in

RAT UŽIVO: ‘Velika vjerovatnoća osvete za Herson’. Ukrajina objavila koliko je mjesta oslobodila

RAT UŽIVO: ‘Velika vjerovatnoća osvete za Herson’. Ukrajina objavila koliko je mjesta oslobodila
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: ‘Velika vjerovatnoća osvete za Herson’. Ukrajina objavila koliko je mjesta oslobodila

22:30 Ukrajina: U tjedan dana smo oslobodili 179 naselja na jugu

Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske večeras je objavilo da je u tjedan dana na jugu zemlje oslobođeno gotovo 180 naselja.

Kako su objavili u večerašnjem priopćenju, od 7. do 13. listopada ukrajinske snage oslobodile su 179 gradova i sela u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti. To uključuje i grad Herson, jedini regionalni glavni grad koji su Rusi okupirali na početku invazije na Ukrajinu.

21:00 Guverner Hersona: Velika vjerojatnost ruske osvete granatiranjem

Čelnik regionalne vojne administracije Hersonske oblasti večeras je objavio nove informacije o situaciji u oslobođenim naseljima te regije.

Usprkos ulasku ukrajinske vojske u niz naselja u Hersonskoj oblasti, stanovnici bi se zbog mogućnosti ruske osvete trebali držati podalje od nedavno oslobođenih mjesta, objavio je Jaroslav Januševič na svom Telegram kanalu.

“Postoji velika vjerojatnost da bi neprijatelj mogao granatirati oslobođena naselja na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ruska vojska, kad bježi, nerijetko napada civile jer je bespomoćna. To smo više puta vidjeli u oslobođenim mjestima”, upozorio je Januševič.

No ukrajinske vlasti poručuju da su u regiji uspjele uspostaviti dio esencijalnih usluga. Januševič je tako objavio da je u nedavno oslobođenim naseljima uspostavljena opskrba prirodnim plinom za više od 300 kućanstava.

U centru samog grada Hersona uspjeli su uspostaviti pristup mobilnoj internetskoj vezi. “LTE veza preko Kijevstara (ukrajinski mobilni operator) već radi u centru grada, na trgu nasuprot zgrade regionalne administracije”, rekao je. CNN javlja kako je njegov tim vidio da su Ukrajinci u centru Hersona podigli komunikacijski toranj.

20:40 Ukrajina: Oslobodili smo selo na manje od 40 km od strateški važnog grada u Luhansku

Ukrajinski guverner djelomično okupirane Luhanske oblasti Serhij Hajdaj objavio je da je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad selom Makijivka. To selo se nalazi manje od 40 kilometara od strateški važnog grada Svatove u Luhansku.

Luhansk je, podsjetimo, regija koja je najvećim dijelom pod kontrolom ruskih snaga. U rujnu je ruski predsjednik Vladimir Putin Luhansk i još tri ukrajinske regije (Donjeck, Zaporižja i Herson) proglasio dijelom Rusije.

19:19 Bijela kuća: Šaljemo još oružja Ukrajini

Sjedinjene Države uskoro će najaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u narednih nekoliko tjedana. Potvrdio je to Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost. 

“Ostajemo nepokolebljivi u slanju sigurnosne pomoći Ukrajini. Nedavno smo najavili jedan paket vojne pomoći, u narednih par tjedana ići će još jedan. Radit će se o paketu slične veličine i vrijednosti kakve smo slali proteklih tjedana i mjeseci”, rekao je Sullivan.

Amerika je, podsjetimo, od svih saveznika poslala uvjerljivo najviše vojne pomoći Ukrajini. Upravo zahvaljujući američkom i drugom zapadnom oružju Ukrajina je uspjela osloboditi regiju Harkiv i značajan dio regije Herson od ruske okupacije.

19:00 Policijski sat u Hersonu: “Rusi minirali svu kritičnu infrastrukturu”

Javne službe u oslobođenom ukrajinskom gradu Hersonu rade na osposobljavanju kritične infrastrukture koju su ruske snage pri povlačenju oštetile i minirale. Većina domova u Hersonu je i dalje bez struje i vode, rekli su danas regionalni dužnosnici. 

Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič rekao je kako su vlasti odlučile uvesti policijski sat od 5 popodne do 8 ujutro, kojim se ljudima zabranjuje ulazak u grad i izlazak iz njega, “zbog sigurnosnih razloga”. Dodao je kako su ruske snage “minirale sve kritične infrastrukturne objekte” te kako očekuje da će “grad biti otvoren kroz nekoliko dana”.

18:30 Objavljena snimka: Ukrajinka u Hersonu iskopala zastavu koju je sakrila od Rusa

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na društvenim mrežama je objavio snimku za koju tvrdi da prikazuje Ukrajinku iz Hersona kako iskopava zastavu koju je sakrila tijekom gotovo devetomjesečne okupacije tog grada. 

Na snimci se vidi kako žena podiže betonsku pločicu i izvlači plastičnu vrećicu u kojoj se nalazi ukrajinska zastava. Potom ju je razmotala i radosno objesila u svom vrtu.

 18:00 Širi se snimka, Rusi brutalno ubili plaćenika koji se predao? Šef Wagnera likuje

Video u kojemu je navodno prikazano pogubljenje maljem bivšega ruskog plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu kruži danas ruskim društvenim medijima, a proruski blogeri tvrde da je to osveta za njegovu navodnu izdaju.

17:20 Ruski napad ranio je 1 osobu u Kurakhovu u Donjeckoj oblasti.

Ruska raketa pogodila je stambenu zgradu i upravnu zgradu u mjestu Kurahove u Donjeckoj oblasti, ranivši jednog civila, rekao je guverner ove oblasti Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je također rekao da su Rusi oštetili bolnicu, rodilište i kliniku u Toretsku.

17:10 Guverner oblasti Herson Jaroslav Januševič zamolio je građane da izbjegavaju okupljanja u središnjem dijelu oslobođenog Hersona jer ga vojska mora prvo razminirati.

16:40 Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da bi neke sankcije Rusiji mogle ostati na snazi čak i nakon eventualnog mirovnog sporazuma s Ukrajinom, izvijestio je danas Wall Street Journal.

16:10 Stanovnici Hersona kazali su da su ruske trupe prilikom povlačenja opustošile trgovine i ostale objekte, a grupa za prava životinja navela je da su iz lokalnog zoološkog vrta ukrale rakuna, vukove i vjeverice, izvijestio je AFP. 

“Sve su ponijeli sa sobom. Počistili su trgovine”, rekla je Viktoria Dibovska, 30-godišnja prodavačica.

Oleksandr Todorčuk, osnivač UAnimals, pokreta za prava životinja, rekao je da su ruske snage ukrale životinje iz zoološkog vrta.

“Na Krim su odnijeli velik dio životinja iz zoološkog vrta: od ljama i vukova do magaraca i vjeverica”, napisao je Todorčuk na Facebooku.

15:30 Glasnogovornik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandar Štupun, u subotu je izvijestio kako su ukrajinske snage napale skupinu ruskih jedinica u regiji Herson. Izveden je visokoprecizni udar na zgradu u kojoj je bilo 500 vojnika.

U najbližu bolnicu primljeno je 56 teško povrijeđenih Rusa. Preminulo ih je 16.

Avijacija obrambenih snaga Ukrajine također je izvela 13 udara na neprijatelja.

“Vjerujemo u oružane snage! Zajedno ćemo pobijediti! Slava Ukrajini!”, stoji u Štupunovu saopćenju.

14:50 Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je na Telegramu snimku podizanja ukrajinske zastave na mostu Antonovski, ključnom cestovnom prijelazu koji povezuje oslobođeni Herson na jugu i istočnu obalu Dnjepra, na koju su se povukle ruske snage.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukrajinci tvrde da su most uništile ruske snage pri povlačenju kako bi usporile ukrajinsko napredovanje. Most Antonovski je posebno važan jer je sljedeći najbliži cestovni prijelaz preko Dnjepra udaljen oko 70 kilometara.

