Categories: Lifestyle

Američka dijeta bez gladovanja: Linija iz snova uz jelovnik uz koji se gubi kilogram po danu

Zdrava i uravnotežena ishrana ključ je zdravog organizma, ali i lijepog, vitko tijela, a novi fitness trend za kojim svi luduju je američka dijeta.

Naime, američka dijeta je tip ishrane koji omogućuje brzo smanjenje masnih naslaga, a sve zahvaljujući ishrani koja je bogata proteinima i mastima. Ako se budete pravilno pridržavali uputstava, dijeta obećava gubitak i do tri kilograma u pet dana. Jelovnik uključuje kiselo, ljuto i slano, a ne traži pretjerano odricanje ni gladovanje zbog čega je i jako popularna.

Jelovnik koji se treba pratiti se sastoji od ribe, jaja i mesa, ali i voća i povrća. Slatkiši i namirnice bogate ugljikohidratima strogo su zabranjene. Također, u ovoj dijeti koristite hladno prešana ulja, pijte najmanje dvije litre vode dnevno ili biljne čajeve bez zaslađivača.

Nutricionisti preporučuju da se ova dijeta drži najduže 90 dana, ali s malim prekidom nakon svakih 5 dana. Tako ćete recimo 5 dana pratiti jelovnik, a onda jedan dan imati za ishranu kakvu želite i onda sve ispočetka.

Foto: glossy.espreso.co.rs

Vaši dnevni obroci u okviru američke dijete trebali bi sadržavati zdravu mješavinu proteina i masti. Doručak bi idealno trebao biti od jaja, a za ručak je idealno jesti grah ili piletinu sa žara. Zdrava večera uključuje losos na žaru sa zelenim graškom. Voće i mliječni proizvodi su dobar međuobrok.

Jelovnik američke dijete

Dijeta se sastoji od jelovnika za 5 dana koji se kružno ponavljaju dokle god daju željene rezultate. Nakon 4 ciklusa, potrebno je da napravite pauzu od 2 dana, kako bi u organizam unijeli i druge, inače zabranjene, namirnice. Između obroka pijte što više vode.

Prvi dan

Doručak:

Možete napraviti kajganu od 1 jajeta i jedne paprike koju možete isjeckati na komadiće i svemu dodati malo piletine. Uz doručak popijte jednu čašu svježe cijeđene limunade.

Ručak:

Lagano propržite crni luk na ulju, a zatim dodajte već unaprijed skuhanu mahunu. Ubacite i sjeckanu piletinu i miješajte dobro dok sve ne omekša. Uz ovaj obrok napravite jednu bogatu salatu od miksa zelene salate, rotkvica, mladog luka, a sve to začinite s maslinovim uljem i paprom i soli po ukusu.

Večera:

Za večeru možete napraviti super jelo od tikvica. Napunite je sušenim paradajzom, paprikom i mladim sirom. Stavite u pećnicu i pecite na 250 stupnjeva oko 30 minuta, a nakon pola sata možete izvaditi. Uz večeru možete popiti jednu čašu svježe cijeđene naranče.

Drugi dan

Doručak:

Drugi dan možete ponovo napraviti kajganu, ovog jutra sa špinatom. Ovaj proteinski bogat doručak će vas zasititi duži vremenski period.

Ručak:

Za ručak propržite losos na paprici. Isjeckajte crni luk, dobro ga propržite, a zatim dodajte sitno isjeckanu papriku. Nakon što se paprika fino izdinstala, dodajte losos koji prethodno treba stajati u marinadi od limuna. Pržite dok losos dobro ne omekša.

Večera:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Napravite tako svima omiljenu cezar salatu. U veliku zdjelu ubacite zelenu salatu, luk, proprženo i dobro isjeckano bijelo meso, mladi sir i papriku. Na kraju sve ovo začinite s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i peršinom.

Treći dan

Doručak:

Ispržite jaja i gljive, a sve to začinite sa svježe cijeđenim sokom od rajčice.

Ručak:

Sebi napravite jedan dobar gulaš. Možete isjeckati papriku na trake, ili veće kockice. Propržite papriku na luku i češnjaku, maslinovom ulju i sosu od paradajza. Potom ubacite teleće meso. Potrebno je oko 40 minuta kako bi se meso lijepo izdinstalo.

Večera:

Za večeru iznenadite sebe jednom voćnom salatom s voćem po želji – umjesto šlaga i čokolade, voćnu salatu začinite s cimetom.

Četvrti dan

Doručak:

Jedno jaje koje ćete ispržiti ili skuhati poslužite uz 50 g nemasne šunke i dodajte 200 g tvrdog sira sa svježim začinskim travama.

Ručak:

U širokoj posudi zagrijte 1 žlicu maslaca, u to stavite 300 g cikorije (vrsta zelene salate), posolite, dodajte papar, dodajte muškatni oraščić, prelijte sokom od 1 naranče, pokrijte s folijom i dinstajte na tihoj vatri oko 15 minuta. U međuvremenu, 125 g pilećih prsa začinite i vrlo kratko pecite s obje strane na malo ulja i servirajte s preljevom od cikorije.

Večera:

100 g tunjevine iz konzerve usitnite dobro vilicom, dodajte jednu isjeckanu glavicu luka i žlicu majoneze. Sve začinite s limunom i paprom, pa servirajte na 50 g listova zelene salate.

Peti dan

Doručak:

150 g mladog, mekog kravljeg sira pomiješajte sa žlicom maslinovog ili lanenog ulja, i 1 kašikom sezama ili sjemenki suncokreta.

Ručak:

Umutite 3 jaja, dodajte sredinu veće rajčice prethodno narezane na kockice, začinite i pržite u dobro ugrijanoj tavi na 2 žličice ulja. Dodajte dvije žlice ribanog sira, pričekajte da se sir počne topiti, pa začinite s malo češnjaka i poslužite uz 50 g zelene salate, s malo paradajza i marinadom od 2 žlice ulja i limunovog soka.

Večera:

Spremite za večeru pastrvu s narančom. Na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrve, dodajte 30 g kiselog vrhnja, rasporedite kriške naranče. Na kraju sve ukrasite i pospite listićima badema.

The post Američka dijeta bez gladovanja: Linija iz snova uz jelovnik uz koji se gubi kilogram po danu appeared first on Azra Magazin.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

1 sat ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

1 sat ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

1 sat ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

3 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

3 sata ago