in

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK -Stipendije za deficitarna zanimanja

Slatka-Tajna.Eu

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je potpisivanje ugovora za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola koji su upisali neko od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja.

Ove godine to su zanimanja zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, stolar, tapetar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović napominje da stipendija iznosi 1.170 KM što je značajna podrška za učenike koji će moći dijelom finansirati svoje obrazovanje i na kraju doprinijeti ovom društvu, saopćeno je iz Vlade TK.

“Na ovaj način Vlada TK podržava učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Stipendije su dodjeljivane i ranijih godina i postignuti su određeni rezultati. Jedan od tih rezultata je da nakon više godina imamo upisane armirače i tesare. To je deficitarno na našem tržištu rada”, dodao je Omerović.

Direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević je izrazio nadu da će osim stipendija biti i nekih drugih koraka koji će pospješiti upis učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Ove smo godine upisali 23 učenika u zanimanje keramičar i 11 učenika je kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje. Ukupno smo upisali u školu 312 učenika što je premašilo kvotu upisa koju smo mi postavili. Stipendije su odradile svoj dio posla. Nadam se da ćemo ubuduće nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje i da imaju obezbijeđen posao kada završe”, dodao je Ibišević.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FOTO | Diplome za prvu generaciju mostarskih stomatologa: Ostaju li u BiH? / Bljesak.info

JAMAJKA JE SAVRŠENO MJESTO ZA ODMOR : Ana Rucner uživa u društvu dečka Marka Duvnjaka na čarobnoj lokaciji