in

I nogometne lopte sa svjetskog prvenstva imaju zanimljivu povijest / Bljesak.info

I nogometne lopte sa svjetskog prvenstva imaju zanimljivu povijest / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
I nogometne lopte sa svjetskog prvenstva imaju zanimljivu povijest / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I nogometne lopte sa svjetskog prvenstva imaju zanimljivu povijest

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru igrat će se loptom Al Rihla, koja je 14. uzastopna lopta koju je kreirao adidas za FIFA World Cup.

Al Rihla na arapskom znači “putovanje” i inspirirana je kulturom, arhitekturom, legendarnim brodovima i katarskom zastavom.

Prioritet pri izradi lopte bila je održivost, a ona je ujedno i prva koja je izrađena isključivo tintom i ljepilom na bazi vode.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru igrat će se loptom Al Rihla

Kako tvrde iz kompanije, letjet će kroz zrak brže od ijedne ikada napavljene nogometne lopte, a igračima će pružiti “najveći mogući stupanj pouzdanosti i preciznosti kada je riječ o igri u polju”.

1930. igralo se s dvije lopte

“Igra je sve brža i, kako se ubrzava, točnost i stabilnost leta postaju kritično važni. Novi dizajn omogućuje lopti da zadrži značajno veću brzinu dok putuje kroz zrak,” poručili su iz Adidasa.

Zanimljivo, u finalu prvog svjetskog prvenstva u Urugvaju 1930. igralo se s dvije lopte. Kako se Urugvajci i Argentinci nisu mogli dogovoriti presudila je Fifa, u svakom poluvremenu po jedna lopta. Argentinci su odabrali ‘Tijento’ i nakon prvog poluvremena vodili su 2-1. U nastavku susreta igralo se modelom ‘T-model’ i Urugvajci su postigli tri gola i preokrenuli na konačnih 4-2.

1930. igralo se s dvije lopte

Četiri godine kasnije u Italiji se igralo loptom Federale 102, dok su Francuzi 1938. predstavili loptu Allen. Za SP 1950. godine u Brazilu loptu je osmislila i napravila argentinska firma Tossolini – Valbonesi-Polo & Cia, iz gradića Bela Vill. Bila je do tada najbolja lopta, potpuno kompaktna.

U Švicarskoj 1954. igralo se s loptom Swiss World Champion Match ball, a očito je odgovarala igračima jer je to najefikasnije SP u povijesti s prosjekom od 5,38 golova po susretu.

U natječaju za loptu za SP 1958. godine pobijedila je švedska tvrtka iz Angelholma. Lopta je nosila ime Top Star, a sastojala se od 24 dijela.

U Čileu 1962. koristile su se dvije lopte Crack i Top Star, a u Engleskoj 1966. Challenge 4-Star. Zemlja koja je izmislila nogomet, morala se predstaviti i novom loptom, a napravila ju je tvrtka Slazenger.

Adidas 1970. službeni dobavljač lopte

U Meksiku, 1970. godine je započela nova era. Adidas je postao službeni dobavljač lopte, a to je i danas. Trenutačni ugovor traje do 2030. godine. U Meksiku se igralo s loptom Telstar. U potpunosti je bila napravljena od kože, a bila je to prva bijela nogometna lopta dekorirana crnim peterokutima.

 Adidas je službeni dobavljač lopte

Za SP 1974. Adidas, vjerojatno zadovoljan rezultatom, nije mnogo mijenjao. Adidas Tango bila je lopta kojom se igralo na SP-u 1978. godine u Argentini. U Španjolskoj ’82. izgled Tanga neznatno je izmijenjen, uz poboljšanu otpornost na vodu, zbog šavova.

Prva sintetička lopta na SP-u bila je Adidas Azteca u Meksiku ’86. Poboljšala se trajnost lopte i smanjila absorpcija vode. Dizajn lopte inspiriran je aztečkom arhitekturom. U Italiji ’90. godine Adidas Etrusco bila je prva lopta koja sadrži unutarnji sloj crne poliuretanske pjene, što je omogućavalo da je lopta brža od svih ranijih.