14:30 Rusija će biti zabrinuta i razočarana zbog gubitka Hersona, rekao je ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace. Wallace je pozvao na oprez dok su društvene mreže pune snimki slavlja Ukrajinaca i istaknuo da je važno ne podcijeniti Moskvu. 

“Herson je bio jedan od mnogih ciljeva, Rusija nije uspjela, sada je Ukrajina to vratila”, kazao je. “To zapravo postavlja pitanje ruskom stanovništvu. Čemu je sve to služilo? Ali također pokazuje izvanrednu sposobnost Ukrajine.”

Wallace je pozvao na oprez nakon prizora veselja na ulicama lučkog grada i rekao da je važno ne “podcijeniti” Moskvu. “Nikad ne podcjenjujte Rusiju. Povijest će vas podsjetiti da Rusija može biti brutalna.”

Wallace je dodao da je na Ukrajincima da odluče kada i kako bi željeli pregovarati s Rusijom. “U konačnici, Ukrajina će to htjeti učiniti s pozicije snage”, dodao je. 

13:50 SAD je proglasio rusko povlačenje iz Hersona izvanrednom pobjedom za Ukrajinu. “Čini se kao da su Ukrajinci upravo izvojevali izvanrednu pobjedu u kojoj se jedini regionalni glavni grad koji je Rusija zauzela u ovom ratu sada vratio pod ukrajinsku zastavu. I to je prilično izvanredno”, rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost. 

“A to ima i šire strateške implikacije jer ako mogu gurnuti Ruse preko rijeke, znači da je dugoročna prijetnja mjestima poput Odese i obale Crnog mora smanjena u odnosu na prije”, dodao je.

“I zato je ovo veliki trenutak. I to sigurno nije kraj, ali je veliki trenutak. I to zahvaljujući nevjerovatnoj upornosti i vještini Ukrajinaca, potpomognutoj nemilosrdnom i ujedinjenom potporom Sjedinjenih Država i naših saveznika”, kaže Sullivan.

13:10 Rusija je pozvala vodeće svjetske države da se prestanu fokusirati na sigurnost uoči samita kojim će dominirati kritike ruske invazije na Ukrajinu.

G20 bi se trebao sastati na indonezijskom otoku Baliju ove sedmice, a očekuje se da će zapadni lideri, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, iskoristiti međunarodni sastanak za osudu rata u Ukrajini.

U saopćenju objavljenom uoči samita rusko ministarstvo vanjskih poslova, čiji je šef Sergej Lavrov, reklo je da je “temeljno važno da G20 koncentrira svoje napore na stvarne, a ne na imaginarne prijetnje”.

“Uvjereni smo da je G20 sazvan da se nosi sa socio-ekonomskim problemima. Proširenje agende na područja mira i sigurnosti, o čemu govore mnoge zemlje, nije održivo”, dodaje se u priopćenju.

“To bi bilo direktno zadiranje u mandat Vijeća sigurnosti UN-a i potkopat će ozračje povjerenja i saradnje u G20”, navodi rusko ministarstvo.

Rusku delegaciju na sastanku G20, prvom od ruske invazije na Ukrajinu, predvodit će upravo Sergej Lavrov. Kremlj je objavio da je Putin prezauzet da bude tamo.

12:50 Istražitelji Hajuna, aktivističke promatračke grupe koja prati vojne aktivnosti u zemlji, izvijestili su da je u posljednja dva dana na aerodrom Mačulišči došlo osam ruskih teretnih aviona Il-76. Oni su iz Bjelorusije izvozili projektile za raketne bacače zemlja-zrak S-300 i S-400. Prije dva dana ruski avioni su na uzletištu ostali između tri i pol i četiri i pol sata, što je dovoljno dugo za iskrcaj. Jučer su ostali nešto dulje, navodi Hajun.

