske sazvao je hitan sigurnosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Przewodów, poljski grad 100 km od ukrajinskog Lavova. Zabilježene su dvije mrtve osobe”, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

19:30 Ruski novinar Timofej Jafremov, inače zamjenik glavnog urednika stranice Yakutia.info, optužen je za diskreditiranje ruske vojske. Sud ga je optužio zbog komentara koji je dao u intervjuu za televizijski kanal Dozhd kada je govorio o ženama u Jakutsku koje su 25. septembra protestvovale protiv rata u Ukrajini, piše neovisni ruski portal Meduza.

Sud je presudio da je Jefremov diskreditirao vojsku kada je izgovorio rečenicu: “Nećeš poslati ženu na ratište.” “Ratište može postojati samo u ratu, a s obzirom na to da Rusija provodi specijalnu operaciju, a ne rat, Jefremov je trebao upotrijebiti izraz ‘linija kontakta'”, stoji u službenoj presudi.

Sud je novinara kaznio s 30.000 rubalja, što je otprilike 479 eura.

19:15 Nekoliko prekida u opskrbi strujom zabilježeno je u različitim dijelovima Moldavije, uključujući i glavni grad, nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu u susjednoj Ukrajini, saopćile su moldavske vlasti.

“Dijelovi Moldavije suočeni su s prekidima struje nakon ruskih raketnih napada koji su ciljali ukrajinske gradove i njihovu vitalnu infrastrukturu”, napisao je moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu na Twitteru.

“Svaka bomba koja padne na Ukrajinu također utječe na Moldaviju i naš narod”, rekao je.

18:52 Zelenski je komentirao nova bombardiranja. Kaže da možda još nije gotovo. “Znam da su napadi projektilima doveli do nestašice struje diljem zemlje”, rekao je: “Radimo na tome, sve ćemo popraviti, preživjet ćemo.”

18:38 Broj poginulih i ranjenih Rusa u ratu u Ukrajini premašio je 100.000, rekao je visoki dužnosnik iz Pentagona dodavši da je broj ubijenih civila u Ukrajini veći od 40.000.

18:14 Rusija navodno dijeli i novčane nagrade mobiliziranim vojnicima koji uspiju uništiti ukrajinsku vojnu opremu.

17:52 Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga rekao je da je Rusija ispalila oko 100 projektila diljem Ukrajine. Dodaje da su gađali stratešku infrastrukturu, ali da su pogođene i stambene zgrade.

17:12 Predsjednik Republike Zoran Milanović odao je počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata općine Majur, a zatim je položio vijenac i zapalio svijeće na spomen-obilježju žrtvama Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata sela Stubalj. Nakon toga sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur te na otkrivanju spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata. Odgovarao je i na pitanja novinara. Komentirao je obučavanje ukrajinskih vojnika. “Neću dati suglasnost. Otišao je gore (u Bruxelles, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, op.a.) bez ikakve moje prethodne suglasnosti. Dosta je odlazaka mini Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika, to tako neće”, rekao je Milanović dodajući da je to jako loše, prenosi N1.

16:48 Vojne vlasti objavile su da je u ruskim bombardiranjima Kijeva poginula najmanje jedna osoba.

16:24 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba oglasio se povodom ruskih napada. “Ruske rakete upravo sada ubijaju ljude i uništavaju infrastrukturu širom Ukrajine. To je ono što Rusija ima za reći o pitanju mirovnih pregovora. Prestanite sugerirati Ukrajini da prihvati ruske ultimatume! Ovaj teror se može zaustaviti samo snagom našeg oružja i principa”.

15:25 Geraščenko: Rusi napadaju mirne gradove i civile

“Rusi napadaju mirne gradove, civile. Harkiv i Lavov su djelomično bez struje nakon ruskih napada, objavili su gradonačelnici. Zaustavljen je metro u Harkivu”, napisao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

15;15 Eksplozije u Lavovu

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji kaže da se u gradu čuju eksplozije. “Ostanite u skloništima”, napisao je

15:10 Napadnut i Harkiv

Oleh Sinyjehubov, guverner ukrajinske regije Harkiv, također je objavio kratku obavijest na Telegramu u kojoj kaže: “Okupatori su napali Harkiv! Ostanite u skloništima.”

15:05 Nova eksplozija u Kijevu

Nešto prije 16 sati u Kijevu se čula nova eksplozija. Eksploziju je potvrdio i gradonačelnik Vitalij Kličko. Kaže da je pogođena zgrada u četvrti Pečersk.

