in

U četvrtak kiša česta, gdjegod obilnija, jugo pa bura, većinom hladnije

U četvrtak kiša česta, gdjegod obilnija, jugo pa bura, većinom hladnije
Slatka-Tajna.Eu
U četvrtak kiša česta, gdjegod obilnija, jugo pa bura, većinom hladnije

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

“U četvrtak na kopnu prolazno jače naoblačenje, nerijetko s kišom, a ujutro na istoku ponovno može biti magle. Sa sjevernim će se vjetrom sniziti temperatura. Podjednake vrijednosti zadržat će se do kraja ovog te početkom sljedećeg tjedna. Pritom uglavnom suho, ali povremeno s povećanom naoblakom te mjestimičnom maglom.

Magle početkom idućeg tjedna može biti i na moru. Uz to, i dalje relativno toplo. U dane vikenda treba računati na promjenjivu naoblaku te mogućnost za mjestimice malo kiše, posebice na otvorenom moru. Bura koja će u uglavnom sunčani petak često biti jaka s olujnim udarima, za vikend će oslabjeti. U četvrtak u početku još jugo, uz više oblaka i kišu na sjevernom Jadranu.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak kiša česta, ponegdje i obilnija, jugo pa bura

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U četvrtak u istočnoj Hrvatskoj ujutro mjestimice magla. Zatim ponegdje sunčana razdoblja, a od sredine dana jače naoblačenje, najprije na zapadu Slavonije, navečer i na krajnjem istoku s mjestimičnom kišom. Zapuhat će sjeverozapadni vjetar te će temperatura porasti do vrijednosti između 13 i 17 °C. Ujutro pak od 4 do 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najniža jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, a najviša niža nego u srijedu – između 11 i 14 °C, uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će oblačno, ponegdje uz sunčana razdoblja, te s povremenom kišom i to uglavnom sredinom dana i popodne.

Na kišu treba računati i u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu, gdje može biti i pljuskova s grmljavinom. Slabo do umjereno jugo na moru će u drugom dijelu dana okrenuti na buru, koja će postupno jačati. U gorju će biti sjeveroistočnjaka. Najviša temperatura zraka od 11 do 15 °C, na obali i otocima između 15 i 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Navečer uglavnom u Zadarskoj županiji uz mogućnost za kišu. Puhat će jugo, slabo i umjereno, ujutro mjestimice na obali bura koje će osobito biti potkraj dana. Dnevna temperatura oko 20 °C.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Hrvatske. Ujutro te osobito navečer slaba do umjerena bura, a danju ponegdje jugo. Uz to, uglavnom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom.”

U nastavku tjedna većinom suho

Do kraja tjedna u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno. Pritom u noćnim i prijepodnevnim satima treba računati na mjestimičnu maglu i nisku naoblaku. Malo je kiše moguće većinom samo u gorju. Temperatura podjednaka kao u četvrtak.

Na Jadranu u petak vjetrovito s jakom, na udare i olujnom burom, koja će u subotu oslabjeti i okrenuti na istočni i jugoistočni vjetar. Pritom dosta sunca, no u dane vikenda uz promjenjivu naoblaku nije isključena mjestimična kiša, posebno na otvorenom moru.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sarajevo dobilo reciklažno dvorište sa prvom RE-USE kućicom

Sarajevo dobilo reciklažno dvorište sa prvom RE-USE kućicom

JANJUŠ POČEO NOVI ŽIVOT: Morao sam se skloniti iz Srbije

JANJUŠ POČEO NOVI ŽIVOT: Morao sam se skloniti iz Srbije