in

RAT UŽIVO: Ukrajinska himna svirala na središnjem trgu u Hersonu

RAT UŽIVO: Ukrajinska himna svirala na središnjem trgu u Hersonu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinska himna svirala na središnjem trgu u Hersonu

22:58 Slavlje se nastavlja u Hersonu nakon što su se ruske trupe povukle iz grada. Herson je bio pod ruskom okupacijom od marta i prvi je veći ukrajinski grad kojeg je okupirala Rusija.

Večeras su stanovnici odsvirali ukrajinsku himnu na središnjem gradskom trgu, a snimku je objavio savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

22:25 Ruski predsjednik pokušava se distancirati od haotičnog povlačenja svojih trupa, smatra ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov.

“Po mom mišljenju, Putin jasno shvaća da su dani pobjedničkih postignuća njegove vojske u ovom ratu prošli”, rekao je Ždanov za The New Voice of Ukraine.

“Dakle, on službeno imenuje zapovjednika združenih snaga, Sergeja Surovikina, kako bi mogao biti žrtveni jarac ako dođe do neuspjeha. Mogli ste primijetiti kako se Putin potpuno distancirao od donošenja odluka o Hersonu. Te su odluke donosili (ruski ministar odbrane) Šojgu i Surovikin”, rekao je i podsjetio da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio komentirati napuštanje Hersona.

“Ovo je Surovikinov prijedlog i Šojguova odluka”, rekao je Peskov.

22:05 Ukrajinska vojska pogodila je rusku kontrolnu tačku u Energodaru u Zaporoškoj oblasti.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da je više od 50 ruskih vojnika ubijeno, a više od 40 ranjeno.

Ruske snage lansirale su tri rakete, devet zračnih napada i više od 10 MLRS napada na Ukrajinu.

22:00 Ruski predsjednik pokušava se distancirati od haotičnog povlačenja svojih trupa, smatra ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov.

“Po mom mišljenju, Putin jasno shvaća da su dani pobjedničkih postignuća njegove vojske u ovom ratu prošli”, rekao je Ždanov za The New Voice of Ukraine.

“Dakle, on službeno imenuje komandanta združenih snaga, Sergeja Surovikina, kako bi mogao biti žrtveni jarac ako dođe do neuspjeha. Mogli ste primijetiti kako se Putin potpuno distancirao od donošenja odluka o Hersonu. Te su odluke donosili (ruski ministar obrane) Šojgu i Surovikin”, rekao je i podsjetio da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio komentirati napuštanje Hersona.

“Ovo je Surovikinov prijedlog i Šojguova odluka”, rekao je Peskov.

21:40 Ukrajina je u petak saopćila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na svojoj granici s Bjelorusijom, bliskom saveznicom Kremlja iz koje je Rusija dijelom pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od 3 kilometra prekriven bodljikavom žicom podignut u regiji Volin na granici s Bjelorusijom.

21:00 Štab ukrajinskih specijalnih jedinica objavio je snimku iz središta grada Hersona koja prikazuje stotine Ukrajinaca koji s ukrajinskim zastavama slave oslobađanje grada.

20:40 Najmanje sedam mostova, od kojih četiri prelaze rijeku Dnjepar, uništeno je u posljednja 24 sata, prema satelitskim snimkama kompanije Maxar Technologies i drugim fotografijama, piše CNN. Među uništenima su i dva mosta, automobilski i željeznički, koji se nalaze na vrhu brane u Novoj Kahovki.

Nije jasno ko je uništio mostove, ali sve se dogodilo nakon što su se ruske snage povukle sa zapadne obale Dnjepra.

20:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su ruske snage ostavile “puno mina” nakon povlačenja iz grada Hersona. Naveo je i da pristup novinarima neće biti moguć dok se ne razminiraju barem glavne ceste u gradu.

20:00 Šef regionalne vojne uprave Hersona Jaroslav Januševič upozorio je izbjegle Ukrajince da se ne pokušavaju prerano vratiti na oslobođena područja.

“Sve se više naselja vraća pod ukrajinsku zastavu. Razumijem da svi čeznu za domom i da se žele što prije vratiti kući. Molim vas da malo pričekate. Sada je ovdje preopasno. Postoji velika vjerovatnost da će neprijatelj granatirati naselja. Osim toga, područje bi trebali ispitati stručnjaci za eksplozive. Nažalost, već ima mnogo civilnih žrtava uzrokovanih eksplozivnim napravama”, rekao je Januševič.