Iz Hajuna vjeruju da postoje tri moguća razloga zašto su ovi teretni avioni stigli u Bjelorusiju. Prvi je isporuka novih projektila i/ili streljiva Bjelorusiji, drugi izvoz projektila i/ili streljiva iz Bjelorusije u Rusiju, a treći istovremeni uvoz i izvoz raznih vrsta naoružanja. Navode da vjeruju da je drugi razlog najvjerovatniji. 

12:40 Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se drugi put danas širom Ukrajine. Nakon što su upaljene jutros malo iza devet sati, ponovno su se oglasile iza podneva.

12:30 Ruske snage uništile su ključnu infrastrukturu u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine prije povlačenja, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Prije bijega iz Hersona, ruski okupatori su uništili svu kritičnu infrastrukturu: komunikacije, vodu, grijanje, struju.

Gradonačelnik Hersona rekao je da je humanitarna situacija teška zbog nedostatka vode, lijekova i hljeba. “Grad se suočava s kritičnom nestašicom, uglavnom vode. Trenutno nema ni dovoljno lijekova, nema dovoljno kruha jer se ne može ispeći – nema struje”, rekao je gradonačelnik Hersona Roman Holovnia na televiziji, prenosi Reuters. 

Zelenski je rekao da su se vlasti, u svojim naporima da stabliziraju regiju, uhvatile u koštac s gotovo 2000 mina, žica i neeksplodiranih granata koje su Rusi ostavili dok su odlazili. 

12:10 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je šest osoba umrlo u subotu od posljedica ruskog granatiranja. U objavi na Telegramu rekao je da su četiri osobe ubijene i jedna ranjena u istočnoj regiji Donjeck, dvije ubijene u regiji Herson i dvije ranjene u regiji Dnjepropetrovsk.

11:40 Admiral sir Tony Radakin, komandant oružanih snaga Velike Britanije, rekao je za Sky News da je rusko povlačenje iz Hersona značajno. “Rusija nije uspjela u svim svojim strateškim ciljevima. Htjela je podjarmiti Ukrajinu, dogodilo se suprotno”, rekao je u intervjuu.

No upozorio je da povlačenje ne treba proglašavati prekretnicom u ratu. “Ovo je uspjeh za Ukrajinu, ali u isto vrijeme Ukrajina je i dalje napadnuta”, rekao je.

“Ukrajina je izgubila zemlju koju mora vratiti. Ukrajina ima milione ljudi koji ne žive u svojim domovima… Ima milione ljudi koji pate od udara na električnu infrastrukturu ili vodovodnu infrastrukturu koje su napadnute. Ratni je zločin namjerno napadati civile i to sve još uvijek traje.”

Dodao je da neuspjeh Rusije ne povećava izglede za nuklearni napad. “To bi bio još jedan doista užasan korak i ne vidimo da smo na putu prema toj posebnoj sablasti”, rekao je.

11:20 Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol obećao je da će proširiti humanitarnu pomoć Ukrajini osuđujući rusku invaziju na tu zemlju kao kršenje međunarodnih zakona, saopćio je njegov ured. Yoon je govorio na summitu Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) u Phnom Penhu u Kambodži, izvijestio je Reuters.

11.00 Vladimir Putin želi oduzeti ruske pasoše izdane na okupiranim područjima Ukrajine onima koji šire lažne informacije o ratu. Ruski predsjednik predstavio je amandman na nacrt zakona o toj mogućnosti, prenosi neovisni ruski portal Meduza. Amandman će vrijediti za one koji su pasoš dobili ne po rođenju, već kao rezultat ruskog pridruživanja okupiranih teritorija. Putin je ažurirao popis “zločina” za koje se može izgubiti rusko državljanstvo. On sada uključuje sljedeće:

  • Širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama i diskreditacija ruske vojske.
  • Uvreda zastave i grba Rusije.
  • Sudjelovanje u aktivnostima nepoželjne organizacije.
  • Pozivanje na separatizam.
  • Zadiranje u državnički život i pozivanje na ekstremizam.

Odluka o oduzimanju državljanstva može se donijeti neovisno o tome kada je kazneno djelo počinjeno.

