in

RAT UŽIVO: Kanada šalje Ukrajini novih 500 miliona dolara

RAT UŽIVO: Kanada šalje Ukrajini novih 500 miliona dolara
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Kanada šalje Ukrajini novih 500 miliona dolara

22:40 Uprkos porazu Rusije u Hersonu, Rusija još uvijek ima resurse da uništi infrastrukturu Ukrajine, rekao je komesar Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

“Sposobnost Moskve da nanese štetu i dalje je značajna. Koristi ga za uništavanje kritične infrastrukture”, rekao je Borrel. 

22:30 Vladimir Saldo, separatistički lider kojeg je Rusija postavila na mjesto guvernera okupirane regije Herson, danas je rekao da Ukrajina provodi represiju protiv civila u Hersonu, te da bi Ukrajinci uskoro mogli objaviti lažirane dokaze o ratnim zločinima u oslobođenom Hersonu. 

“Već postoje dokazi o represijama protiv civila. Možemo očekivati ​​bilo kakve provokacije –  od protjerivanja svih preostalih stanovnika iz Hersona do oštećenja brane hidroelektrane Kahovka”, kaže Saldo.

Separatisti su u saopćenju pozvali stanovnike Hersona na oprez zbog današnjeg dolaska ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Vrlo podsjeća na situaciju kada je šef zločinačkog režima došao u Buču u aprilu vidjeti posljedice krvave provokacije koju su organizirali njegovi militanti i dželati. Scenarij u Hersonu mogao bi biti isti, jer su planove za ovog ‘umjetnika’ napisali isti scenaristi”, piše u saopćenju.

Podsjetimo, Rusija je tvrdila da je masakr u Buči “insceniran” nakon što su se njezine snage povukle iz tog područja.

22:20 Ruske trupe će iseliti civile iz tri okupirana naselja u Luganskoj oblasti, javio je Glavni štab ukrajinske vojske. 

Glavni stožer je izvijestio da ruske snage planiraju potpuno iseliti civilno stanovništvo iz naselja Kreminna, Sievierodonetsk i Rubizhne, Luhansk Oblast.

22:15 Kanada će Ukrajini izdvojiti 500 miliona dolara i sankcionirati 23 Rusa.

Dodatna sredstva dodaju se kanadskoj pomoći Ukrajini od 3,4 milijarde dolara koja je dodijeljena za financiranje vojske, pomoć u nadzoru i kupovinu komunikacijske opreme, goriva i medicinskih potrepština.

22:10 Rusija bi mogla postati haotična država s nuklearnim pogonom ako na proljeće nastavi gubiti rat u Ukrajini, rekao je danas britanski zastupnik Bob Seely.

“Kada ruska država izgubi ovaj rat, onda se moramo početi pitati koliko će Putin biti očajan i što će se dogoditi unutar Rusije. Mislim da moramo početi razmišljati o završnici, jer će se završnica vjerovatno početi događati na proljeće”, rekao je.

“Moramo početi razmišljati o potencijalnom neuspjehu Rusije i kako izgleda katastrofa haotične Rusije na nuklearni pogon”, rekao je Seely.

21:45 Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden sastali su se danas na Baliju uoči summita grupe G20. 

Xi i Biden složili su se da se nuklearno oružje nikada ne smije koristiti, uključujući i Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće. Biden je obećao da neće biti novog Hladnog rata s Kinom. Također je rekao da ne vjeruje da će Kina napasti Tajvan.

21:25 Opća skupština UN-a odobrila je rezoluciju kojom se Rusija poziva na odgovornost za invaziju na Ukrajinu, što uključuje i plaćanje odštete. Rezoluciju su podržala 94 od 193 člana skupštine. Hrvatska i BiH su glasale za, dok je Srbija bila suzdržana. Protiv rezolucije su glasale uglavnom afričke zemlje, Kuba, Sjeverna Koreja, Iran i Bjelorusija. Protiv je bila i Rusija, ali i Kina.

20:50 Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je došao do informacija da je vojni komesarijat bjeloruske oblasti Brest objavio konkurs za printanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do kraja ove godine. 

“Prema dostupnim informacijama, vojni komesarijat regije Brest raspisao je konkurs za štampanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do 31. decembra tekuće godine”, piše Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine u dnevnom izvještaju.

Bjelorusija tvrdi da se ne želi direktno uključiti u rat, ali dopušta da ruski vojnici budu stacionirani na njezinom teritoriju, koji je Rusija koristila kao pozadinsku bazu za invaziju na Ukrajinu krajem februara.

20:35 U Hersonu i danas slave oslobađanje grada. 

alt

20:00 Opća skupština UN-a odobrila je rezoluciju kojom se Rusija poziva na odgovornost za invaziju na Ukrajinu, što uključuje i plaćanje odštete.

Rezolucijom, koju podržavaju 94 od 193 člana skupštine, priznaje se da je Rusija odgovorna za kršenja međunarodnog prava u Ukrajini ili protiv nje.

Rusija “mora snositi pravne posljedice svih svojih međunarodno protivpravnih radnji, uključujući naknadu štete, uključujući bilo kakvu štetu, prouzročenu takvim radnjama”, stoji u rezoluciji.

