in

„KRUNA“: Ko su Mohamed i Dodi al-Fayed, čiji je potomak trebao biti princ Engleske?

„KRUNA“: Ko su Mohamed i Dodi al-Fayed, čiji je potomak trebao biti princ Engleske?
Slatka-Tajna.Eu
„KRUNA“: Ko su Mohamed i Dodi al-Fayed, čiji je potomak trebao biti princ Engleske?
FOTO: Al Fayed (Reuters)

Kraljici Elizabeti II nisu bile strane osobe visokog ranga s Bliskog istoka. Tokom svoje sedam desetljeća vladavine surađivala je s mnogim vođama u regiji – od kojih su neki nakon toga bili pogubljeni, prognani ili postali međunarodni izopćenici. No, jedna od najznačajnijih osoba iz arapskog svijeta koja je ušla u orbitu britanske kraljevske obitelji posljednjih desetljeća nije bio ni kralj ni predsjednik, već egipatski milijarder.

Mohamed al-Fayed i njegov pokojni sin Dodi istaknuti su u posljednjoj sezoni Netflixove hit serije The Crown, koja prikazuje kraljičin život, s cijelom epizodom posvećenom njihovoj pozadini. Middle East Eye bavi se životom tajkuna i njegovog sina koji je tragično poginuo s Dianom, princezom od Walesa.

Mohamed al-Fayed i Khashoggi

Fayed (kojeg u The Crown tumači palestinski glumac Salim Daw) rođen je u Aleksandriji 1929., u vrijeme kada je Egipat tek postao nezavisan od britanske vladavine, ali je još uvijek bio pod jakim utjecajem kolonijalne sile. Iako je dao mnoge, često lažne informacije o dinastičkom bogatstvu svojih predaka, njegov je otac najvjerojatnije bio ili učitelj, ili nastvanik. Godine 1952. Fayed je upoznao mladog Adnana Khashoggija, koji će kasnije postati poznati saudijski milijarder, trgovac oružjem. Khashoggijev otac Mohammed bio je osobni liječnik Ibn Sauda, ​​prvog kralja Saudijske Arabije.

Impresioniran Fayedovom poslovnom oštroumnošću, Khashoggi mu je dao posao u svojoj firmi za namještaj, a ubrzo je Egipćanin počeo stvarati veliku zaradu.

Oženio je Khashoggijevu sestru Samiru, tada 18-godišnjakinju, 1954. Sljedeće godine rodila je njihovog sina jedinca Emad El-Din Mohamed Abdel Mena’em Fayed, poznatijeg kao Dodi. Njih dvoje su se razveli kada je Dodi imao samo četiri godine.Među Samirinim nećacima i Dodijevim rođacima bio je novinar MEE-a Jamal Khashoggi, kojeg su saudijski agenti ubili u Istanbulu 2018. godine.

Poslovno carstvo

Egipatska revolucija 1952. dovela je do predsjedništva Gamala Abdela Nassera i Sueske krize 1956. – i omogućila Fayedu da kupi brodski posao po sniženoj cijeni u kasnim 50-ima.

Sljedećeg desetljeća preselio se u UK, odakle je magnat u usponu postao savjetnik sultana od Bruneja – tada među najbogatijim ljudima na svijetu.

Također je pomogao bivšem vladaru Dubaija Rashidu bin Saeedu Al Maktoumu, pomažući u izgradnji infrastrukture grada i upoznavanju britanskih kompanija s njim, zarađujući velike provizije kao posrednik.

Kasnije je kupio niz visokoprofitnih nekretnina: hotel Ritz u Parizu 1979., robnu kuću Harrods u Londonu 1984. (koja je prodana katarskom državnom imovinskom fondu 2010.) i nogometni klub Fulham 1997. (prodan 2013. ).

Fayed je 1985. oženio bivšu finsku manekenku Heidi Wathen s kojom ima četvero djece.

Na temelju toga je 1986. iznajmio bivšu kuću Edwarda VIII., bivšeg kralja koji je abdicirao 1936. Zajedno s bivšim monarhovim slugom Sydneyjem Johnsonom, Fayed je obnovio kuću i preimenovao je u “Villa Windsor”, navodno u nadi da se dodvori kraljici.

Ali njegovi pokušaji asimilacije nisu uvijek upalili: izvještaji britanske vlade zaključilo je da je lagao o svom podrijetlu i bogatstvu, a dvaput je odbijen za britansko državljanstvo.

Godine 1994., u nečemu što je postalo poznato kao “afera keš za pitanja”, otkrio je da je plaćao zastupnicima da postavljaju pitanja u njegovo ime u parlamentu. To je okončalo karijere dvojice parlamentaraca, a naknadno je osnovan odbor kako bi se spriječilo da se to ponovi.

Reditelj filmova

Za njegova sina Dodija, rastanak roditelja u mladosti doveo je do toga da je djetinjstvo proveo u putovanju svijetom i pohađanju prestižnih privatnih škola jedne za drugom.