15:00 Russia Today pokrenula portal na srpskom. Urednica: Dragi Srbi, braćo, gledajte RT

Televizija Russia Today (RT), koja je pod sankcijama Europske unije, objavila je danas da je pokrenula multimedijalni online portal na srpskom jeziku RT Balkan, dok se početak emitiranja televizijskog programa planira do 2024. godine.

14:50 Rusi bježe iz grada na istočnoj obali Dnjepra kod Hersona

Državni službenici koji rade za rusku administraciju u Novoj Kahovki, drugom po veličini gradu u ukrajinskoj južnoj regiji Hersonu, otišli su zbog borbi, rekli su dužnosnici.

Grad je na istočnoj obali rijeke Dnipra, pored goleme brane Kahovke, za čije granatiranje se međusobno optužuju Ukrajina i Rusija.

Također graniči s ušćem Sjevernokrimskoga kanala, ključnog izvora svježe vode za poluotok Krim, koji je Rusija zauzela 2014.

“Nakon dobro poznatih događaja od 11. studenog, kada je ruskim snagama naređeno povlačenje s desne (zapadne) obale hersonske regije, Nova Kahovka se našla pod izravnom vatrom topništva velikog kalibra i minobacača oružanih snaga Ukrajine”, priopćila je gradska uprava koju je postavila Rusija.

Rečeno je da su zaposlenici gradske uprave i općinskih institucija napustili grad i premjestili  ih na sigurna područja u regiji.

14:45 Objavljena snimka zgrade koju su navodno pogodili Rusi

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine, objavio je video goruće zgrade. Navodno se radi o požaru koji je izbio nakon novog ruskog napada na Kijev.

 14:40 Reuters: Rusko povlačenje možda neće stati na istočnim obalama Dnjepra

Rusko povlačenje možda se neće zaustaviti na istočnim obalama Dnjepra, kako se to ranije mislilo.

14:30 U Kijevu eksplozije

U Kijevu se danas poslijepodne čuju nove eksplozije

“Upravo sam čuo dvije eksplozije u centru Kijeva. Zvučalo je kao protuzračna obrana. Vidljivost je ograničena zbog oblaka”, napisao je Christopher Miller, dopisnik FT-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako piše šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, eksplozije su odgovor “na moćni govor Zelenskog na samitu G20”.

“Zaista netko misli da Kremlj želi mir?”, napisao je.

14:20 Ukrajinci prešli na lijevu stranu Dnjepra i oslobađaju mjesta?

Telegram kanalima kruže glasine da su ukrajinske snage ponovno zauzele naselja na istočnoj obali regije Herson, nakon što su potisnule ruske snage sa zapadne obale u petak. Hersonsku oblast dijeli rijeka Dnjepar.

Ove glasine o novoj fazi ukrajinske ofenzive dolaze kao nastavak subotnje izjave ukrajinskog južnog zapovjedništva da su u tijeku borbene aktivnosti za ponovno zauzimanje poluotoka Kinburn, koji se nalazi južno od regija Mikolaiv i Herson.

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalia Humeniuk, izjavila je danas za Ukrainian United News da je jug i dalje područje stalnih borbi tako da “o tome sada šutimo”.

Međutim, govoreći za Espresso TV, također danas, rekla je da su se ruske snage povukle sa svojih obrambenih položaja uz lijevu obalu rijeke za 15-20 km kako bi izbjegle granatiranje od strane Ukrajinaca.

14:00 Student iz Zambije poginuo u Ukrajini. U Rusiji je služio zatvorsku kaznu

Student iz Zambije koji je u Rusiji služio devetogodišnju kaznu zatvora, poginuo je u ratu u Ukrajini, boreći se na strani Rusije.

13:55 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine

  13:30 FOTO Vučić se obukao kao Čečen, Kadirov mu poslao poklone

“RUSKI narod je za naš bratski narod, a stoljetna povijest je to više puta dokazala i rusko-srpski odnosi se ne mogu rušiti ni pod kakvim pritiskom”, ocijenio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u razgovoru s izaslanikom čečenskog vođe Ramzana Kadirova.

  13:20 Von der Leyen: Rusija radije spaljuje plin nego da ga proda, zato su skočile cijene

RUSIJI je više stalo do toga da koristi plin kao oružje, pa ga čak radije spaljuje nego da ga proda, u znak odmazde zbog zapadnih sankcija, optužila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

13:10 Britanski premijer Rusiji poručio da ode iz Ukrajine i zaustavi barbarski rat

RISHI SUNAK, novi britanski premijer, Rusiji je na sastanku G20 poručio da “ode iz Ukrajine”, a njezinu invaziju Ukrajine nazvao je “barbarskom”

  13:00 Putin potpisao dekret, Rusi s dvojim državljanstvom mogu biti regrutirani

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rusima s dvojnim državljanstvom dopušta služenje u oružanim snagama zemlje, javlja Moscow Times.