19:55 Specijalne jedinice ukrajinske vojske stigle su do zapadne obale rijeke Dnjepar u nekim dijelovima regije Herson, objavila je ukrajinska vojska. Dnjepar teče istočno od grada Hersona i strateški je važan jer predstavlja veliku prirodnu obrambenu liniju.

Nekoliko sati ranije Ukrajina je objavila da je njena vojska ušla u Herson, iz kojeg se ruska vojska povukla.

Ranije je rusko ministarstvo obrane objavilo da su svi ruski vojnici, zajedno s opremom, prebačeni sa zapadne obale i premješteni na istočnu obalu Dnjepra, gdje su zauzeli obrambene položaje.

19:40 Šef regije Mikolajiv potvrdio je da je gotovo cijelo područje oslobođeno od ruske kontrole. U objavi na Telegramu Vitalij Kim je rekao da se samo Kinburnska luka još nije vratila u ukrajinske ruke. Oslobođena su i brojna sela u susjednoj regiji Herson.

19:10 Nova je šteta nanesena važnoj brani koja premošćuje rijeku Dnjepar kod Nove Kahovke, u regiji Herson, u posljednja 24 sata, prema satelitskim snimkama tvrtke Maxar Technologies do kojih je došao CNN. Voda istječe kroz tri rupe na brani.

Nejasno je kako je prouzročena najnovija šteta. Lokalni Telegram kanali izvijestili su sinoć o eksplozijama oko brane. Iako su ukrajinske oružane snage oslobodile velike dijelove teritorija u Hersonu, ne čini se da su preuzele kontrolu nad branom u Novoj Kahovki.

19:00 Zelenski je objavio izjavu na svom službenom Telegram kanalu. Rekao je da je ovo “historijski dan” i da ljudi u južnom gradu “nikada nisu izgubili nadu”. “Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvijek opravdana – a Ukrajina uvijek vraća svoje.”

Ovo je cijela izjava:

“Danas je historijski dan. Vraćamo Herson. Naši branitelji za sada su na prilazima gradu. Ali specijalne jedinice su već u gradu. Hersonci su čekali. Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvijek opravdana – a Ukrajina uvijek vraća svoje.

Čak i dok grad još nije potpuno očišćen od neprijateljske prisutnosti, sami Hersonci već uklanjaju ruske simbole s ulica i zgrada i sve tragove boravka okupatora u Hersonu. Tako je bilo i u svim ostalim gradovima koje su oslobodili naši branitelji. Tako će biti i u onim gradovima koji još čekaju naš povratak”.

18:48 Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem potvrđuje da su sve ruske trupe povučene sa zapadne obale regije Herson.

18:14 Švedska neće dopustiti stacioniranje nuklearnog oružja na svom tlu kada se pridruži vojnom savezu NATO-a, rekao je švedski ministar vanjskih poslova. Švedska – zajedno sa svojom nordijskom susjedom Finskom – podnijela je zahtjev za članstvo u NATO-u ranije ove godine i trenutno sudjeluje u završnim pregovorima. “To je još uvijek dugoročno stajalište Umjerene stranke”, rekao je za novinsku agenciju TT. “Nikada nismo imali namjeru mijenjati uvjete za prijavu prethodne vlade”, rekao je.

17:48 Britanski zaštitar David Ballantyne Smith, koji je odavao tajne Rusiji, priznao je krivnju za optužbe za špijuniranje.

17:28 Društvenim mrežama počeo se širiti videozapis u kojem neke od supruga mobiliziranih ruskih vojnika prijete da će ići na prvu crtu bojišnice u Ukrajini da bi dovele svoje muževe kući, nakon što su u operaciji navodno mnogi ranjeni, prenosi Newsweek. U ovom videozapisu, objavljenom na kanalu medija Verstka na Telegramu, jedna žena vojnim dužnosnicima govori da vrate njihove muževe kući ili će ih “rastrgati”. Prema medijskim navodima, više od 20 članova obitelji vojnika okupilo se u vojnoj jedinici u gradu Valujki u Belgorodu da bi dobili odgovore. Njihovi muževi i sinovi mobilizirani su zbog naredbe predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji od 21. septembra.