10.00 Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se diljem Ukrajine jutros nakon devet sati, osim na Krimu, koji je i dalje pod ruskom okupacijom, objavio je nacionalni sistem za uzbunjivanje od zračnih napada. Vlast je pozvala ljude da se sklone. 

Bjeloruski Hajun, neovisna bjeloruska vojna medijska kuća za praćenje, izvijestio je da je avion Mig-31K, koji bi mogao biti naoružan projektilima Kinžal, poletio s aerodroma Mačulišči u Bjelorusiji. Borbeni zrakoplov poletio je s aerodroma Baranovići nekoliko minuta ranije.

09.00 U posljednja 24 sata Oružane snage Ukrajine ubile su 650 ruskih vojnika i uništile 12 ruskih oklopnih vozila, objavio je Glavni stožer na Facebooku.

Slika

08.40 Ruski okupatori najavili su da se planiraju povući iz grada Nove Kahovke gdje se nalazi ključna brana na rijeci Dnjipru, pošto su nedavno napustili Herson. Pavel Filipčuk, prvi čovjek proruske okupacijske vlade, rekao je da će se uprava grada i stanovnici povući na sigurnu lokaciju, javlja novinska agencija TASS.

Stanovnici u području 15 kilometara oko grada trebaju se pripremiti za odlazak, rekao je. Rekao je da vlada zabrinutost za branu koja bi mogla biti oštećena projektilima što bi izazvalo poplave. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da bi mogle izazvati potapanje. Filipčuk je rekao da su ukrajinske snage označile gradsku upravu “prvom metom terorističkog napada”.

Stanovnici se trebaju pripremiti za odlazak u južnu rusku regiju Krasnodar, gdje će biti smješteni u grijane stanove, primati redovite obroke i financijsku pomoć od 100.000 rubalja, rekao je.

Ukrajina navodi da je to formula kojom ruska strana nastoji pridobiti ljude na odlazak. Postoje izvještaji da ukrajinske snage napreduju prema općinama blizu hidroelektrane, koja je u južnoj regiji Hersonu.

07.30 Oružane snage Ukrajine izvele su napad na zgradu u kojoj je bilo raspoređeno do 500 ruskih vojnika, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku. “Potvrđeno je da su ukrajinske snage napale grupu ruskih okupacijskih snaga u regiji Herson.

Izveden je visokoprecizni udar na zgradu u blizini Dnjeprjana gdje je bilo raspoređeno do 500 okupacijskih vojnika.” Nakon udara, ruske snage odvezle su dva kamiona mrtvih vojnika u grad Tavriisk, dodaje se. Osim toga, 56 vojnika s teškim ozljedama hospitalizirano je u najbližnoj bolnici. Njih 16 je umrlo.

06.30 U posljednja 24 sata ukrajinski zrakoplovi izveli su nekoliko zračnih napada na ruske položaje kao odmazdu za ruske napade, objavilo je Operativno zapovjedništvo Pivden na Facebooku. Ruske snage izvršile su topničke napade na položaje ukrajinskih trupa i naselja u Berislavskom okrugu u hersonskoj regiji. 

Nije bilo žrtava ni poginulih. U znak odmazde, ukrajinski zrakoplovi izveli su dva zračna napada na ruske položaje. Ukrajinske raketne snage i topništvo gađale su ruske položaje i grupe vojnog osoblja, naoružanja i opreme na lijevoj obali rijeke Dnjepar tokom cijelog dana. Operativno zapovjedništvo je potvrdilo da su ruske snage izgubile 40 vojnika i tri oklopna vozila; druge gubitke tek treba potvrditi.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“ŠIRILA SAM NOGE STALNO, DAVALA…” Milica Dabović frapirala sve šok priznanjem

“ŠIRILA SAM NOGE STALNO, DAVALA…” Milica Dabović frapirala sve šok priznanjem

Milica Pavlović na sebi ponijela više od 4.000 eura, a samo čarape koštaju 350 eura: Stajling o kom svi bruje

Milica Pavlović na sebi ponijela više od 4.000 eura, a samo čarape koštaju 350 eura: Stajling o kom svi bruje