12:30 Glavni stožer: Rusija je izgubila 82.080 vojnika u Ukrajini od 24. veljače.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je 15. studenog da je Rusija izgubila 2861 tenk, 5773 oklopna borbena vozila, 1850 topničkih sustava, 393  raketna sustava, 208 sustava protuzračne obrane, 261 helikopter, 278 zrakoplova, 1.511 dronova i 16 čamaca.

    Prije 2 sata

12:20 Lavrov održao presicu na Baliju, napao NATO, Europsku uniju…

UKRAJINA je iznijela nerealne uvjete za mir, rekao je na konferenciji za medije na Baliju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

12.00 UN-ov ured za ljudska prava: I Rusija i Ukrajina mučile su ratne zarobljenike

UN-ov ured za ljudska prava (OHCHR) priopćio je da su i Rusija i Ukrajina mučile ratne zarobljenike tijekom gotovo devetomjesečnog sukoba, uključujući korištenje elektrošokova i prisilnu golotinju. Reuters izvještava da je nadzorni tim UN-a sa sjedištem u Ukrajini svoje nalaze temeljio na razgovorima s više od 100 ratnih zarobljenika sa svake strane sukoba. Razgovori s ukrajinskim ratnim zarobljenicima obavljeni su nakon njihovog oslobađanja, budući da Rusija nije odobrila pristup mjestima zatočenja, rečeno je.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, negira mučenje ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika. Kijev je ranije rekao da provjerava sve informacije o postupanju s ratnim zarobljenicima te da će istražiti sva kršenja i poduzeti odgovarajuće pravne mjere.

OHCER je također objavio ažurirane brojke o civilnim žrtvama u ratu u biltenu ažuriranom u ponedjeljak. Oni navode brojku civilnih žrtava od 6.557 ubijenih i 10.074 ranjenih.

11:50 Ovo je mirovni plan Zelenskog u 10 točaka

Zelenski je na Baliju predstavio svoj plan od 10 točaka za mir s Rusijom. Također je rekao da neće biti dogovora “Minsk 3” za okončanje borbi u Ukrajini.

Mirovni plan Zelenskog u 10 točaka je:

  • Radijacijska sigurnost i nuklearno oružje;
  • Sigurnost hrane
  • Energetska sigurnost
  • Oslobađanje zarobljenika
  • Provedba Povelje UN-a
  • Povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava
  • Pravda
  • Ekocid i zaštita okoliša
  • Prevencija eskalacije
  • Potvrda završetka rata

 11:40 Podoljak: Rusija mora izgubiti. Što prije svi to shvate, bit će manje žrtava

Rusija mora “proći kroz političku transformaciju” i “ne može nastaviti postojati u sadašnjem obliku”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

“Rusija mora izgubiti, biti kažnjena zbog zanemarivanja međunarodnog prava i proći kroz političku transformaciju. Što prije svi to shvate, bit će manje žrtava”, dodao je.

11:30 Guardian: Lavrovu je situacija u Ukrajini najveći izazov karijere

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov cijeli život posvetio je ruskoj diplomaciji, a ruske interese zastupa i na sastanku G20.

 11:20 Lavrov drži presicu, optužuje Zapad

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trenutno daje brifing za novinare na summitu G20 na Baliju. Zasad je optužio Zapad da pokušava ispolitizirati tradicionalnu zajedničku poruku na kraju summita spominjanjem Ukrajine. Kazao je i da je o Ukrajini razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da je hibridni rat u Ukrajini započeo Zapad, te da Ukrajina produžava sukob.

Dodao je da su ga Ujedinjeni narodi obavijestili o pisanim obećanjima SAD-a i EU da će ukloniti prepreke izvozu ruskih žitarica i gnojiva na svjetska tržišta. Lavrov je rekao da je za to dobio garancije od glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, prenosi Reuters.

11:10 Ruski mediji: Očekujemo 100.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje

Vladimir Putin jučer je potpisao dekret prema kojem strani državljani mogu služiti u oružanim snagama Ruske Federacije, javljaju ruski mediji.

“Osobno očekujemo 100.000 građana Sjeverne Koreje koji, sudeći prema medijskim objavama, već dugo žele pomoći u obnovi Donbasa uništenog ratom”, napisali su vojnici 105. pješačke pukovnije Narodne vojske na svom Telegram kanalu, prenosi Pravda.

11:00 Britanija najavljuje izgradnju pet novih ratnih brodova

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je plan vrijedan 4.2 milijarde funti za izgradnju pet novih ratnih brodova. Sunak je objavio da je obrambeni proizvođač BAE Systems dobio ugovor za izgradnju još pet fregata tipa 26 za Kraljevsku mornaricu.