Studirao je u ekskluzivnoj školi Le Rosay u Švicarskoj prije nego što je upisao vojnu akademiju Sandhurst u jugoistočnoj Engleskoj. Kasnije se nakratko pridružio zračnim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata kao mlađi oficir stacioniran u Londonu.

U glavnom gradu Dodi je stekao reputaciju u društvu kao osoba sklona luksuznim automobilima i slavnim ženama. Često su ga slikali s, a pričalo se i da izlazi s osobama visokog ranga, uključujući Brooke Shields, Juliju Roberts, Winonu Ryder i Tinu Sinatru.

Ali njemu bliski izvori rekli su za The Guardian da je angažirao publiciste da ga fotografirafiraju sa slavnim osobama, a da nije izlazio s njima. S manekenkom Suzanne Gregard oženio se 1986. godine, no razveli su se samo osam mjeseci kasnije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodija u filmu The Crown tumači glumac Khalid Abdalla, dugogodišnji prijatelj britansko-egipatskog zatvorenika Alaa Abd el-Fattaha, koji je nedavno prekinuo štrajk glađu u zatvoru.

Abdalla odbija nazvati Dodija “playboyem”, objašnjavajući u intervjuu da je on bio dražesna osoba s “ljubavlju prema sentimentalnosti”, a ne “veliki tip profila Hugha Hefnera“.

Nakon vojnog roka, Dodi je nastavio karijeru u filmskoj industriji, postavši izvršni producent na nekoliko filmova, uključujući „Vatrene kočije“, koji je 1982. osvojio četiri Oscara.

Tokom govora na dodjeli Oscara, producent David Puttnam zahvalio je Mohamedu i Dodiju al-Fayedu što su “uložili svoj novac tamo gdje ja govorim”. Puttnam se kasnije prisjetio da je Dodija izbacio sa seta filma jer je glumcima navodno davao kokain.

Dodi i Diana

Smatra se da su se Dodi i princeza Diana prvi put nakratko sreli tokom polo utakmice 1986., kada je ona još bila u braku s princom Charlesom.

FOTO: (Reuters)

No bilo je to ljeto 1997., nakon Dianina razvoda, kada su se prvi put družili. Dianu je Dodijev otac pozvao na svoju jahtu u Saint Tropez, s kojom je dovela mlade prinčeve Williama i Harryja.

Diana nakon nekoliko sedmica vratila na jahtu, nazvanu Jonikal, bez svoje djece. Tada je fotografirana kako ljubi Dodija, što je dospjelo na naslovnice diljem svijeta.

Zajedno su ljetovali na jugu Francuske i na Sardiniji. Oboje su poginuli u smrtonosnoj nesreći nakon povratka u Pariz. Nakon što su 31. kolovoza 1997. napustili Ritz Paris, poginuli su, zajedno s vozačem Henrijem Paulom, u nesreći u tunelu Pont de L’alma.

Islamski ispraćaj (dženaza) Dodija obavljena je u džamiji u centru Londona, a prvotno je pokopan na groblju u glavnom gradu, prije nego što je kasnije prebačen na očevo imanje u Surreyu.

Godine 2005. Fayed je u Harrodsu podigao brončani kip Dodija i Diane koji plešu, iznad izraza “nevine žrtve”. Kip je uklonjen i vraćen milijarderu 2018.

Godinama je Fayed inzistirao na tome da smrt nije bila nesreća i postao je zagovornik teorije zavjere da je britanska kraljevska obitelj bila umiješana. Angažirao je tim privatnih istražitelja da istraže incident. Fayed je tvrdio da je Diana bila trudna s Dodijevim djetetom i da su se njih dvoje namjeravali vjenčati – tvrdnje koje su bliski princezi odlučno demantirali.

Tek nakon što je službena istraga 2008. proglasila da su njih dvoje “nezakonito ubijeni” zbog pijanog šofera Paula, Fayed je odustao od svojih pokušaja iz poštovanja prema Williamu i Harryju.

“Ostalo ostavljam Bogu da mi se osveti”, rekao je tada.

Fayed, koji sada ima 93 godine, trenutno živi između svojih imanja u Surreyu i Škotskoj. Posljednjih godina nestao je iz javnosti, osobito nakon niza optužbi za seksualno uznemiravanje. Prema Forbesu, u junu je Fayedovo bogatstvo iznosilo 1,6 milijardi funti (1,9 milijardi dolara).

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zastupnik EU poručio Izetbegoviću, Čoviću i Dodiku: Maknite se ljudi!

Zastupnik EU poručio Izetbegoviću, Čoviću i Dodiku: Maknite se ljudi!

SARAJEVO-BOSNIA AND HERZEGOVINA #autumn #bosnaihercegovina #jesen

SARAJEVO-BOSNIA AND HERZEGOVINA #autumn #bosnaihercegovina #jesen