17:18 Ukrajinske oružane snage ponovno su zauzele još jedan dio regije Herson – selo Tjahinka, u blizini strateškog grada Nove Kahovke – unatoč tome što su ruske snage uništile mostove na odlasku. Brojne fotografije, koje je geolocirao i potvrdio CNN, pokazuju da su ukrajinske snage uspjele ući u selo unatoč tome što su Rusi uništili glavni most na autocesti i pješački most dok su se povlačili. Ti mostovi prelaze rijeku Tjahinku, koja se ulijeva u rijeku Dnjepar.

16:52 Zašto je Herson strateški važan? Ukrajina ima za cilj osloboditi cijeli svoj teritorij pod ruskom okupacijom – uključujući anektirani Krim – ali Herson je bio posebno važna nagrada. Sky News piše zašto:

Vrata Krima

Položaj grada postavlja ga kao vrata prema Krimu. Dok je bio pod okupacijom, Herson je bio kopneni most za ruske snage do anektiranog područja. Krim je dom ogromne ruske vojne sile i Crnomorske flote. Vraćanje Hersona omogućit će Ukrajini da postavi svoje dalekometno topništvo bliže Krimu.

Zalihe svježe vode

Ukrajinsko ponovno preuzimanje regije Herson moglo bi ugroziti opskrbu Krima svježom vodom. Nakon što je Moskva isprva zauzela Krim, Ukrajina je blokirala opskrbu vodom putem kanala iz rijeke Dnjepar.

Logistički pravci

Regija Herson uključuje ušće rijeke Dnjepar. Ako Rusija izgubi svoje jedino uporište na zapadnoj strani rijeke, Ukrajina može bolje napasti druge ruske linije opskrbe i dovesti u pitanje njenu kontrolu nad drugim dijelovima juga.

Simbolički značaj

Grad Herson bio je jedina regionalna prijestolnica koju su zauzele ruske snage tijekom invazije. Bio je to i najveći grad koji su držale moskovske snage – tako da bi gubitak grada bio veliki simbolički udarac Kremlju.

Kontrola Crnog mora

Regija leži na Crnom moru, koje je ključna arterija za ukrajinski izvoz hrane na strana tržišta.

16:28 Ukrajina je obećala vratiti svu anektiranu zemlju od Rusije, uključujući Krim na jugu. Južni poluotok Rusija je anektirala 2014. godine i od tada se dvije zemlje bore za njegov suverenitet. Savjetnik za obranu Jurij Sak kaže za BBC: “Oslobodit ćemo svoju zemlju i obnoviti ukrajinski teritorij unutar međunarodno priznatih teritorija, koji uključuje Krim. Uvjeren sam da će naše vojno planiranje i dalje biti na dobroj razini kao što smo to učinili u Kijevu, Černihivu, Harkivu i sada u Hersonu.”

15:46 Još snimki iz centra Hersona

Stiže još snimki razdragane mase koja pozdravlja ukrajinske snage u središtu Hersona.

 15:40 Nova razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine

Četrdeset pet ukrajinskih vojnika oslobođeno je u razmjeni zarobljenika s Rusijom, a tijela dvojice poginulih ukrajinskih vojnika također su vraćena u domovinu, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika. Andrij Jermak nije iznio detalje o Rusima koji su oslobođeni u razmjeni, izvijestio je Reuters. No, objavio je video grupe vojnika koji sjede u stražnjem dijelu vozila kojima je rečeno “Dobrodošli u Ukrajinu”, a zatim su uzvikivali: “Slava Ukrajini!”

15:35 Ukrajina: Imamo gotovo potpunu kontrolu nad Hersonom

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je za BBC da ukrajinske snage gotovo u potpunosti kontroliraju južni grad Herson.

15:30 Braća iz Švedske optužena za špijunažu za Rusiju

DVOJICA braće iz Švedske optužena su za špijunažu u korist Rusije, objavio je tužitelj.

15:25 Rusija: Povuklo se 30.000 ruskih vojnika

Više od 30.000 pripadnika ruske vojske povučeno je na istočnu obalu rijeke Dnjepar, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju objavljenom putem novinske agencije Interfax.

15:00 Dužnosnik Hersona potvrdio je da je grad “gotovo pod kontrolom” ukrajinskih snaga

Ukrajinski dužnosnik prvi je put danas priznao da je grad Herson “gotovo pod kontrolom oružanih snaga Ukrajine”, ali je upozorio da su neki ruski vojnici možda ostali u civilnoj odjeći.