Nova petorka zvat će se HMS Birmingham, HMS Sheffield, HMS Newcastle, HMS Edinburgh i HMS London. “Akcije Rusije dovode nas sve u opasnost”, rekao je premijer.

“Dok ukrajinskom narodu pružamo potrebnu potporu, također koristimo širinu i dubinu britanske stručnosti kako bismo zaštitili sebe i svoje saveznike.To uključuje izgradnju sljedeće generacije britanskih ratnih brodova”, rekao je Sunak.

10.50 Njemačka otvara centar za servis oružja u Slovačkoj

Njemačka će uspostaviti centar u Slovačkoj za servisiranje i popravak oružja koje je isporučila Ukrajini, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

“Postigli smo dogovor i rad može započeti odmah kako bi sva oprema koja je isporučena Kijevu mogla biti popravljena”, rekla je. Berlin planira do lipnja obučiti oko 5000 ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u sklopu misije EU za obuku, dodala je.

10:45 Bivši šef britanske vojske: Rusi bi mogli započeti masivni topnički napad na Herson

BIVŠI čelnik britanske vojske upozorio je na moguće buduće ruske poteze.

10:40 Ukrajina: Odbili smo rusko napredovanje kod 10 naselja na istoku

Tijekom posljednja 24 sata ukrajinska vojska odbila je ruske napade u blizini Novoselivske u Luhanskoj oblasti i Bilohorivka, Bahmut, Bahmutske, Vremivka, Krasnohorivka, Mariinka, Novokaljnovka, Novomikhailivka i Pervomaiske u Donjeckoj oblasti, izvijestio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

10:35 Rusija nastavlja žestoko granatirati Nikopolj

Rusija nastavlja granatirati naselja u regiji Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti teškim topništvom, rekao je guverner Valentin Rezničenko u objavi na Telegramu. Na meti su bile visoke zgrade, kuće i poslovni objekti, rekao je Rezničenko. Napadima su također pogođeni dalekovodi i plinovod. Nema izvještaja o žrtvama.

10:30 Lavrov se na Baliju sastao sa šefom UN-a i kolegom iz Kine

Nastavljaju se bilateralni susreti u sklopu summita G20 na Baliju. Reuters javlja da se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova objavila je fotografiju para kako sjedi za stolom na Baliju sa zastavama Rusije i UN-a, ali ministarstvo nije iznijelo detalje o čemu su razgovarali. Lavrov se sastao i sa svojim kolegom iz Kine.

U odvojenom razvoju turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sastao se sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom.

10.15 Linija fronte se približava velikim okupiranim gradovima regije Luhansk, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

09.15 Melitopolj pod ruskom okupacijom potresla je jutros velika eksplozija, rekao je gradonačelnik tog južnog ukrajinskog grada.

“Jaka eksplozija u stambenoj četvrti na sjeveru Melitopolja, gdje je koncentrirano još jedno gnijezdo okupatora”, rekao je Ivan Fedorov na Telegramu. “Prema preliminarnim informacijama, udarni val na susjednoj kući razbio je prozore do 4. kata.”

08.15 Okupatori su se učvrstili na lijevoj obali Dnjepra, vrše izviđanje dronovima, javlja Ukrainska pravda.

alt

08.00 Kadirci tjeraju stanovnike regije Melitopolj da kopaju rovove, javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.30 Prvi voz od početka invazije Ruske Federacije stigao u Mikolajiv.

alt

07.00 Ruske snage se pregrupiraju i nastavljaju s postavljanjem odbrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar na jugu Ukrajine nakon povlačenja sa zapadne obale 11. novembra, saopćilo je Južno operativno zapovjedništvo.

Ruske trupe napadaju ukrajinske položaje i civilna područja raketama, topništvom i bespilotnim letjelicama kamikazama s istočne obale, saopćilo je zapovjedništvo.

Gotovo 40 ruskih izviđačkih bespilotnih letjelica otkriveno je u tom području.

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji.

“Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti”, rekao je Zelenski.

“Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Europu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno garantirao mir.

Sudjelovanjem na summitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama.

Dakle, uvjeti Ukrajine za mir:

1. Nuklearna sigurnost
2. Osiguranje hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih
5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe”, objavio je Zelenski na svom Facebooku nakon obraćanja.

“Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage… Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen”, dodao je.

Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Izvori kažu da je 80 do 100 Mostaraca na Kop dovezeno u kamionima / Bljesak.info

Izvori kažu da je 80 do 100 Mostaraca na Kop dovezeno u kamionima / Bljesak.info

CAS odgodio sjednicu Skupštine FK Velež

CAS odgodio sjednicu Skupštine FK Velež