in

Prirodni sastojci koji liječe holesterol

Prirodni sastojci koji liječe holesterol
Slatka-Tajna.Eu

Našem organizmu neophodan je holesterol kako bi mogao funkcionirati normalno. Naime, on proizvodi hormone i vitamin D, te igra bitnu ulogu u procesu varenja. Najveći dio holesterola nastaje u jetri (80%), dok ostatak potječe iz hrane koju unosimo u organizam.

Međutim, povišen holesterol (LDL) predstavlja rizik za mnoge bolest, te ga često nazivaju “tihim ubicom”, jer ne ispoljava nikakve simptome. Većina ljudi nije ni svjesna da ima povišen holesterol dok mu se stanje ne pogorša i dok ne dođe do srčanog i moždanog udara. Zbog toga je veoma važno da redovno provjeravate holesterol. Prva provjera, vjerovali ili ne, treba se izvršiti između devete i 11. godine života, a nakon toga svakih pet godina.

Medicinska stanja koja može povišen holestrol izazvati su:

  • hronična oboljenja bubrega
  • dijabetes
  • lupus
  • srčani udar
  • ateroskleroza
  • angina pektoris

Pravilna prehrana

Promjena ishrane umnogome pomaže smanjenju lošeg holesterola. Preporučuje se mediteranski način prehrane, koji znači unos svježe sezonske hrane, ribe, maslinovog ulja, uz začine poput lovorovog lista, korijandera i ruzmarina. Osim toga, različite namirnice smanjuju nivo holesterola na različite načine. Neke od njih su:

  • ječam i integralne žitarice, koje su bogate rastvorljivim vlaknima
  • grah je također bogat rastvorljivim vlaknima, a, osim toga, treba mu duže vremena da se svari, što znači da ćete se duže osjećati sitima
  • patlidžan i zob
  • biljna ulja koja umjesto putera pomažu u smanjenju lošeg holesterola
  • jabuke, jagode, grožđe i citrusi bogati su pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju loš holesterol
  • konzumiranje soje i hrane napravljene od nje, poput tofua i sojinog mlijeka nekada je promovirano kao moćan način za snižavanje holesterola. Istraživanja pokazuju da konzumiranja 25 grama sojinih proteina dnevno može smanjiti LDL za 5-6 posto.

 Snizite ga prirodno

SOK OD PARADAJZA

U 100 mililitara soka od paradajza dodajte kašiku bijelog luka u prahu, kašiku nasjeckanog peršuna i jednu kašiku maslinovog ulja. Promješate i popijte svako jutro, na prazan želudac narednih pet dana.

JABUKOVO SIRĆE

Ovo je jedan od najefikasnijih napitaka za snižavanje lošeg holesterola. U čašu vode stavite kašičicu jabukovog sirćeta (najbolje domaćeg) i dodajte jednu kašičicu meda. Pijte dva puta dnevno dok ne primijetite poboljšanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










ZOBENA VODA

Ovaj prirodni lijek lako se priprema: u čašu vode dodajte dvije kašike zobenih pahuljica i ostavite preko noći. Ujutro procijedite i popijte.

MLJEVENI LAN

Mljevene sjemenke lana stavite u jogurt. Svaki dan popijte po jednu čašu.

LIMUN i BIJELI LUK

Sitno sameljite 300 grama bijelog luka i kilogram limuna s korom. Smjesu sipajte u 1,5 litar vode koja je proključala. Smanjite temperaturu i sve polako kuhajte 15 minuta, pa sklonite sud i ostavite da se sadržaj malo prohladi. Sipajte sadržaj u tegle i poklopite ih. Svako jutro na prazan stomak uzmite pola litra. Terapija traje 25 dana, a ako hoćete da nastavite, morate prvo napraviti pauzu od deset dana pa tek onda početi nov krug.

CVEKLA I JABUKA

Uzmite tri jabuke, tri manje cvekle i tri mrkve. Od svježeg voća i povrća u sokovniku napravite sok i izlijte ga u teglu. U smjesu možete nakapati i malo limunovog soka. Popijte svako jutro po jednu čašu na prazan stomak, polako u manjim gutljajima.

The post Prirodni sastojci koji liječe holesterol appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

😂SNAJPER U PRST I POGINO COVJEK VICEVI DO SUZA SMIJESNO SMEH ZABAVA😂

😂SNAJPER U PRST I POGINO COVJEK VICEVI DO SUZA SMIJESNO SMEH ZABAVA😂

PROGLAŠENA JE NAJLJEPŠOM ŽENOM JUGOSLAVIJE: Bila zvijezda 90-ih, doživjela veliku tragediju, evo kako danas izgleda

PROGLAŠENA JE NAJLJEPŠOM ŽENOM JUGOSLAVIJE: Bila zvijezda 90-ih, doživjela veliku tragediju, evo kako danas izgleda