Serhij Klan, član ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona, rekao je da je “deokupacija grada Hersona i zapadne obale Dnjepra u završnoj fazi”. Upozorio je da su mnoge ruske trupe “odbacile svoje vojne uniforme i sada se skrivaju u civilnoj odjeći”.

“Oni će planirati provokacije, operacije pod lažnom zastavom u gradu”, rekao je. “Puno je posla pred nama na razminiranju i čišćenju grada.”

14:55 Ukrajina: Dio ruskih vojnika nije uspio otići pa su se presvukli

Ukrajinske oružane snage u završnoj su fazi preuzimanja kontrole nad zapadnom obalom Dnjepra u južnoj regiji Herson, objavio je regionalni zastupnik. Sergij Klan, zastupnik hersonskog regionalnog vijeća, rekao je novinarima da dio ruskih vojnika nije uspio napustiti Herson nakon mjeseci okupacije te da su se presvukli u civilnu odjeću.

„Broj tih ljudi nije poznat“, dodao je Klan bez navođenja dokaza za tvrdnju. Pozvao je lokalne stanovnike da ostanu kod kuće dok ukrajinska vojska počisti grad. Klan je kazao i kako su se brojni ruski vojnici utoplili u pokušaju bijega preko rijeke.Rusija nije još komentirala njegove tvrdnje. Rusko ministarstvo obrane ranije u petak objavilo je da je dovršilo povlačenje vojske sa zapadne obale Dnjepra te da Rusija pritom nije zabilježila žrtve niti izgubila opremu.

14:50 Ukrajina poziva ruske vojnike koji su ostali u Hersonu da se predaju

Ukrajinsko vojno obavještajno tijelo, GUR, apeliralo je na ruske trupe koje su ostale u Hersonu nakon povlačenja da se predaju. Naime, pojavila su se izvješća da je dio ruskih vojnika ostao u tom južnom ukrajinskom gradu, a neki su se potom navodno presvukli u civilnu odjeću. “U slučaju dobrovoljnog zarobljavanja, Ukrajina vam jamči sigurnost”, objavila je obrambena obavještajna služba Ukrajine.

 14:50 Ukrajinci ušli u centar Hersona

Snimke sa društvenih medija pokazuju kako ukrajinske trupe stižu u središte Hersona budući da su neki viđeni nekoliko metara od Trga slobode, gdje su podigli zastavu svoje zemlje. Vojnike s oduševljenjem dočekuje mnoštvo.

 14:30 Šef Wagnera: Počeli smo obučavati civile u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom

ČELNIK ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je da je njegova organizacija počela obučavati civile u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom kako bi se mogla formirati policija i utvrditi područje.

14:15 Putin će nakon niza poraza ‘izgubiti i Kremlj’

Supredsjedavajući Europskog vijeća za vanjske odnose Carl Bildt sugerira da će bujica neugodnih poraza Putinovih snaga na kraju dovesti do njegovog svrgavanja.

  14:10 Ruski proratni blogeri šokirani povlačenjem

Službeni ruski mediji pokušavaju umanjiti važnost povlačenja iz Hersona, piše BBC. Oni ono što se događa u Hersonu nazivaju manevrom, preraspodjelom ili pregrupiranjem.

No, na društvenim mrežama komentari su puno drugačiji. Ruski proratni blogeri su šokirani i zgroženi. Neki od njih kažu da je ovo najgori poraz Rusije od raspada Sovjetskog Saveza, “koji će zauvijek ostaviti ožiljak” u njihovim srcima.

14:05 Radosni mještani grle vojnike u Hersonu

Ova snimka, koju je potvrdio Sky News, prikazuje ukrajinske vojnike kako ih grle radosni stanovnici Hersona dok se zastava vijori ispred glavne gradske policijske postaje.

  14:00 Srušeni plakati ‘Rusija ovdje zauvijek’

Pojavila se snimka koja pokazuje stanovnike Hersona kako kidaju goleme plakate na kojima piše “Rusija ovdje zauvijek”.

13:55 Ruski ambasador: Strani plaćenici u Ukrajini love Ruse kao na safariju

Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SAD-u, izjavio je da strani plaćenici u Ukrajini love Ruse kao da su na safariju. “Zapad to ne skriva”, rekao je.

