in

Evo gdje se na njoj nalazi BiH

Evo gdje se na njoj nalazi BiH
Slatka-Tajna.Eu
Evo gdje se na njoj nalazi BiH

Lista zemalja s najvećim udjelom stanovništva koje živi u dijaspori otkriva priče o ratu i raseljenju, ali i o ekonomskoj stagnaciji i nedostatku perspektive.

Iako postoji mnogo razloga zašto bi neko mogao napustiti mjesto u kojem je rođen, male zemlje su najčešće pogođene ovim fenomenom jer su same po sebi u nepovoljnijem položaju kada prvo nude mogućnosti i šanse da se presele unutar zemlje.

U regijama gdje su male zemlje uobičajene i udaljenost se dodaje kao još jedan faktor, na primjer na Karibima ili Okeaniji, život u dijaspori je najrašireniji.

Od svih suverenih zemalja sa najmanje 750.000 stanovnika, karipska nacija Gvajana imala je najveći udio stanovništva – 36,4% – koji živi u inostranstvu.

Jamajka je peta sa 28,6%. Uzimajući u obzir nezavisne zemlje svih veličina, ostrvske nacije dominiraju u najvišim rangovima sa do polovine njihovog stanovništva koje se nastanilo u drugim zemljama.

Polinezija je bila regija s najvećim ukupnim udjelom dijaspore u 2020. godini, sa 28,7%, a slijede Karibi sa 17,7%, prenosi Forbes.

Druga grupa koja se najčešće javlja među zemljama sa najvećom dijasporom su one u istočnoj Evropi i na Balkanu. Nakon sloma komunizma početkom 1990-ih, mnogi ljudi su otišli u potrazi za boljom ekonomskom šansom, na primjer u Zapadnu Evropu.

U regionu je došlo do više previranja i rata tokom 1990-ih, povećavajući veličinu dijaspore. Bosna i Hercegovina—koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tokom pada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi rat— imala je 34% svog stanovništva koje je živjelo u inostranstvu 2020. godine.

Albanija je okončala više od četrdeset godina komunizma i međunarodne izolacije. Ozbiljno loše upravljanje finansijama i građanski rat koji je uslijedio držali su zemlju u teškom stanju tokom 1990-ih iu novom milenijumu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Danas skoro trećina stanovništva živi u inostranstvu. Više istočnoevropskih nacija i bivših sovjetskih republika među zemljama s najvećom dijasporom u svijetu su Moldavija, Armenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Kazahstan.

Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 miliona stanovnika, sada ima osam miliona njih – ili oko 30% – koji žive u inostranstvu.

Južni Sudan, gdje je građanski rat zvanično završio 2020., ima udio dijaspore od 21%. Zemlje kojima njihove vlade ozbiljno loše upravljaju uključuju Eritreju sa 18,5% dijaspore i Venecuelu sa 16,6%.

Druga kontinentalna latinoamerička zemlja ima još veću dijasporu: građanski rat u El Salvadoru je završio 1992. godine, ali je nasilje bandi prevladalo – više od 20% nacije sada živi u inostranstvu – navodi se između ostalog u analizi Forbesa.

Pogledajte listu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Odbojkaši Srbije u grupi sa Italiji, odbojkašice sa Poljskom

Odbojkaši Srbije u grupi sa Italiji, odbojkašice sa Poljskom

KO O ČEMU: Jovana Jeremić opet o intimnim odnosima

KO O ČEMU: Jovana Jeremić opet o intimnim odnosima