in

Otvoreno o proračunu u kontekstu Schengena i eurozone

Otvoreno o proračunu u kontekstu Schengena i eurozone
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o proračunu u kontekstu Schengena i eurozone

Kakav je proračun za iduću godinu?

Foto: Otvoreno / HRT

Kakav je proračun za iduću godinu, prvi koji dočekujemo u Schengenu i eurozoni? Proračun se donosi i u posve novim okolnostima kada se cijeli svijet, pa tako i Europa i Hrvatska, suočava s nekoliko kriza i kada još uvijek osjećamo posljedice COVID-19, krize vezane za energente i rata u Ukrajini. Hoće li proračun omogućiti sigurnost građanima, rast plaća i mirovina?

Čuraj: Prvi proračun u novoj valuti i novog ministra

Državni tajnik u Ministarstvu financija i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj kazao je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako je proračun za 2023. godinu poseban po tome što će biti prvi proračun u novoj valuti – eurima, ali i prvi u novim okolnostima.

Dodao je kako je vrijeme vrlo izazovno, i zbog geopolitičke situacije, ali i zbog energetske krize koja je prouzrokovala inflaciju.

– Trebamo pomiriti ta dva, suprotstavljena elementa, želimo poticati i rast plaća i razvoj. A treba sniziti inflatorne pritiske. S te strane je zbilja izazovno. No, pružili smo sigurnost građanima, poručio je.

Naglasio je kako je novi proračun prvi proračun ministra Primorca. 

Vučemilović: Proračun se najviše temelji na državnoj potrošnji i investicijama

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknula je kako se proračun najviše temelji na državnoj potrošnji i investicijama. Dodala je kako se vidi na primjeru Banovine da država nije baš previše uspješna, obnovljeno je tek nekoliko kuća.

– To je najslabija karika ovog proračuna. S druge strane imamo značajan priliv sredstava iz Europske unije – 37, 6 milijardi kuna, poručila je.

Vučemilović je kazala kako će PDV i dalje ostati među najvišima u Europskoj uniji, jer nema naznaka da će se prihodi od PDV-a smanjiti. Dapače, oni će se povećati.

Vučemilović je naglasila kako je javni dug od 2016. do 2023. narastao za 75 milijardi kuna, odnosno deset milijardi eura.

– Prevelika je to cifra, živimo na dug. Kamate su sve veće. Izašli smo iz makroekonomskog okruženja kada smo imali povijesno niske kamate. Kamate će rasti, poručila je.

Istaknula je da vjeruje da će doći do bar dva rebalansa proračuna. 

Hrebak: Proračun je umjereno optimističan

Saborski zastupnik Dario Hrebak (HSLS) naglasio je kao proračun za 2023. može ublažiti posljedice kriza, koje je Hrvatska imala u protekle dvije godine, ali ih ne može zaustaviti, kao ni u cijeloj Europi.

Dodao je da je proračun objektivan odraz svih okolnosti koje su zadesile Hrvatsku.

– Često zaboravljamo da su iza nas tri velike stvari koje su se dogodile. Potres, pandemija, ali i velika energetska kriza koja je zadesila cijelu Europu, rekao je Hrebak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istaknuo je da je zabrinjavajući rast inflacije od jedanaest posto. No, u susjednoj Mađarskoj inflacija je čak dvadeset posto.

Ove godine Hrvatska je podbacila s povlačenjem novca iz Europskih fondova. Proračun je temeljen na gospodarskoj i političkoj stabilnosti, umjereno je optimističan, te šalje poruku da će Hrvatska nastaviti s energetskom stabilizacijom.

– Vrlo je bitno da proračun povećava standard građana, poručio je.  

Radolović: Proračun ide na ruku poslodavcima, a ne građanima i radnicima

Sanja Radolović, saborska zastupnica (SDP) rekla je kako cijela ljevica da proračun za 2023. ide na ruku poslodavcima, a ne ide na ruku građanima, kao ni radnicima.

Dodala je kako su samo tri kuće obnovljene na Banovini, a u novom proračunu je planirano 280 milijuna eura.

– S druge strane je vidljivo da osobna potrošnja raste. Ona je bila veliki pokretač gospodarskog rasta i razvoja našeg gospodarstva. I to sigurno ne ide u nekom dobrom smjeru, kazala je.

Radolović dodala je kako Hrvatska s jedne strane ima poreznu presiju, a s druge strane Vlada u kriznim vremenima, najavljuje uvođenje ekstra profita.

Dodala je da građani nisu zadovoljni s prijedlogom proračuna. 

“U proračunu nema naznaka reformi”

Državni tajnik u Ministarstvu financija i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj naglasio je kako Hrvatska treba biti oprezna, jer živimo u nesigurnim vremenima.

– Našli smo dobar balans, plaće su rasle i nastojimo očuvati standard građana, istaknuo je.

Saborska zastupnica Radolović kazala je kako je zabrinjava povlačenje sredstava iz Europske unije.

Dario Hrebak, saborski zastupnik dodao je da je Vlada učinila mnogo što se tiče građana.

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknula je kako u Hrvatskoj postoji “određena ekipa koja lovi u mutnom”. Brine ju da u proračunu nema naznaka reformi. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Šok izdanje Darka Lazića i nove djevojke: Slikali se u liftu, a ona okrenula zadnjicu i izazvala haos na mrežama – Senzacija

Šok izdanje Darka Lazića i nove djevojke: Slikali se u liftu, a ona okrenula zadnjicu i izazvala haos na mrežama – Senzacija

Težak poraz reprezentacije BiH u Francuskoj

Težak poraz reprezentacije BiH u Francuskoj