in

ASIM BAJRIĆ: Snežana Savić mi je bila tiha patnja

ASIM BAJRIĆ: Snežana Savić mi je bila tiha patnja
Slatka-Tajna.Eu

Nakon godišnjeg odmora kojeg je sa suprugom i kćerkom proveo u dalekom Dubaiju, popularni Asim Bajrić ponovno se vratio u životnu koletečinu i krenuo sa nastupima. Sa njim smo se sreli u njemačkom gradu Maintal u blizini Frankfurta, kod popularnog i omiljenog ugostitelja Sulje Kalauzovića.

Jako si popularan u BiH, ali kakva je tvoja popularnost u Srbiji i da li nastupaš u toj zemlji?

-Ono što znam to je da su moje pjesme jako slušane u Srbiji, imao sam i zaista dosta poziva za gostovanja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu… Sve te moje nastupe prepustio sam da dogovara moj menadžer Hilmo Peljto. Zahvaljujući njemu uskoro ću da snimim i duet sa Viki Miljković, tako da moji nastupi po Srbiji tek predstoje. Meni moj menadžer samo kaže gdje smo, a ja odem i odradim to. Gdje me god pozove da gostujem , ja se rado odazovem.

Jedan si od rijetkih pjevača iz BiH koji radi i dogovara nastupe preko menadžera, dok drugi sami zovu i dogovaraju?

-Ja to zaista nikada nisam radio, jer mislim da nije pjevačevo da zove i dogovara nastupe. Svakim tim pozivom, svaki pjevač degradira samog sebe i mislim da to nije profesionalno. Mene je to svojevremeno savjetovao rahmetli Enes Popak, koji mi je bio i više od menadžera, kao što je to danas ustvari i Hilmo Peljto. Prije nego što će umrijeti dogovorio mi je turneju za Ameriku, a vijest o njegovoj smrti me je tamo i dočekala. Ali, prije nego sam krenuo, rekao mi je kao da je imao predosjećaj da će umrijeti, ako se njemu nešto desi, da bi meni najbolje bilo da sarađujem sa Hilmom, jer je on  jedan od najpoštenijih na estradi. Tako da sam ostao vjeran toj priči rahmetli Enesa, i sa Hilmom ću raditi sve dok smo živi i zdravi.

Da li si počeo da pjevapš još za vrijeme stare Jugoslavije ili poslije toga?

-Kao amater  sam pjevao za vrijeme Jugoslavije u Domu JNA na otoku Visu, gdje sam služio vojni rok. Tada me vodnik čete kojoj sam pripadao zamolio da ostanem cijeli vojni rok na Visu, ali ja sam obavezno htio da se vratim na kopno. Teška srca je pristao i prebacili su me u mjesto Kumbor kod Herceg Novog, a i tu sam pjevao starješinama. Sjećam se da je pored kasarne bio jedan restoran sa velikom terasom i tada sam išao sa kolegama da gledamo i slušamo, ali više gledamo, tada prelijepu Snežanu Savić. Svi su tada bili zaljubljeni u nju, pa naravno i ja. I uvjek  kada pričam o tim vojničkim danima sjetim se te prelijepe dame nekadašnje jugoslovenske estrade.

Godinama iza tvojih leđa na svakom nastupu stoji muzičar Mirza?

-Da tako je. Nas dvojica samo inače i prve komšije u BiH, njegov brat je je bio također dobar muzičar, harmonikaš. Tako da je Mirza i od njega naslijedio taj talenat. Svirao je dosta po raznim bendovima, a kada je 1997. godine moja karijera krenula uzlaznom linijom, pitao sam ga da bude uz mene, pristao je i, tako nas dvojica do dana današnjeg sarađujemo. Nekada više vremena tokom godine provedem sa njim već sa svojom porodicom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Da nisi postao mega popularan, da nisi snimio mnogobrojne hitove, šta bi danas radio u životu?

-Veoma interesantno pitanje, a na njega nisam baš nikada odgovarao. Baš si me sada malo zabrinuo kako ili šta da ti odgovorim. Ne znam zaista kako da odgovorim, ali nečim bih se već bavio, jer bi morao porodicu izdržavati. Ja sam ustvari elektro-instalater za telekomunikacione vodove. Mogao bih da radim nešto oko telefonije. Ali, za vrijeme Jugoslavije bilo je sa tim zanimanjem teže doći do posla, ali eto dragi Bog mi je dao glas i omogućio mi da budem profesionalni pjevač. I do danas nisam nikada požalio zbog toga.

Razgovarao: Bato Šišić

U VIDEO ispod poslušajte na koja tri pitanja je Asim rado odgovorio “Expressu”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Predstavnici metalske industrije BiH prvi put na sajmu ELMIA u Švedskoj

Predstavnici metalske industrije BiH prvi put na sajmu ELMIA u Švedskoj

Raščišćavanje pruge nakon željezničke nesreće kod Rijeke

Raščišćavanje pruge nakon željezničke nesreće kod Rijeke