Na World Cupu 1994. službena lopta bila je Adidas Questra. Bila je nešto mekanija i lakša za kontrolirati, dok se u Francuskoj igralo loptom Tricolore.

U Koreji i Japanu 2002. Adidas je predstavio potpuno novi dizajn lopte. Prvi put nakon ’78. godine Adidas je prestao s Tango dizajnom lopte. Lopta je dobila kompletan novi izgled uključujući i nove boje, a nosila je ime Fevernova. Bila je to lopta koja je dobila mnoštvo kritika.

Na SP-u u Njemačkoj 2006. godine igralo se Teamgeist loptom koja je imala radikalno nov pristup dizajnu. Sastojala se od 14 povezanih komponenti, čime je napušten princip još od 1970. da ih bude 32. Svaka lopta je bila ‘personalizirana’ s datumom, mjestom odigravanja i imenima protivnika.

Jabulani imala najviše kritike

Na SP-u u Južnoj Africi igralo se s loptom Jabulani. Bila je to lopta koja je sasvim sigurno imala najviše kritika. Igrači, a ponajviše golmani bijesnili su zbog nepredvidivog leta.

U Brazilu se igralo Brazucom

U Brazilu se igralo Brazucom. Lopta je dobila ime u rujnu 2012. godine nakon javnog glasovanja u kojem je sudjelovalo milijun nogometnih fanova, a predstavlja lokalni neformalni termin koji simbolizira brazilski način života.

Na posljednjem SP-u u Rusiji službena lopta je bila Telstar 18 koja je kreirana po uzoru na prvu adidas Telstar loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ime originalne lopte Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television” s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji. Danas ikona, Telstar 1970 bila je napravljena s dodatnim crnim panelima kako bi se lopta bolje istaknula na crno-bijelim televizijskim prijenosnicima čime je zauvijek promijenjen dizajn nogometnih lopti.

Na posljednjem SP-u u Rusiji službena lopta je bila Telsta

Klasik je oživljen novim dizajnom panela s metalik printom i efektom grafičke teksture uz najmoderniju tehnologiju u proizvodnji lopte. Po prvi puta u povijesti u službenu nogometnu loptu Svjetskog prvenstva ugrađena je tehnologija NFC čipa čime Telstar 18 postaje najinovativnija lopta ikada. Čip omogućava interakciju s loptom pomoću pametnog telefona pri čemu korisnik dobiva pristup ekskluzivnom sadržaju i personaliziranim informacijama.

PREGLED LOPTI

SP 1930 – Tiento i T-model

SP 1934 – Federale 102

SP 1938 – Allen

SP 1950 – Super Duplo T

SP 1954 – Swiss World Champion Match ball

SP 1958 – Top Star

SP 1962 – Crack i Top Star

SP 1966 – Challenge 4-Star”

SP 1970 – Telstar Adidas

SP 1974 – Telstar Durlast Adidas

SP 1978 – Tango

SP 1982 – Tango Espana

SP 1986 – Adidas Azteca

SP 1990 – Etrusco Unico

SP 1994 – Adidas Questra

SP 1998 – Tricolore

SP 2002 – Fevernova

SP 2006 – Teimgeist

SP 2010 – Jabulani

SP 2014 – Brazuca

SP 2018 – Adidas Telstra 18

SP 2022 – Al Rihla


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Não acredito que o Philippe Maia riu disso #Shorts

Não acredito que o Philippe Maia riu disso #Shorts

KOMBINEZON KOJI OTKRIVA SVE: Djevojka Darka Lazića pokazala izvajano tijelo, svi se okretali za njom

KOMBINEZON KOJI OTKRIVA SVE: Djevojka Darka Lazića pokazala izvajano tijelo, svi se okretali za njom