19:45 Ruska državna novinska agencija RIA Novosti navodi da ukrajinske snage intenzivno napadaju grad Oleški u regiji Herson. Oleški se nalazi na istočnoj obali Dnjepra, osam kilometara od grada Hersona. Herson se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra.

Dopisnik RIA Novosti navodi da se u gradu čuju eksplozije i zvukovi pucnjave iz mitraljeza velikog kalibra, te da se dim diže nad rubovima grada.

“Napadaju danju i noću neprekidno, vidite, šuma gori na periferiji”, rekao je zaposlenik benzinske stanice za RIA Novosti.

U gradu ne radi mobilna komunikacija, trgovine i tržnica su zatvoreni, javlja agencija.

19:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ukida dobna granica za one koji žele sklopiti prvi ugovor o službi u oružanim snagama.

Ranije su Rusi koji pristupaju vojsci morali biti mlađi od 40, dok su stranci morali imati manje od 30 godina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










18:34 Rusko ministarstvo vanjskih poslova je stotini Kanađana zabranilo ulazak u Rusiju. Među njima su glumac Jim Carrey i Margaret Atwood, autorica romana Sluškinjina priča. Na popisu je i premijerka Alberte Danielle Smith, kao i neki novinari kanadske državne radio-televizije CBC.

18:28 Emmanuel Macron namjerava nazvati Vladimira Putina nakon summita G20 na Baliju, javlja AFP.

18:02 Kremlj je potvrdio da su danas u Ankari održani razgovori između američkih i ruskih obavještajnih dužnosnika, javlja novinska agencija TASS. To je ranije izvijestio glasnogovornik Bijele kuće, koji je rekao da je Bill Burns rekao Sergeju Nariškinu o posljedicama nuklearnog rata.

17:48 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je služenje vojnog roka dopustio i Rusima koji imaju dvojno državljanstvo, kao i onima koji žive u drugoj državi. Ruskoj vojsci se sada mogu pridružiti i osobe bez državljanstva. Ranije Rusi koji imaju dvojno državljanstvo nisu mogli služiti vojni rok, ali su stranci mogli ući u vojsku nakon potpisivanja ugovora.

17:24 Poljska će preuzeti poljsku imovinu ruskog Gazproma, izjavio je ministar za razvoj, dodajući da se radi o 48 posto udjela Gazproma u Europolgazu, kompaniji u čijem je vlasništvu poljska dionica plinovoda Yamal. Ministar Waldemar Buda je kazao da će se prinudna uprava pobrinuti za sigurnost ključne infrastrukture za tranzit plina. Poljska je u septembru uvela sankcije Gazpromu i objavila da će imovina te kompanije biti zamrznuta, nakon što je u aprilu sankcionirala 50 ruskih oligarha i kompanija kako bi izvršila pritisak na Moskvu zbog invazije na Ukrajinu. Rusija je istovremeno obustavila isporuku plina Poljskoj nakon što je Varšava odbila plaćanje u rubljima.

16:58 Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov javlja da je kod sela Kozina izbio požar na spremnicima s gorivom nakon što je na njih bačen projektil.

16:42 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine.

15:57 Ukrajinski dužnosnici strahuju da bi Rusija mogla planirati pojačati napade na dijelove regije Herson koji su nedavno oslobođeni. “Neprijatelj intenzivira izviđanje iz zraka, što može ukazivati na to da planira udare i na vojne i na civilne ciljeve”, rekao je Glavni štab ukrajinske vojske.

Dodaje se da je prijetnja od mina i dalje “visoka”, nakon što su ruske trupe koje su bježale iz područja za sobom ostavile eksplozivne naprave. Ukrajinski vojnici rade na uklanjanju mina koje su postavile ruske snage u tom području.

15:37 Upitan da komentira posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog gradu Hersonu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je taj grad “ruski teritorij”.

“Bez komentara. Ovo je ruski teritorij”, rekao je Peskov tijekom redovnog razgovora s novinarima.

15:04 Militant s ratnim imenom Phil osuđen je na 12 godina zatvora zbog veleizdaje i učestvovanja u aktivnostima ilegalnih oružanih grupa, izvijestilo je tužiteljstvo Donjecke oblasti. Ukrajinska sigurnosna služba rekla je da je militant djelovao u Mariupolju i izveo najmanje 20 napada usmjerenih na stambene zgrade u gradu.

14:44 Ukrajinske snage ponovo su zauzele 12 naselja u Luhansku od pokretanja protuofanzive u septembru, rekao je najviši ukrajinski dužnosnik za istočnu regiju. “Napredovanje nije lako”, rekao je Serhij Hajdaj, šef regionalne vojne uprave Luhansk, na nacionalnoj televiziji. “Svaki prijeđeni metar u regiji Luhansk je stalna borba za AFU [Oružane snage Ukrajine].”

