in

Objavljen spisak Argentine, zbog ovog napada Gaučosi su favoriti na Mundijalu!

Objavljen spisak Argentine, zbog ovog napada Gaučosi su favoriti na Mundijalu!

Razgovarao: Belmin Habibović

Loši rezultati u kvalifikacijama za SP izazvali su izazvali veliko razočarenje navijača fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Situaciju su znatno popravili nastupi u protekloj Ligi nacija, gdje je naša odabrana vrsta osvojila prvo mjesto, obezbijedila mjesto u “A” ligi nacija, kao i povoljan žrijeb za naredne kvalifikacije za EP. Nadu u bolje dane bh. fudbala sve više vraćaju i mladi, talentovani igrači koji stasavaju u klubovima širom Evrope i za koje odani vitezovi u liku navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine, vjeruju da bi uskoro mogli obući dres naše nacionalne selekcije.

Jedan od mladih igrača za koje u budućnosti ne bi postojale administrativne prepreke da obuče dres naše reprezentacije je i Samed Baždar.

Kao jako mlad pažnju fudbalske javnosti je skrenuo na sebe nakon sjajne sezone u kadetskoj ligi Srbije, gdje je u prvenstvu postigao 39 golova. Već tada su evropski velikani kucali na vrata Partizana, odbijen je slavni Juventus. Baždar je pravio velike stvari, pisao historiju, ali čvrsto ostao nogama na zemlji.

“Ja sam i tada kao i sada samo želio da igram i da postižem golove. Dao sam ih 39 i 17 asistirao, ali se nisam opterećivao brojkama. Bio sam svjestan da je to samo priprema za seniorski fudbal i za sve ono što me očekuje u budućnosti. Pročitam ili čujem ponekad o interesovanjima velikih klubova. Meni je trenutno najvažnije da dobijam minute i da ih koristim na najbolji mogući način. O drugim stvarima trenutno ne razmišljam.”, na početku ovog ekskluzivnog intervjua istakao je mladi Baždar.

Foto: Privatni album

Nakon godine iz snova u kadetskoj ligi, sa sjajnim nastupima Samed je nastavio i naredne sezone u omladinskoj ligi, da bi kao 18-ogodišnjak ovog ljeta priliku dobio i u prvom timu Partizana. Sve češće je u prvoj postavi i na svom kontu već ima 4 gola i 2 asistencije.

“Prilično sam zadovoljan, ali uvijek težim boljim i većim dostignućima. Vjerujem da ću kroz jedan veliki rad i posvećenost na terenu, dobrim igrama i golovima, vratiti klubu za povjerenje i koje dobijam.”

GUARDIAN GA SVRSTAO U NAJVEĆE TALENTE SVIJETA, MARCA PISALA O INTERESU REALA

Pažnju svjetske javnosti ovaj osamnaestogodišnjak na sebe je posebno skrenuo kada ga je prošle godine čuveni britanski Guardian svrstao među 60 najvećih talenata svijeta, a španska Marca pisala o njemu kao nadolazećem talentu koji je na radaru Real Madrida i Atletica. Zanimalo nas je koliko ovakve stvari djeluju stimulirajuće, a koliko jednog mladog igrača stavljaju pod pritisak?

“Bio sam jako sretan zbog toga, ali sam isto tako i svjestan odgovornosti tih naslova. Znam za veliki broj igrača koji su prolazili takav put, a da su se vremenom gubili i nestajali. Vjerujem da talenat i potencijal uvijek i svakodnevno treba dalje razvijati. Želim uvijek iznova učiti i napredovati, kako bih jednog dana mogao opravdati te velike riječi. One su mi ujedno i potvrda da sam na pravom putu ka svome cilju.”, jasan je napadač Partizana.

Foto: Twitter

Svaki fudbaler mašta da se jednog dana okuša u nekoj od liga petice, a našeg sagovornika smo pitali koja bi njemu bila omiljena destinacija.

“Vrijeme će pokazati koji je najbolji put za mene. Kada budem dovoljno dobar, neću imati problema da igram u bilo kojoj od liga petice.”.

FUDBALSKI UZORI

Sa svjetske scene fudbalski uzori omladinskog reprezentativca Srbije su Benzema, Lewandowski, Halland, De Bruyne, a kada su u pitanju igrači sa naših prostora?

” Što se tiče naših igrača tu su Vlahović i Mitrović, Ljajić i naravno Edin Džeko”,jasan je ovaj 186 cm visoki napadač.

Nije rijedak slučaj da su fudbaleri u privatnom životu jedno, a na terenu sasvim drugo. Koliko se razlikuju Samed kući, u krugu porodice i Samed na terenu?

“Trudim se da van terena živim jedan miran i sportski život. Slobodno vrijeme koje imam, uglavnom provodim sa porodicom i prijateljima. Po prirodi jesam miran, ali kada lopta krene da se kotrlja, tada postanem druga osoba. Tada postajem neko ko će učini sve kako bi došao do pobjede, golova i uspjeha.”, govori nam ofanzivac koji je u ovoj sezoni debitovao i u Conference ligi.

DŽEKO JEDAN OD NAJBOLJIH NA SVIJETU, TU SU I MLADI TALENTI

Iako je reprezentativac Srbije, Baždar osjeća određenu povezanost i sa Bosnom i Hercegovinom. Prati našu reprezentaciju, a komentarisao je i aktuelnu smjenu generacija.

“Bosna i Hercegovina je uvijek imala jak nacionalni naboj, kao i igrače koji su bili vodeći u svojim klubovima. Jedna plejada vrhunskih asova na čelu sa Edinom Džekom, koji je po meni jedan od najboljih svjetskih napadača u posljednih desetak godina. “, govori momak rođen u Novom Pazaru i nastavlja, “Bosna i Hercegovina danas ima veoma talentovane mlade igrače i siguran sam, kada dođe vrijeme za to, da će na pravi način zamijeniti “staru gardu”.”, na kraju ovog intervjua, prvog za bh. medije, ističe Samed Baždar.

Foto: Privatni album

Za kraj spomenimo i to da ovog talentovanog napadača iz Fudbalskog saveza BiH nikada niko nije kontaktirao.

Komentariši

Written by Redakcija

RAT UŽIVO: ‘Vratit ćemo Krim’

RAT UŽIVO: ‘Vratit ćemo Krim’

Prva reakcija Borisa Rogoznice nakon udaje njegove bivše supruge Doris

Prva reakcija Borisa Rogoznice nakon udaje njegove bivše supruge Doris