13:50 Ukrajinski šef diplomacije: Rusija je zauvijek ovdje? Pa, ne baš

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba objavio je snimku koja prikazuje skidanje proruskog postera u mjestu Bilozerki kod grada Hersona. Na posteru je pisalo “Rusija je zauvijek ovdje”, što je Kuleba prokomentirao riječima: “Pa, ne baš.”

“Šaljem poruku cijelom svijetu: Ukrajina ostvaruje još jednu važnu pobjedu i dokazuje da, što god da Rusija kaže ili čini, Ukrajina će pobijediti”, objavio je Kuleba.

  13:45 Nova snimka iz Hersona: Građani slave sa zastavama u centru grada

Iz samog centra danas oslobođenog Hersona stigla je još jedna snimka, koju je na Twitteru objavila novinarka BBC Ukrajine Miroslava Petsa. Snimka prikazuje građane Hersona kako slave oslobođenje grada mašući ukrajinskim zastavama.

“Herson se vratio kući. Rusija je napustila grad praznih ruku. Invazija na Ukrajinu nikad nije bila dobra ideja. Ovaj rat će transformirati Rusiju, ali ne onako kako je Kremlj namjeravao. Kraj ruskog carstva je ovdje, u Ukrajini”, objavila je uz snimku.

13:40 Ukrajina je danas oslobodila Herson. Kremlj: Putin nije ponižen

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov zanijekao je u razgovoru s novinarima da je rusko povlačenje iz Hersona ponižavajuće za Kremlj.

13:35 Ukrajinci se voze po Hersonu, trube i mašu zastavama

Stanovnici Hersona automobilima iz kojih vijore ukrajinske zastave voze gradom i trube nakon što je potvrđeno da je ukrajinska vojska ušla u Herson. Na taj način svima daju do znanja da je Herson oslobođen nakon okupacije koja je trajala dulje od osam mjeseci.

 13:30 Šire se fotke: Građani postavili zastave, dočekuju ukrajinsku vojsku

Društvenim mrežama kola sve više fotografija iz Hersona. Građani tog donedavno okupiranog grada postavili su više ukrajinskih zastava te dočekuju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

  13:00 Ukrajinski čelnik Hersona: Gotovo cijeli grad je pod kontrolom naše vojske

Član ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona na Telegramu je građanima Hersona poručio da ostanu u svojim kućama dok vojska pretražuje grad u potrazi za ruskim vojnicima koji su ostali u njemu. 

Tvrdi i da se velik broj ruskih vojnika utopio pokušavajući pobjeći iz Hersona plivanjem preko rijeke Dnjepar. Dodao je kako je “gotovo cijeli grad” pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

12:25 Ukrajinski vojnici ušli u Herson?

Prema neslužbenim izvještajima s društvenih mreža, prvi ukrajinski vojnici ušli su u Herson, grad na jugu Ukrajine iz kojeg se danas potpuno povukla ruska vojska.

Društvenim mrežama proširila se fotografija na kojoj se vidi kako građani Hersona pozdravljaju ukrajinske vojnike pred pubom za koji je geolokacijom utvrđeno da se nalazi na zapadu grada.  

Kako javlja Guardian, izgleda da se ukrajinski vojnici kreću prema centru grada.

12:15 Rusko povlačenje iz Hersona pretvorilo se u totalni kaos

DOK RUSKO ministarstvo obrane tvrdi da je povlačenje obavljeno glatko i bez gubitaka, izvještaji s terena sugeriraju suprotno.

 12:00 Kremlj: Herson je i dalje dio Rusije, neovisno o povlačenju

Rusko povlačenje iz Hersona ne mijenja status te regije, poručio je danas Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u rujnu Hersonsku oblast proglasio dijelom Ruske Federacije.

Na dnevnom brifingu s novinarima, Peskov je rekao da je Herson “dio Ruske Federacije” dodajući da je ta odluka o aneksiji Hersona “legalna i jasno definirana”.

“Oko toga nema promjena i ne može biti promjena”, rekao je Peskov.

Vladimir Putin je, podsjetimo, u rujnu nakon tzv. “referenduma” proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije – Zaporižje, Donjecka, Luhanska i Hersona – kazavši da će one ostati dio Rusije “zauvijek”. Nijedna od tih regija nije pod potpunom kontrolom ruskih snaga.