Selo Makiivka oslobođeno je u nedjelju, prema vojnoj upravi, a ukrajinske snage posljednjih su sedmica napredovale prema cesti koja povezuje Svatove i Kreminnu. Već nekoliko sedmica govore da je cesta pod njihovom “vatrenom kontrolom”, što znači da je ruska vojska može koristiti samo uz visok rizik od napada. “Svaki dan se vode teške borbe u regiji Luhansk”, rekao je Hajdaj. “Nedavno deokupirana naselja su žestoko granatirana.”

“Okupatori tačno znaju gdje pucaju jer su prije nekoliko dana izbačeni iz ovih naselja i znaju koliko ima civila i gdje se nalaze. Zato pokušavamo uspostaviti evakuaciju.”

14:17 Rasprave o obnavljanju ugovora o izvozu žitarica iz Crnog mora još su u toku, priopćio je Kremlj. Objavio je da su razgovori s UN-om prošle sedmice bili “prilično konstruktivni”.

Dogovorom se uz posredovanje UN-a ukrajinsko žito prevozilo u ostatak svijeta iz crnomorskih luka koje su pod kontrolom Rusije. Mjesecima su isporuke žita bile zaustavljene zbog sukoba.

Dogovor bi trebao uskoro isteći pa su dužnosnici uključeni u pregovore kako bi ga zadržali – ali Rusija je izrazila nezadovoljstvo zbog inicijative.

13:38 Bivši ruski premijer rekao je za Sky News da postoje naznake da rat ide prema svom kraju, rekavši da je vidljivo da Moskva počinje gubiti rat. Mihail Kasjanov je rekao da je povlačenje ruskih trupa iz Harkiva i Hersona “demonstracija da Putin gubi rat”.

13:07 Pojavljuje se više detalja o dolasku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Herson. Nekoliko minuta prije nego što je stigao pozdraviti civile u novooslobođenom gradu, granatiranje se moglo čuti iz centra grada. Nakon što je završio s govorom, začulo se još nekoliko artiljerijskih rafala.

Svjedoci su rekli da je proveo oko 30 minuta u Hersonu prije nego što je otišao. 

12:39 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je novooslobođeni grad Herson samo nekoliko dana nakon povlačenja ruskih trupa iz južnog ukrajinskog grada nakon višemjesečne okupacije, rekao je Reutersov svjedok.

11:16 Čini se da je jutros došlo do zabune oko ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nakon izvještaja da je hospitaliziran nakon dolaska na summit G20. Rusija je odmah demantirala izvještaje, koji su prvotno došli od indonezijskih dužnosnika koji su razgovarali s Associated Pressom.

Guverner Balija rekao je novinskoj agenciji Reuters da je Lavrov odveden u bolnicu na “pregled”, ali da se “odmah vratio” i da je dobrog zdravlja.

09.25 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

Slika09.00 Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donjecka, izvijestio je da su tokom noći u područjima regije pod kontrolom Ukrajine dvije osobe ozlijeđene, a da su jedna kuća, sedam višekatnica, dječji vrtić i upravna zgrada oštećeni granatiranjem.

Donjeck je jedno od područja okupirane Ukrajine za koje je Rusija tvrdila da će ih pripojiti nakon “referenduma”, unatoč tome što ne kontrolira u potpunosti teritorij.

08.00 Zrakoplovstvo Ukrajine je nanijelo udare na 4 područja koncentracije okupatorskog ljudstva – u operativnom sektoru “Jug”, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.30 Američka ministrica financija, Janet Yellen, rekla je da će Sjedinjene Države nametnuti nove sankcije transnacionalnoj mreži pojedinaca i kompanija koje su radile na nabavi vojne tehnologije za ruske ratne napore u Ukrajini. Yellen je rekla novinarima na marginama summita G20 na Baliju da će sankcije biti usmjerene na 14 pojedinaca i 28 subjekata, uključujući financijske pomagače, ali je odbila dati pojedinosti o tome gdje se nalaze. Rekla je da je objava zakazana za kasnije danas.

“Ovo je dio naših većih napora da poremetimo ratne napore Rusije i uskratimo opremu koja joj je potrebna kroz sankcije i kontrolu izvoza”, rekla je Yellen novinarima.

07.00 Četveročlana porodica, uključujući 11-godišnje dijete, navodno je poginula nakon što je automobil u kojem su putovali naletio na minu u regiji Herson.

06.00 Ukrajinske snage odbile su ruske napade u blizini Novoselivske, Stelmakhivke i Bilohorivke u Luhanskoj oblasti te Bilohorivke, Kurdiumivke, Vodiane i Marinke u Donjeckoj oblasti, priopćio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Tokom posljednja 24 sata ruske su snage lansirale četiri projektila, 13 zračnih napada i oko 60 napada MLRS-om na Ukrajinu, objavio je Glavni stožer.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Djevojke pale u očaj kada su vidjele kako je Kenan Tahirović izgledao na maturi

Djevojke pale u očaj kada su vidjele kako je Kenan Tahirović izgledao na maturi

Ronaldo se opet oglasio: “Mi smo ujedinjen tim na putu ka jednom cilju”

Ronaldo se opet oglasio: “Mi smo ujedinjen tim na putu ka jednom cilju”