in

Poboljšanje komunikacije sa građanima ključno za unaprjeđenje života u Mostaru / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija lokalne demokracije iz Mostara (LDA Mostar) je u ime Projekta Mostar – Prostori koji pokreću danas u Mostaru predstavila publikaciju pod nazivom ”Samoprocjena kapaciteta Grada Mostara temeljena na 12 principa dobre lokalne samouprave u prorjeđenju sa stanovištima građanki i građana Mostar”. Publikacija identificira ključne izazove pred kojima se nalazi grad Mostar i njegove građanke i građani, te želi ukazati na važnost postojanja kvalitetnih i raznovrsnih aktivnih kanala komunikacije, kao i blagovremene dostupnosti informacija. 

Foto: PR / Poboljšanje komunikacije sa građanima ključno za unaprjeđenje života u Mostaru

U prvom kvartalu 2022. godine, Grad Mostar je prošao kroz proces samoprocjene vlastitih kapaciteta utemeljenih na 12 principa dobrog demokratskog upravljanja, kroz koje lokalna samouprava ocjenjuje svoje djelovanje. Istovremeno, građanke i građani Mostara, njih 1.524, su putem online ankete dali vlastitu procjenu kvalitete usluga koje pruža i politika koje provodi Grad Mostar.

Nakon provedenog anketiranja, najviše građanki i građana Mostara ukazalo je da Grad Mostar ima vrlo slabe procedure za postupanje po sugestijama građanki i građana u svrhu poboljšanja pružanja javnih usluga, dok je gradska administracija, kroz samoprocjenu vlastitih kapaciteta, efikasnost, djelotvornost, kompetentnost i razvijanje dodatnih kapaciteta uposlenih, ocijenila najlošijim ocjenama.

Foto: PR / Poboljšanje komunikacije sa građanima ključno za unaprjeđenje života u Mostaru

Evidentni nesrazmjer između ocjene građanki i građana i samoprocjene kapaciteta Grada Mostara prikazan u publikaciji, ukazuje da je potrebno dodatno raditi na podizanju svijesti građanki i građana o temeljnim dužnostima i nadležnostima gradske administracije, te paralelno poboljšavati aktivne kanale komunikacije između Grada i građanki i građana.

”Namjera publikacije je ukazati na bazično stanje, odnosno polaznu točku sa koje je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se Grad Mostar, ali i građanke i građane Mostara, potaklo na aktivnije sudjelovanje u demokratskim procesima  sa ciljem kreiranja kvalitetnijih životnih standarda”, naglasila je Maja Vejzović, menadžerica ”Projekta Mostar – Prostori koji pokreću” pri LDA Mostar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Foto: PR / Poboljšanje komunikacije sa građanima ključno za unaprjeđenje života u Mostaru

Ines Ćorić, koordinatorica projekta u ime Grada Mostara, ovom prilikom istaknula je kako je za Grad Mostar ovaj proces došao u pravom trenutku, jer se Gradska uprava nakon osam godina nepostojanja Gradskog vijeća, te izborom novog gradonačelnika počela reformirati uvažavajući sve demokratske procese od kojih je, kako navodi, najvažnija participacija i dobra komunikacija s građanima.

”Proces samoprocjene gradskih kapaciteta nije bio nimalo lagan zadatak i trebalo nam je nekoliko mjeseci i širi krug djelatnika, kako bismo ga završili. Svjesni smo potrebe za jednim takvim dokumentom koji će biti svojevrsno uporište i pokazatelj aktivnosti na kojima moramo više raditi kako bi sve gradske usluge bile razumljivije i dostupnije građanima”, dodala je Ćorić.

Foto: PR / Poboljšanje komunikacije sa građanima ključno za unaprjeđenje života u Mostaru

Publikacija je dostupna na web stranici Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, a također se može preuzeti u prostorijama Grada Mostara, na adresama Adema Buća 19 ili Kralja Zvonimira 14.

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u Mostaru. Projektom se namjeravaju podržati građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sustavan način. Pored toga, Projekt će izravno dodijeliti sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i inicijativa koje će dizajnirati i voditi građanke i građani, a koje se odnose na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 misija širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV). Projekat financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EU Delegation calls on BiH to ratify, implement Berlin Process agreements

Partnerstvo BH Telecoma i Radiotelevizije Bosne i Hercegovine