in

Toma Zdravković nije imao ni dan radnog staža: Maksa dao 200.000 maraka da dobije penziju, a stigla mu na koban dan! – Senzacija

Toma Zdravković nije imao ni dan radnog staža: Maksa dao 200.000 maraka da dobije penziju, a stigla mu na koban dan! – Senzacija
Slatka-Tajna.Eu

Maksa Ćatović je Tomi Zdravkoviću pred smrt uplatio 35 godina radnog staža kako bi pjevač dobio penziju, koju je naslijedio njegov sin Aleksandar.

Legendarni Toma Zdravković nije imao ni dan radnog staža i kada kada su shvatili da umire, njegovi prijatelji su se zabrinuli šta će supruga Gordana i sin Aleksandar i od čega će da žive poslije njegove smrti. U pomoć je pritekao producent Maksa Ćatović, koji je platio više od pet miliona tadašnjih dinara, odnosno 200.000 njemačkih maraka, da bi pjevač dobio penziju. Ovu priču je otkrio najbolji prijatelj Tome Zdravkovića – Živorad Žica Ajdačić, predsjednik Udruženja scenskih umjetnika.

Njemu se 1991. godine požalila pjevačeva supruga Gordana da njen muž 35 godina nije plaćao socijalno osiguranje.

– Došla je kod mene i rekla da Toma nema nijedan dan radnog staža. U tom mementu je on već bio u bolnici i ljekari su mu prognozirali nekoliko dana život – prisjeća se Ajdačić, koji je pokušavao da riješi problem pa se požalio Ćatoviću.

– Pozvao sam Jugoton, koji je izdavao njegove ploče, ali su mi rekli da zbog rata koji je tom trenutku počeo ne postoji platni promet već između Srbije i Hrvatske i da nikako ne mogu da riješe problem. Ispričao sam sve Maksi Ćatoviću u kafani i on se odmah ponudio da Tomi uplati 35 godina radnog staža.

Maksa Ćatović je potvrdio ovu priču i objasnio zašto je odlučio da plati ogroman novac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– To sam uradio zbog velikog poštovanja prema njemu. Nas dvojica nikad nismo poslovno sarađivali, ali smo se družili kafanama. Toma je bio boem i nije mario za materijalne stvari, tako da me nije iznenadilo kada mi je Žika rekao da nije uplaćivao socijalno. Odmah sam pozvao Jugoton i ukazao na problem, očekivajući da će oni uplatiti traženi iznos. Zbog situacije u bivšoj Jugoslaviji to nisu mogli pa sam im rekao da ću ja to uraditi – rekao je Maksa.

S obzirom na to da nije bila u pitanju mala cifra, Ćatović je želio da povrati novac koji je dao.

– Pitao sam ljude iz Jugotona” da mi daju jednokratna prava na njegove pjesme, da mogu da objavim jedan CD sa njegovim pjesmama. Mislio sam da ću tako moći da vratim 100.000 maraka, koliko je trebalo da uplatim u socijalno za 35 godina Tominog radnog staža. Nisu pristali. Tražili su da i njima platim toliko i ja sam pristao – otkriva producent. Njegova produkcijska kuća izdala je CD sa izborom Tominih najvećih hitova, ali suma koju je uložio nikada se nije isplatila.

– Od prodaje sam zaradio dovoljno para samo da bih pokrio troškove izdanja, ali se ne žalim. Ovo do danas niko nije znao jer se nikada nisam hvalio time. To sam radio iz srca jer sam želio da njegova porodica ima prihode kad njega više ne bude bilo.

ekskluziva.ba

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ACA LUKAS NAPUNIO ZETRU: Pogledajte dio atmosfere sa koncerta

ACA LUKAS NAPUNIO ZETRU: Pogledajte dio atmosfere sa koncerta

Kakav trenutak za Hrvatsku: Filip Hrgović protiv Oleksandera Usyka za titulu prvaka svijeta!

Kakav trenutak za Hrvatsku: Filip Hrgović protiv Oleksandera Usyka za titulu prvaka svijeta!