11:55 Rusija: Završeno je povlačenje iz Hersona, nismo izgubili nijednog vojnika

Rusko ministarstvo obrane danas je objavilo da je gotova operacija povlačenja ruskih snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepar u južnoj ukrajinskoj regiji Herson.

U dnevnom brifingu za novinare, ministarstvo obrane je objavilo da su sve ruske snage i oprema prebačene na lijevu, odnosno istočnu obalu rijeke Dnjepar. Povlačenje je dovršeno u 5 ujutro po moskovskom vremenu (3 ujutro po hrvatskom vremenu), tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane Rusije tvrdi da nijedan komad ruske vojne opreme, baš kao niti jedan vojnik, nije ostavljen na zapadnoj strani rijeke, koja uključuje i Herson, glavni grad regije.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

11:30 Ukrajinska zastava osvanula u centru Hersona

Danas se društvenim mrežama proširila fotografija ukrajinske zastave postavljene na spomenik u centru Hersona, ukrajinskog grada iz kojeg se ruske snage ubrzano povlače.

Guardian javlja kako se vrlo vjerojatno radi o djelu lokalnih partizana koji su aktivni u gradu otkad ga je Rusija okupirala. Stanovnici Hersona su tijekom ruskog povlačenja mahom ostali u svojim kućama. Ruskim Telegram kanalima širi se informacija da su ukrajinski specijalci već ušli u grad, ali ta informacija nije potvrđena ni provjerena.

 11:00 Ukrajina objavila snimku: “Rusi pješke bježe iz Hersona”

Ukrajinska vojska danas je na društvenim mrežama objavila snimku za koju tvrdi da prikazuje ruske vojnike kako pješke bježe iz grada Hersona preko pontonskog mosta koji se nalazi ispod mosta Antonivskij, koji je potpuno urušen i preko njega više ne mogu prelaziti vozila.

10:55 Potpuno uništen važan most kod Hersona

Most Antonivskij, jedini cestovni most kojim se moglo prijeći iz ukrajinskog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar, odnosno na teritorij pod kontrolom ruskim snaga, potpuno je srušen, objavila je jutros ukrajinska javna televizija pozivajući se na lokalne stanovnike.

TV Suspilne objavila je fotografiju na kojoj se vidi kako veliki dijelovi mosta više ne postoje. Drugi najbliži cestovni prijelaz preko Dnjepra je udaljen više od 70 kilometara od grada Hersona.

Kako javlja Guardian, još uvijek nije potpuno jasno što je izazvalo uništenje mosta. Rusija je u srijedu najavila povlačenje svojih snaga sa zapadne obale Dnjepra na drugu stranu, a jučer je potvrdila da je povlačenje krenulo. Ukrajina je otad oslobodila više od 10 naselja u Hersonskoj oblasti. 10:40 Britanski obavještajci: Rusi namjerno žele uništiti moral civila u Ukrajini

Britansko ministarstvo u najnovijem izvješću svojih vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini navodi kako Rusija namjerno pokušava uništiti moral civilne populacije Ukrajine.

“Od 10. listopada Rusija je lansirala seriju napada na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu. Do danas je zabilježeno više valova takvih napada. Najintenzivniji nedavni napadi dogodili su se 31. listopada, kada su ruske snage prvi put gađale ukrajinsku hidroelektranu. Ti napadi su rezultirali značajnim uništenjem elektrana i trafostanica”, stoji u izvješću.

“U dijelovima zemlje redukcije struje postale su rutina, a naročito u Kijevu. S obzirom na to da utjecaj tih napada nije konzistentan, mogućnost popravaka nastale štete varira. Kontinuirana degradacija električne mreže zbog ruskih udara vjerojatno će imati posljedice na povezane sustave vodoopskrbe i grijanja, koje će pak najviše osjetiti civilna populacija tijekom zime, kad se potražnja za energentima povećava”, navode obavještajci.

“Ruski udari na postrojenja za proizvodnju i transmisiju struje imaju disproporcionalan učinak na civile u Ukrajini jer imaju znatan utjecaj na rad sustava grijanja i zdravstvene skrbi. Uporni napadi na kritičnu civilnu infrastrukturu snažno impliciraju da Rusija namjerno pokušava uništiti moral civilima”, zaključuje se u izvješću.

