in

Igrao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a danas je uspješna advokatica i manekenka

Slatka-Tajna.Eu

Jaiyah je svojevremeno bila inspiracija za film “Sljedeći gol je pobjeda”, kao prva transeksualna osoba koja je učestvovala u jednoj nogometnoj utakmici. Ona je iz Američke Samoe i igra na poziciji stopera, a za mušku reprezentaciju nastupala je tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Tada se još zvala Johnny, no i tada je postojala velika želja da se transformiše u ženu. Postala je nakon toga i simbol za borbu protiv diskriminacije u sportu.

“Ja sam mogla da igram, ali šta je sa ostalim kulturama koje ne prihvataju osobe kao što sam ja? Svi treba da imaju šansu da igraju ovu prelijepu igru, bez obzira na pol, boju ili seksualnost”, kazala je tada.

Američka Samoa je inače rekordno poražena 2001. godine od Australije sa 31:0 i naravno radi se o amaterskoj selekciji koja teško može bilo kome da parira, ali je u medijima postala popularna zbog Jaiyah. 

Ona je 15. maja 2004. godine nastupila u 11:0 porazu od Fidžija pod imenom Johnny. Bilo je to njeno ime s kojim je započela nogomentu karijeru na terenima male zemlje od samo 55.000 stanovnika smještene usred Tihog oceana.

Jaiyah je svojevremeno kao Johnny nastupala za reprezentaciju Američke Samoe. Da li treba da vam dodatno pojašnjavamo ko je on ili ona na slici?

Jaiyah se ipak tada nije osjećala kao Johnny. Po dolasku u pubertetske dane započet je proces prelaska u žensko tijelo, te je zatražila da je priznaju kao ženu pod novim imenom i potpuno novim izgledom.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Nastupala je tri puta u kvalifikacijama za svjetska prvenstva. 2015. godine je već osjećajući se nesposobnom za takmičenje u muškom nogometu zbog lijekova koje je uzimala i zbog procesa promjene spola i zakonski nesposobne za takmičenje među ženama, odlučila taj sport pretvoriti u samo vikend hobi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Četiri godine nakon te odluke i unatoč tome što je već prošla operaciju promjene spola, Saelua se pristala vratiti na teren kako bi nastupila na Pacifičkim igrama. Odigrala je četiri meča i tada se zvanično oprostila.

Sada s 34 godine bavi se manekenstvom a također radi kao advokatica. Umjesto nogometa, sada joj je hobi odbojka koju često igra.

Johnny se značajno promijenio i kao Jaiyah u ženskom tijelu izgleda ovako…

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

K..VA TI JE MAMI…: Karleuša objavila prepisku sa sinom Marine Tucaković u kojoj su izvrijeđali jedno drugo (Video) – Senzacija

Cười mệt Hari Won gây lộn với Trịnh Thăng Bình nhưng Tiếng Việt "sai sai" #shorts