in

Štrudle: Slana i slatka varijanta

Štrudle: Slana i slatka varijanta
Slatka-Tajna.Eu

Iako ih danas možete pronaći gotovo u svakoj pekari, industrijski pripremljene i punjene sirom ili tipičnim voćnim nadjevima od jabuka ili višanja, savijače, odnosno štrudle nekada su domaćicama predstavljale pravi izazov, jer su za pripremu izvrsnog tankog tijesta, koje čini osnovu ovog kolača, bile potrebne vještina, brzina i upornost. Štrudle svoje porijeklo vuku još iz austrougarske kuhinje, a neki tvrde da im se korijeni mogu pronaći i u lisnatim desertima iz Turske. Neovisno o tome odakle potječu, već se stoljećima pripremaju i u našim krajevima, gdje ih rado jedu sve generacije

Najbolje tijesto

SASTOJCI

40 dkg glatkog brašna

6 g soli

6 kašika ulja

2 dcl mlake vode

PRIPREMA

U brašno dodajte so, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Da bi bilo glatko, morate ga doslovno izlupati o sto. Premažite ga dobro uljem i pokrijte krpom da se ne hvata kora i da se ne suši, jer ga nećete u protivnom moći razvući. Tijesto ostavite da se odmori otprilike pola sata i potom ga razvucite. Spremno je za nadjev. Ovo tijesto možete koristiti za sve štrudle: s jabukama, s trešnjama i višnjama, sa sirom, odnosno sve što vaša mašta stvori.

Jabuke

SASTOJCI

8 jabuka

1 šolja smeđeg šećera

sok od pola limuna

2 kašičice cimeta

1 šolja sjeckanih oraha

1 šolja svijetlih grožđica

2 kašičice ruma

1 kašičica gustina

PRIPREMA

Grožđice oprerite, pospite rumom i ostavite na stranu. Jabuke izrežite na kocke, stavite u šerpu, pospite sokom od limuna, dodajte šećer i cimet pa kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Nakon deset minuta dodajte orahe i grožđice te kuhajte još pet minuta. Na kraju dodajte gustin, promiješajte, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Kada je tijesto nadošlo, istresite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Rastanjite tijesto na otprilike 55×30 centimetara i premazite polovinom fila. Zarolajte tijesto u rolat, stavite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi još jedan sat. Nakon toga premažite rolate mlijekom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 45-50 minuta.

Makovnjača

SASTOJCI

400 g mljevenog maka

150 g šećera

300-400 ml mlijeka

1 kašika putera

1 vanilin šećer

60 g grožđica po želji

PRIPREMA

Pomiješajte mak sa šećerom i vanilinim šećerom i prelijte kipućim mlijekom, pa dodajte puter. Dobro izmiješajte i ohladite. Pazite da vam nadjev ne bude suh, jer će se pečene korice odvajati od njega, a niti rijedak, jer će se korice i nadjev izmiješati (stopiti). Počnite sa 300 ml mlijeka i dodajite prema potrebi dok nadjev ne postane kao gusta krema. Ne smije biti mrvičast. Ovo sve ovisi o tome koliko je mak suh.

Jagoda

SASTOJCI

650 g jagoda

2 vanilina šećera

250 g šećera

2 žumanca

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










50 g griza

300 ml mliječnog slatkog vrhnja

2 bjelanca

mlijeko i puter za premazivanje

PRIPREMA

Jagode očistite, operite i narežite na listiće te ih pomiješajte sa šećerom i vanilinim šećerom. Slatko vrhnje miksajte sa žumancima na manjoj brzini dok se sasvim malo ne počne zgušnjavati, a zatim mu kuhačom umiješajte griz. Smjesu prelijte preko jagoda, promiješajte i na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanaca. Smjesu rasporedite na 2/3 kore, a zatim lagano motajte (na široko) kako vam nadjev ne bi previše curio. Rubove malo umotajte (kao kod sarme), a zatim štrudlu pažljivo preselite na lim koji ste prethodno premazali puterom.

Šljive

750 g šljiva

100 g oraha

1 šoljica šećera

100 g prezle

1 vanilin šećer

šećer u prahu

PRIPREMA

Isjeckajte otprilike polovinu šljiva i orahe na komadiće. Dodajte šećer i vanilin šećer. Razvijte tijesto na debljinu pola centimetra i prerežite na pola, tako da se dobiju dvije štrudle. Pospite prezlom i s malo šećera u prahu pa rasporedite fil. Zamotajte. Na kraju između štrudli poredajte ostatak šljiva iz kojih ste odstranili koštice. Stavite u hladnu rernu, pa je uključite na 200 Celzijevih stepeni i pecite 20-ak minuta. Pospite šećerom u prahu.

Špinat

SASTOJCI

500 g špinata

250 g feta sira

1 jaje

PRIPREMA

Špinat kratko blanširajte i izrežite pa ocijedite i pomiješajte s feta sirom. Podijelite štrudlu na četiri dijela pa razvucite i namažite filom. Zarolajte pa poredajte u tepsiju. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni 30-ak minuta.

Piletina i gljive

400 g pilećeg filea

500  g šampinjona

2 kašike ulja

2 jaja

200 g naribane gaude ili sličnog sira

200 g kiselog vrhnja

½ kašike sušenog kopra

sol

biber

500 g gotovih kora

100 g kiselog vrhnja za premaz

PRIPREMA

Pileći file narežite na kockice i prepržite na malo ulja da dobiju boju sa svih strana, bit će dovoljno desetak minuta. Isto napravite sa šampinjonima koje ste narezali na ploške. Pomiješajte pripremljeni pileći file i šampinjone s jajima, naribanom gaudom i kiselim vrhnjem. Dodajte sušeni kopar, posolite, pobiberite i sve dobro izmiješajte. Rernuu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a za to vrijeme napunite kore nadjevom, svaka štrudla neka ima po dva lista kao podlogu.

The post Štrudle: Slana i slatka varijanta appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ovako izgleda apartman koji koriste Marija i Miljana Kulić u Zadruzi: Evo šta sve imaju

Ovako izgleda apartman koji koriste Marija i Miljana Kulić u Zadruzi: Evo šta sve imaju

Thanks for your Service

Thanks for your Service