 10:30 Telegraph: Rusi ostavljaju svoje ranjenike dok bježe iz Hersona

Ruski vojnici za sobom ostavljaju svoje ranjene suborce dok bježe iz ukrajinskog grada Hersona, objavio je danas britanski list The Daily Telegraph. Nikolaj, ukrajinski vojnik koji sudjeluje u borbama u toj regiji, dao je izjavu za taj list.

“Vidimo povlačenje Rusa na pozicije koje su bolje utvrđene. No, u nekim naseljenim mjestima se još uvijek bore”, rekao je ukrajinski vojnik pa dodao: “Povlače se jer trpe gubitke i to jako teške. Za sobom ne ostavljaju samo mrtva tijela svojih vojnika nego i ranjene suborce.”

Podsjetimo, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je prije dva dana naredio povlačenje ruskih snaga iz grada Hersona. Jučer je Rusija potvrdila da je povlačenje krenulo, a Ukrajina je otad oslobodila više od 10 naselja u Hersonskoj oblasti.

10.00 Prije povlačenja Rusi digli u zrak kotlovnice i TV centar u Hersonu, javlja Ukrainska pravda.

09.00 Grad Herson u dometu je ukrajinskog topništva, a najbliže ukrajinske izviđačke patrole na manje su od 18 km od grada, rekao je ukrajinski vojni analitičar Jurij Butusov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Ukrajinske snage pokušavaju se probiti u Herson slijedeći neprijatelja koji se povlači”, rekao je. “Na području riječnih prijelaza, gdje su koncentrirane ruske snage, izbijaju vatreni okršaji.” Reuters nije uspio provjeriti izvještaj s bojnog polja.

08.00 Ofenziva u Hersonskoj oblasti: Branitelji oslobodili 12 naselja, javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.00 Ukrajinski dužnosnici jutros javljaju o ruskom napadu na neboder u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine. Gradonačelnik Mikolajiva Aleksandar Senkevič objavio je da su ruske snage granatirale stambenu četvrtu, pri čemu je dvoje ljudi ubijeno, a još dvoje ih je ranjeno.

“Vidimo uništenje od prvog do petog sprata. Zasad imamo dvije mrtvih i dvoje ranjenih. Hitne službe nastavljaju s operacijom potrage i spašavanja”, rekao je Senkevič.

06.00 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da će trebati najmanje sedam dana da se ruske snage povuku iz grada Hersona na jugu Ukrajine. Prema obavještajnim procjenama, Rusi u Hersonskoj oblasti još uvijek imaju oko 40.000 vojnika te se ruske snage još uvijek nalaze u gradu i oko njega, rekao je Reznikov u intervjuu za Reuters. 

“Nije lako povući toliko vojske u jednom ili dva dana. To će trajati najmanje sedam dana”, rekao je Reznikov..

Vadim Skibicki, zamjenik načelnika ukrajinske vojne obavještajne službe, procijenio je da je više od pola snaga koje su bile stacionirane na desnoj obali rijeke Dnjepar još uvijek tamo. Prema njegovoj procjeni, radi se o oko 20.000 vojnika.

05.00 Američki sigurnosno-odbrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) je u svom najnovijem izvještaju objavio da Ukrajina ima inicijativu na bojišnici te je na putu prema ostvarivanju ogromne pobjede u Hersonskoj oblasti. Uz to, ukrajinsko oslobođenje Hersona neće biti posljednja pobjeda Ukrajine u ratu, stoji u procjeni Instituta za ratne studije.

Analitičari ISW-a predviđaju da će se borbe nastaviti ne samo na jugu nego i oko grada Bahmuta u istočnoj regiji Donjeck, jedinom mjestu gdje ruske snage još uvijek pokušavaju napadati i zauzeti teritorij. Što se pak tiče sjeverne Luhanske oblasti, u njoj ukrajinske snage nastavljaju provoditi protunapad, objavio je ISW.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Incident na nastupu Slobe Radanovića u Novom Pazaru: Policijske patrole ispred kluba, rotacija, hapšenje… – Senzacija

Incident na nastupu Slobe Radanovića u Novom Pazaru: Policijske patrole ispred kluba, rotacija, hapšenje… – Senzacija

Mama zvijezde Bayerna završila u uredu Hasana Salihamidžića – Komentari su brutalni

Mama zvijezde Bayerna završila u uredu Hasana Salihamidžića – Komentari su brutalni